Premieră medicală: Echipa doctorului Horațiu Suciu a realizat prima implantare de inimă artificială la un copil din România

28 septembrie 2023 | 0 comentarii |

A fost singura soluție la care au putut recurge chirurgii cardiovasculari de la Institutul Inimii din Târgu Mureș pentru a salvat viața unei adolescente de 17 ani, diagnosticată cu o gravă insuficiență cardiacă, în lipsa unui donator pentru transplant.

 

Echipa de chirurgi cardiovasculari din Târgu Mureș coordonată de prof. dr. Horațiu Suciu a reușit, în premieră în România, să implanteze o inimă artficială unei adolescente de 17 ani, cu o gravă insuficiență cardiacă. Fata era pe lista de așteptare pentru a primi o inimă sănătoasă, dar pentru că donatorii pentru această categorie de vârstă sunt extrem de rari, implantarea unei inimi artificiale era singura soluție pentru a o ține în viață.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat, miercuri seara, că echipa sa a realizat, cu sprijinul dr. Svetozar Putnik, din Belgrad, primul implant al unei inimi artificiale la un copil din România.

„Se spune că numai Dumnezeu poate pătrunde în sufletul cuiva. Şi aşa este. Am mers azi dimineaţă la Institut, gândindu-mă ce este în sufletul unei copile de 17 ani, pacientă de-a noastră, care aşteaptă un transplant, ştiind cât de puţini sunt donatorii pentru această categorie de vârstă. Soluţia inimii artificiale era singura care, din cauza gravei insuficienţe cardiace, o putea ţine în viaţă. Şi operaţia a reuşit”, a scris dr. Horaţiu Suciu, pe pagina sa de Facebook.

 

Alexandra și-a petrecut ultimele trei luni pe patul de spital, după ce medicii au descoperit că are insuficiență cardiacă. Au ținut-o pe tratament, au făcut tot ce s-a putut, dar starea copilei se agrava pe zi ce trece. Șansa ei la viață era un transplant, dar pentru că nu a s-a găsit un donator compatibil, medicii au propus familiei implantarea inimii artificiale – un dispozitiv montat pe un ventricul, cu ajutorul căruia inima este ajutată să funcționeze, ajutând-o pe Alexandra să câștige timp. Fără acest dispozitiv, adolescenta ar mai fi putut trăi doar câteva zile. În sala de operație au intrat 18 medici, între care și un profesor din Belgrad. „Starea clinică nu mai permitea să așteptăm nici măcar câteva zile, mai ales că, la vârsta pediatrică, acestă evoluție este foarte rapidă, copiii se pierd mult mai repede. Am implantat acest dispozitiv, o inimă artificială, sub formă de pompă, care asigură practic debitul cardiac. Este o intervenție pe cord deschis, fără oprirea inimii. Pacienții pot să stea ani de zile cu un asemenea dispozitiv”, a explicat dr. Horațiu Suciu, care a menționat că după intervenție, tânăra a fost dusă la Terapie Intensivă, dar evoluția ei este bună.

 

Alexandra rămâne pe lista de așteptare pentru o inimă sănătoasă, pe care speră să o primească de la un donator compatibil. Din păcate, donatorii sunt destul de rari în țara noastră, iar în cazul copiilor, și mai rari. În plus, pentru transplantul de inimă trebuie să fie îndeplinite niște condiții specifice.

Avem 55 de pacienți care așteaptă un cord. Din păcate, două treimi dintre donatorii aflați în moarte cerebrală nu se pretează pentru donarea cardiacă, pentru care sunt niște cerințe mult mai specifice decât în cazul altor organe. În transplantul de cord, compatibilitatea trebuie să fie inclusiv cu dimensiunile donatorului și ale receptorului”, a explicat dr. Genady Vatacki, directorul Agenției Naționale de Transplant, care încurajează și cu această ocazie românii să fie deschiși la donarea de organe, care salvează vieți.

Dispozitivul implantat tinerei, de medicii de la Târgu Mureș, costă în jur de 100.000 de euro, iar intervenția este decontată de stat, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

 

Inima artificiala

Dr. Suciu a precizat că operația a fost „a patra implantare a unei inimi artificiale pe care o reuşim în acest an şi prima din România la un copil. Le mulţumesc colegilor din echipa IUBCvT Târgu Mureş şi profesorului Putnik din Belgrad, care a asistat la intervenţie. Mă bucur că reprezentantul acestui important centru est-european în domeniul transplantului cardiac a fost alături de noi şi a văzut stadiul la care a ajuns medicina târgumureşeană”.

După intervenție, șeful clinicii de Cardiochirurgie a IUBCVT Târgu Mureș spune că a privit plin de speranță spre locul în care se va construi viitorul Institut al Inimii. Seara, când am plecat spre casă, m-am uitat la părculețul din fața Spitalului. Este locul în care se va construi noul Institut al Inimii. Acolo sunt acum niște pomi fragezi, pe care i-aș lua cu noi în noua clădire a Institutului, pe care îl pregătim cu toată dedicarea. Nu știu dacă pomii aceștia se vor regăsi în viitorul nostru spital, dar felul în care i-am văzut astăzi a fost ca un dialog în care mi s-a șoptit, de undeva, că procedura de astăzi va fi, în noul proiect, o rutină. Într-adevăr, inima are tainele ei…”, a concluzionat dr. Horațiu Suciu, care nu degeaba este supranumit „îngerul inimilor”. 

 

Până la realizarea noului Institut al Inimii, Ministerul Sănătății anunță că a finanţat achiziţionarea unui angiograf performant pentru Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că investiția se ridică la 8,3 milioane de lei și face parte din politica de  „dotarea spitalelor din România cu echipamente de înaltă performanţă, pentru proceduri complexe, care reprezintă o componentă importantă din reforma şi dezvoltarea sistemului de sănătate”.

Potrivit ministrului, şi Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti beneficiază de două echipamente moderne, achiziționate cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii. În acest caz investiţia s-a ridicat la aproximativ 10 milioane de lei, reprezentând costurile de achiziţionare şi instalare a două angiografe – biplan şi monoplan.

 


Adaugati un comentariu


 

*