Cea mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din vestul României, inaugurată la Spitalul Județean din Timișoara

19 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Extinderea cu 800 mp a clădirii UPU și dotarea secției cu echipamente performante s-au realizat printr-o investiție de 8 milioane de lei, din fonduri europene și de la Consiliul Județean Timiș.

 

La Timișoara a fost inaugurată, joi, cea mai mare și mai modernă Unitate de Primiri Urgențe din Vestul țării, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, în prezența conducerii unității medicale, a medicilor, a reprezentanților Consiliului Județean Timiș și al șefului DSU, Raed Arafat.

Clădirea UPU a fost extinsă cu 800 mp, iar secția a fost dotată cu echipamente performante, printr-o investiție de 8 milioane de lei, realizată de Consiliului Județean Timiș, din fonduri europene și contribuție proprie.

Ne propunem să conturăm, în jurul Spitalului Județean Timișoara, un adevărat hub medical care să deservească cetățenii la standarde europene. Avem intenția fermă de a face apel la toate modalitățile prin care putem interveni în dezvoltarea unor servicii medicale integrate, performante, astfel încât Timișul să rămână, și pe acest palier, în avangarda regiunilor care pun în prim plan calitatea vieții”, a declarat, cu prilejul inaugurării, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

 

Medicul Mihai Grecu, coordonatorul UPU-SMURD Timișoara a explicat că s-a creat un flux separat pentru pacienții care nu sunt în stare gravă și au nevoie doar de un consult și și-a exprimat speranța că în urma extinderii și a noilor dotări vor scădea și timpii de așteptare pentru pacienți.

Această construcție a răsărit în fața Unității de Primiri Urgențe, exact pe fluxul pe care îl avem. Un motiv suplimentar de bucurie este că s-au finalizat aceste lucrări, că putem să reluăm fluxul normal al pacienților și să aducem un flux îmbunătățit, să restabilim o relație corectă cu pacienții și cu aparținătorii lor, să putem să le furnizăm informații în timp real, cu o acuratețe mare și să putem să utilizăm dispozitivele medicale recepționate în cadrul acestui proiect. Speranța mea e ca timpii de așteptare să scadă. Există o serie de pacienți de cod alb, cod albastru, care pot fi rezolvați mai ușor și mai repede prin așa numitul fast-track. Pacienții ăștia au nevoie doar de un consult medical. Am reușit să creăm un flux special pentru ei și asta va degreva cu 10-15% presiunea pe paturile din UPU, din zona medicalizată”, a spus medicul, care a menționat că se facilitează și modul de acces la investigații, printr-un panou care are un corespondent în partea medicală și ajută nedicicii să vadă și câți pacienți sunt în UPU…

 

Referitor la echipamente, dr. Grecu a spus redat o expresie a unui rezident, care a zis că asta e… nepotul la ceea ce avem noi acuma. Ultima dotare la UPU am avut-o din partea Bancii Mondiale, daca nu mă înșel, 2012. În medicină, lucrurile se schimbă relativ rapid”, a punctat medicul urgentist.

Președintele CJ Timiș a menționat că investiția în UPU completează investiția inaugurată anul trecut la secția de Urologie, unde s-a modernizat un întreg etaj din Spitalul Județean. „Această investiție este intermediară, până ce vom avea acea clădire de interconectare cu sprijin de la Banca Mondială, unde vom avea o nouă UPU și mai mare decât cea pe care o recepționăm astăzi. Avem în lucru și maternitatea nouă, o investiție de 18 milioane de euro ce va fi inaugurată anul acesta, sper la sfârșitul anului, dacă toate lucrurile merg conform planului. Nu în ultimul rând, pregătim proiecte pentru noile finanțări ce se vor lansa fie pe PNRR, discutăm aici de extinderea Ambulatoriului, fie pe Programul Operațional de Sănătate, aici intenționam să renovăm, reabilităm, modernizam întreaga clădire principală de la Spitalul Județean și nu doar părți din ea” a mai spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

 

Prezent la eveniment, șeful DSU, Raed Arafat, a subliniat importanța acestei investiții ca o tranziție spre viitoarea Unitate de Primiri Urgențe care se va construi la Spitalul Județean printr-un proiect cu Banca Mondială. „Extinderea și modernizarea UPU va permite să existe condiții mai umane, mai civilizate pentru cetățeni. E un pas important și cred că vorbim de o tranziție către unitatea nouă, unde vom vedea spații și mai mari, mai generoase, care va însemna o transformare radicală în asigurarea asistenței medicale de urgență a cetățenilor nu numai din județul Timiș, ci și din cele limitrofe, a concluzionat Raed Arafat, care le-a urat succes colegilor din Timișoara.

Marian Constantin Vasile, administratorul public al județului Timiș, a mulțumit „echipelor ce s-au implicat, cu care am lucrat cot la cot, pentru depășirea tuturor provocărilor ce au ținut de implementarea proiectului în condiții pandemice și de criză multivalentă”.

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Uregență din Timișoara are, la ora actuală, 24 de medici specialiști și primari și 62 de asistenți medicali, dar șeful secției spune că ar mai fi nevoie „de cel puțin 2 doctori și vreo 5-6 asistenți medicali care să deservească spațiile noi”.

 

Sursă foto: CJ Timiș

 

 


Adaugati un comentariu


 

*