Campanie de încurajare a vaccinării HPV, organizată de SUUB în Luna Mărțișorului

1 martie 2024 | 0 comentarii |

Campania „Alege să previi cancerul! Vaccinează-te Anti-HPV!” oferă femeilor cu vârste între 19 și 45 de ani posibilitatea de a fi consultate și vaccinate anti-HPV în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

 

România continuă să fie codașă la vaccinarea anti-HPV, care protejează de cancer de col uterin. Doar puțin peste 100.000 de fete cu vârsta între 11 și 18 ani s-au vaccinat în ultimii 3 ani, deși la noi în țară, vaccinarea este gratuită pentru fetele și băieții până în 19 ani, iar pentru femeile între 19 și 45 de ani, vaccinul este compensat cu 50%. În contextul în care luna Martie este considerată Luna femii, iar pe 4 martie este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a HPV, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) a lansat, vineri, de Ziua Mărțișorului, campania de încurajare a vaccinării împotriva HPV „Alege să previi cancerul! Vaccinează-te Anti-HPV!”.

„În luna martie am decis să venim în sprijinul acelora care vor să se vaccineze anti-HPV şi să le oferim posibilitatea să fie consultate şi vaccinate în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. În această campanie sunt implicaţi atât medici ginecologi, cât şi specialişti în dermatovenerologie şi infecţionişti, pentru că punem pacienţii noştri pe primul loc şi, împreună, luptăm împotriva cancerului!”, a declarat prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB, în conferința de presă organizată cu ocazia lansării campaniei.

 

Şefa Clinicii Obstetrică-Ginecologie din cadrul SUUB, prof. dr. Monica Mihaela Cîrstoiu, a subliniat că vaccinarea anti-HPV conferă un grad ridicat de protecţie împotriva leziunilor precanceroase de col uterin şi poate oferi protecţie şi faţă de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal şi penian.

„Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin screening şi vaccinare şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp şi tratată corespunzător. Noi, medicii ginecologi, am tratat cazuri grave şi foarte grave. Am avut şi paciente foarte tinere cu diagnostic cancer de col uterin cărora le-am salvat viaţa, însă foarte importantă este prevenţia. De aceea vrem ca, de Mărţişor, să le readucem aminte doamnelor şi domnişoarelor că sănătatea este mai presus decât orice: mamă sănătoasă, copil sănătos, familie sănătoasă”, a spus medicul ginecolog.

În ultimii cinci ani, medicii SUUB au diagnosticat 371 cazuri de cancer de col uterin. Media de vârstă a pacientelor a fost de 53 ani, iar cea mai tânără pacientă a avut 21 de ani. 10% dintre cazuri au fost depistate în faze terminale, ameninţătoare de viaţă, și au fost manageriate prin embolizare vasculară, în scop hemostatic.

 

Infectarea cu HPV poate duce la apariția cancerului de col uterin, iar România este țara Uniunii Europene cu cea mai mare incidență (de 2,5 ori mai mare) și o mortalitate de peste 4 ori mai mare decât media UE, prin cancer de col uterin. Anual, infecțiile cu HPV sunt responsabile de peste 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și peste 1.500 de decese din cauza acestui tip de cancer, deși această boală poate fi prevenită prin vaccinare și screening.

Pentru a atrage atenția asupra acestei probleme, SUUB va derula pe parcursul lunii martie, o campanie în cadrul căreia femeile pot beneficia de consultație gratuită, dacă au trimitere de la medicul de familie, după care pot beneficia de vaccinare anti-HPV, chiar în cadrul spitalului.

Pacientele se pot prezenta la spital cu bilet de trimitere de la medicul de familie către medicul ginecolog din Ambulatoriul SUUB, unde pot fi consultate şi vor beneficia de o reţetă pentru vaccin împotriva HPV (femeile cu vârste între 19 şi 45 de ani au vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%). Totodată, pe baza reţetei, pacienta îşi va putea procura vaccinul cu care apoi se prezintă la cabinetul de vaccinare din Ambulatoriul SUUB, i se administrează doza şi este introdusă în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV)”, au transmis reprezentanții SUUB.

 

Vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete şi băieţi cu vârste între 11 şi 19 ani, iar femeile cu vârste între 19 şi 45 de ani pot beneficia de vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%.

Vaccinarea anti-HPV este sigură și poate preveni șase forme de cancer, spun specialiștii. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt provocate de virusul HPV (human papilloma virus), atât de răspândit încât aproape toți bărbații și femeile active sexual se vor infecta cu cel puțin un tip HPV pe parcursul vieții.

Conform statisticilor, în România, în fiecare zi, 9 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi 6 femei mor din cauza cancerului uterin. Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV). Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp şi tratată corespunzător.

Medicii recomandă efectuarea periodică a testelor Babeş-Papanicolau, începând cu vârsta de 21 de ani, testarea HPV, cotestarea şi vaccinarea anti HPV.

 

Sursa foto: SUUB

 


Adaugati un comentariu


 

*