Buzoienii, mai cumpătați la masa de Paști, dar mai puși pe scandal

4 mai 2021 | 0 comentarii |

Secția UPU a Spitalului Județean de Urgență nu a mai fost luată cu asalt, iar mulți din cei care au ajuns aici au fost victime ale unor agresiuni  și accidente.

 

De câțiva ani buni, buzoienii par să fi învățat să păstreze măsura la mesele festive de Crăciun, Revelion și Paști, astfel că secția UPU a Spitalului Județean de Urgență (SJU) nu mai devine supraaglomerată în perioada sărbătorilor, așa cum se întâmpla în trecut. Majoritatea celor care se prezentau la spital acuzau probleme datorate exceselor alimentare și bahice, venite uneori după o perioadă de post.

Astfel de probleme erau mai frecvente în special în perioada Paștelui, care vine după cel mai lung și mai aspru post din an. În plus, și bucatele servite cu această ocazie sunt destul de „grele” pentru organism, iar dacă sunt consumate în exces și după o perioadă de post prelungit, provoacă serioase probleme digestive.

Astfel de cazuri sunt din ce în ce mai rare în ultimii ani, iar cei care ajung la spital în perioada sărbătorilor sunt, de obicei, pacienți cu boli cronice care se acutizează. La fel s-a întâmplat și anul acesta, numărul cazurilor de pacienți cu probleme cauzate de excesele alimentare fiind nesemnificativ. Nu este exclus ca și teama de coronavirus să fi impuținat prezentările la spital.

 

Astfel, în prima zi de Paște, la UPU au ajuns 108 pacienți, în timp ce ieri, numărul prezentărilor a fost de 112. Media s-a situat în limitele unor zile normale, însă anul acesta se constată o oarecare înclinație spre scandal a celor ajunși la spital. Între cazurile înregistrate în cele două zile au predominat agresiunile suferite pe fondul consumului de alcool și traumatismele în urma unor accidente auto. Cu alte cuvinte, buzoienii au mâncat cumpătat, dar și-au cam pierdut măsura la băutură și au ajuns să se ia la bătaie.

Mulți și-au dat în petec după ridicarea unor restricții, municipiul Buzău trecând, din a doua zi de Paști, în scenariul verde, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 s-a redus la 1,34 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. La nivelul județului stăm și mai bine, incidența fiind de 0,91 la mia de locuitori, în timp ce în scenariul roșu mai sunt doar două localități (Mărgăritești și Scutelnici), iar în cel galben, opt (Racovițeni, Vintilă-Vodă, Glodeanu-Sărat, Robeasca, Poșta Cânău, Ulmeni, Tisău, Săhăteni).

De asemenea, doi tineri au ajuns la spital după ce mașina cu care se plimbau s-a proptit într-un stâlp, în zona localității Mierea, preferată de mulți buzoieni pentru ieșirile la iarbă verde și grătar. Cauza accidentului a fost consumul de alcool, șoferul vehiculului, în vârstă de 20 de ani, având o alcoolemie de 1,01 la mie. A plătit scump, acesta fiind una dintre victime. Totodată, el va trebui să răspundă în fața legii, fiind întocmit dosar penal în acest caz.

 

Ziua de Paști a fost marcată însă și de evenimente plăcute, unul dintre acestea fiind aducerea pe lume a patru bebeluși, făcând fericite tot atâtea familii, care au primit acest dar ca pe o binecuvântare a Sărbătorii Învierii Domnului Iisus Hristos. Trei fetițe și un băiețel, dolofani și perfect sănătoși, s-au născut la maternitatea Buzău.

Startul” a fost dat de o fetiță care a avut la naștere greutatea de 3,980 kg și a primit scor apgar 9. Aceasta a fost născută spontan, de o mămică din Maxenu, la ora 9,31.

Au urmat alte două nașteri prin cezariană și una naturală. Toți nou-născuții sunt sănătoși, la fel și mămicile, care se simt norocoase că au născut într-o zi atât de importantă pentru creștinătate.

 

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*