Vaccinul HPV va fi accesibil și băieților cu vârste sub 18 ani

28 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, de săptămâna viitoare începe vaccinarea antigripală, iar până la sfârșitul acestui an, se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul HPV nu doar fetele, ci și băieţii cu vârsta de până la 18 ani inclusiv.

 

Insistențele mamelor și organizațiilor non-profit pe lângă autorități, de a accepta ca și băieții să poată fi vaccinați împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) se vor concretiza. Cel puțin așa promite ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a anunțat că „până la sfârşitul anului vom introduce şi vaccinul HPV la acelaşi sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieţii până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea şi ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca şi fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va creşte, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există”, a afirmat ministrul la conferinţa „Cum ne pregătim pentru noul sezon epidemic? Alertă de gripă, viroze, pneumonii”, organizată de DC News Media Group.

 

Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii

În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, ministrul Sănătății a spus că imunizarea în farmacii scurtează foarte mult birocraţia, circuitul fiind unul mai simplu.

Data de 1 octombrie va fi cea de la care se face această metodologie nouă. Începem cu vaccinul gripal. Este normal, este vaccinul sezonier şi dacă vaccinul va ajunge în farmacii, în mod evident pe bază de prescripţie, persoanele din grupele la risc îl pot rambursa integral. Este un pas înainte. Vaccinarea în farmacii poate să scurteze foarte mult birocraţia şi problemele care existau înainte, când Ministerul Sănătăţii achiziţiona vaccinul, îl trimitea la direcţiile de sănătate publică, medicii de familie îl ridicau de la direcţiile de sănătate publică. Era un circuit întreg care în felul acesta a dispărut. Omul primeşte o prescripţie medicală, se prezintă la farmacie, ridică vaccinul gripal şi fie se întoarce la medicul de familie să îl administreze, fie poate să beneficieze de vaccinare în farmaciile care s-au înscris în acest program, care se extinde rapid, pe măsură ce farmaciştii sunt instruiţi în ceea ce priveşte vaccinarea”, a explicat Rafila.

 

Și pacienţii cu boli cronice se pot vaccina.Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a lucrat îndelung, astfel încât pacienţii cu boli cronice să poată să beneficieze de vaccinuri care să îi protejeze împotriva infecţiilor care ar putea să le complice afecţiunile de bază. Sunt vaccinuri care sunt destul de scumpe şi, în felul acesta, şi pacienţii cu boli cronice se pot vaccina”, a mai spus ministrul.

El a menţionat că se va încheia achiziţia antiviralului Paxlovid folosit pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus.

O să încheiem acum achiziţia unui antiviral care poate fi folosit în infecţia cu noul coronavirus, Paxlovid, şi în mod evident cazurile care necesită această medicaţie, nu pentru toată lumea. Infecţia antivirală presupune anumite limitări”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

 

Programul de vaccinare pentru copii va decurge ca şi până acum.Programul de vaccinare pentru copii rămâne aşa cum e, pentru că trebuie să avem acolo o siguranţă a distribuţiei şi a administrării. Acest lucru ar fi posibil poate peste ani, după ce campaniile de informare, de educare a publicului vor avea rezultate şi suntem siguri că părinţii vor dori să îşi vaccineze copiii şi vor accesa modalitatea aceasta de achiziţie directă. Până atunci, vaccinurile pentru copii din program rămân aşa cum sunt în momentul de față, cu excepţia vaccinului HPV”, a arătat Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului Sănătăţii, gripa sezonieră continuă să reprezinte o ameninţare, atât pentru populaţia aparent sănătoasă cât şi, mai ales, pentru persoanele aflate la extremele de vârstă (copii și vârtnici) sau cu diverse boli cronice, prin riscurile pe care le produce prin complicaţiile produse de infecţia cu virus gripal şi deces.

 

Vaccinarea anuală de rutină împotriva gripei sezoniere, cu un vaccin autorizat, „cu compoziţia recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta peste 6 luni care nu au contraindicaţii”, arată specialiştii Ministerului Sănătăţii.

Grupele la risc crescut de boală infecţioasă sunt: gravide; persoane cu boli cronice din grupa de vârstă 5 -64 de ani; personal medical; persoane cu patologie cronică variată:imonosupresie congenitală şi dobândită (boli autoimune, infecţie HIV, transplant, terapie imunosupresoare) sau cu asplenie; drenaj ventricular extern; siclemie; implant cohlear; pacienţi cu boli cardiovasculare , boli respiratorii cronice, boli hepatice cronice, boli renale cronice (inclusiv dializaţi), obezitate, boli metabolice cronice, patologie neurologică cronică, neoplazii.

Pentru sezonul gripal 2022–2023, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1.500.000 de doze vaccin gripal sezonier. Potroit Institutului Naţional de Sănătate Publică, până la data de 21.05.2023, au fost vaccinate antigripal 1.479.497 de persoane din grupele de risc.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*