Buzăul a depășit pragul de 5.000 de pacianți infectați cu noul coronavirus

13 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Astăzi au fost raportate 99 de cazuri de infectări și două decese, iar secțiile de Terapie Intensivă din Spitalul Județean de Urgență și din spitalul suport din Râmnicu Sărat sunt pline de pacienți diagnosticați cu Covid-19 în stare gravă.

 

DSP Buzău a raportat astăzi 99 de cazuri noi de infecție cu SARSS-CoV-2. Cel mai tânăr dintre pacienții nou confirmați are doar 4 luni, iar cel mai vârstnic, 82 de ani. Cinci dintre ei provin din focarul de la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Săpoca, 30 au fost diagnosticați în laboratoare private, unul a fost confirmat într-o unitate sanitară din alt județ, iar cei mai mulți au fost confirmați pozitiv după ce s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgențe a SJU Buzău, cu simptome specifice COVID-19 și au fost testați, conform protocolului.

Județul Buzău a ajuns astfel la 5.091 de bolnavi COVID-19 de la debutul pandemiei și o rată de infectare în ultimele 14 zile de 2,19/1000 de locuitpri. Din totalul pacienților infectați, 3.671 s-au vindecat, iar 137 și-au pierdut viața în urma infectării cu noul coronavirus. Două dintre decese, ale unei paciente de 70 de ani care avea și multiple comorbidități și al unui bărbat de 43 de ani, au fost raportate astăzi.

În secțiile de Terapie Intensivă ale celor două spitale din județ care au paturi destinate pacienților COVID ajung din ce în ce mai mulți pacienți în stare gravă. Toate cele 7 paturi de la Spitalul Județean de Urgență Buzău și cele 15 paturi ATI de la spitalul suport din Râmnicu Sărat sunt ocupate de pacienţi cu comorbidităţi. Din păcate, la Râmnic există doar 6 aparate de ventilaţie mecanică pentru bolnavii care au dificultăţi în respiraţie.

 

La nivel național, astăzi s-a trecut din nou de 10.000 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2 în 24 de ore, iar în spitale sunt 12.892 de persoane infectate, dintre care 1.149 sunt la Terapie Intensivă, în stare gravă. S-a ajuns astfel la 343.725 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19) de la debutul pandemiei, din care 231.808 pacienți au fost declarați vindecați, iar 8.684 dintre ei au decedat. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 2.358 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Potrivit ultimelor raportări, rata de infectare a ajuns la 7,78 de cazuri la mia de locuitori în județul Sibiu, iar Clujul este aproape, având 7,3 cazuri la mia de locuitori. O incidenţă mare se înregistrează și în judeţele Timiş – 6,49, Sălaj – 6,25, Bihor – 5,9, Alba – 5,81, Arad – 5,24, Braşov – 5,5. Municipiul Bucureşti are o incidenţă de 5,07 la mia de locuitori, în creştere uşoară faţă de joi, când a avut 4,99.

Lucrurile par să fi scăpat de sub control, așa că autorităţile locale încep să ia, punctual, măsuri tot mai drastice. La Baia Mare, Zalău şi Slobozia s-a instituit deja carantina, iar de luni și în municipiul Sibiu se instituie această măsură. Clujul este  la un pas de  La Bistrița Năsăud, unde incidența a juns vineri la 9,17/1000 de locuitori, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis să amâne intrarea în carantină, pe motiv că s-a înregistrat o scădere a numărului de infectări față de ziua precedentă, dar dacă se va înregistra din nou o creștere a numărului de infectări nu va putea evita carantina.

 

Municipiul Sibiul va intra în carantină pentru 14 zile, începând de luni. Decizia a fost anunțată astăzi, de secretarul de Stat Raed Arafat, care consideră că aici „deja nu mai vorbim de focar, vorbim de transmitere comunitară intensă”. Numai vineri au foct raportate 470 de cazuri nou confirmate, rata de infectare fiind de 11,84 de cazuri la mia de locuitori. Ca să se poată face față valului de pacienți infectați, la Spitalul Militar din municipiu s-a dublat numărul de paturi ATI, iar capacitatea de tratament a pacienților cu forme medii și severe de boală a fost extinsă de la 6 la 15 paturi.

După ce șeful DSU s-a întâlnit cu autoritățile din județ pentru a analiza situația, a concluzionat că lipsa de comunicare între responsabili şi orgoliile de la nivel local au contribuit la situaţia dezastruoasă care a făcut ca Sibiul să devină epicentrul epidemiei în România.

Cei care au ezitat să ia măsurile care ar fi limitat răspândirea virusului, au plătit însă cu funcția. Suprefectul Rareş Macrea, care îi ţinea locul prefectului aflat în concediu medical fiind infectat cu SARS-CoV-2, a fost demis astăzi de Guvern, iar Gabriel Budescu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, şi-a dat demisia.

Epuizat, medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţă, Bodan Csillag, a demisionat încă de miercuri, iar astăzi, oficialii au cerut şi demisia medicului Liliana Coldea, directorul spitalului județean de urgenţă.

 


Adaugati un comentariu


 

*