Campanie națională pentru încurajarea adopției

2 iunie 2020 | 0 comentarii |

Aceasta este bazată pe rezultatele unui studiu care arată că un copil ajuns în sistemul instituționalizat devine mult mai vulnerabil decât unul crescut într-un mediu familial.

 

După ce și-au manifestat simpatia și au rememorat perioada copilăriei cu ocazia zilei de 1 Iunie, românii sunt îndemnați să arate că le pasă într-adevăr de copii și să dea o șansă unuia dintre cei aproximativ 3.000 dintre aceștia, care pot fi adoptați. Îndemnul vine din partea Alianţa România Fără Orfan (ARFO), cu ocazia Zilei Naționale a Adopției care se marchează astăzi, imediat după Ziua Internațională a Copilului. Organizația lansează, cu această ocazie, campania „Adopția este iubire” derulată prin intermediul site-ului www.ziuaadoptiei.ro, prin care își propune să ajute oamenii să conștientizeze nevoia copiilor lipsiți de îngrijire părintească de a avea o familie.

Campania se bazează pe rezultatele unor studii recente, din care reiese că un copil instituționalizat pierde lunar 1-2 puncte de IQ, devine de 10 ori mai vulnerabil în fața traficului de persoane și are de patru ori mai multe șanse de suicid. Din păcate, acest ultim argument a fost confirmat la finele anului trecut și la Buzău, unde un tânăr abandonat de părinți și ieșit recent din sistemul instituționalizat și-a pus capăt zilelor în parcul Marghiloman.

Având în vedere toate acestea, concluzia ce se poate trage este că cea mai bună soluție pentru acești copii este integrarea cât mai rapidă într-o nouă familie.

 

Roxana Kovacs

În sistemul de protecție al DGASPC Buzău sunt, la ora actuală, 375 de copii rezidenți, iar 331 sunt în grija asistenților maternali profesioniști. Biroul de Adopții și Postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a eliberat, anul acesta, 13 atestate pentru persoane/familii adoptatoare, 8 copii au fost declarați adoptabili, au avut loc două încredințări în vederea adopției, iar 5 adopții au fost încuviințate, potrivit datelor furnizate de Biroul de presă al instițuției.

Din cauza  pandemiei de COVID-19, activitatea din domeniul adopțiilor a fost, ca de altfel activitatea din toate domeniile, una atipică. Noi însă am încercat și încercăm în continuare să facem tot ce este omenește și instituțional posibil pentru a-i ajuta atât pe copii cât și pe cei care doresc să devină părinți. Persoanele care doresc să adopte un copil găsesc, pe site-ul oficial al DGASPC Buzău, toate informațiile referitoare la documentele necesare întocmirii dosarului de adopție. După înregistrarea dosarului, pe parcursul a cel mult 90 de zile, se face evaluarea socială, psihologică și de asumare în cunoștință de cauză a calității de părinte. La final se întocmește un raport pe baza căruia se eliberează atestatul de persoană/familie adoptatoare. Încredințarea în vederea adopției se face pentru o perioadă de 90 de zile, la finalul cărora se poate încuviința adopția”, a explicat Roxana Kovacs, purtătorul de cuvânt al DGASPC Buzău.

 

În 2019, la Buzău s-au eliberat 50 de atestate unor persoane/familii adoptatoare, 30 de copii au fost declarați adoptabili, 14 au fost încredințați în vederea adopției și 23 de adopții au fost încuviințate. Un copil poate fi adoptat dacă are vârsta mai mică de 14 ani, de către o persoană sau o familie care este cu cel putin 18 ani mai mare decât copilul adoptabil. Viitorii părinți trebuie să nu fie decăzuți din drepturile părintești, să nu aibă copii care beneficiază de o masură de protecție specială, să nu fi fost condamnați definitiv pentru o infracțiune contra persoanei sau contra familiei săvârșite cu intenție sau pentru trafic de persoane ori trafic și consum ilicit de droguri, să nu sufere de boli psihice și handicapuri mintale și să îndeplinească garanții morale și materiale necesare asigurării dezvoltării depline și armonioase a copilului. „Perioada mai mică sau mai mare de așteptare până la potrivirea cu un copil adoptabil deăinde foarte mult de așteptările fiecărei familii în legătură cu copilul dorit (vârstă, sex, stare de sănătate, număr de copii). Registrul Național pentru Adopții este baza generală de date în care se regăsesc atât familiile/persoanele adoptatoare, cât și copiii adoptabili. Pentru fiecare copil adoptabil este generată, pe baza unor criterii generale (vârstă, sex, stare de sănătate, număr de copii), o listă cu familii adoptatoare, ierarhizate în funcție de vechimea atestatului, după care se trece la adoptarea propriu-zisă”, a mai spus Roxana Kovacs.

 

În România există, încă, o serie de mituri referitoare la adopție, pe care inițiatorii campaniei „Adopția este iubire” le demontează și prin intermediul mărturiilor unor familii care au adoptat copii și care își împărtășesc experiența prin intermediu unui material video.

De asemenea, materialul conține informații despre impactul traumei, ataşament, reglarea emoţiilor, dar şi sugestii despre cum poate fi susţinută adopţia de către cei care nu au posibilitatea de a adopta un copil.

Statisticile oficiale indică faptul că, în România sunt peste 50.000 de copii în sistemul de protecție, sistem în care intră anual aproximativ 9.000 de copii, din cauza abandonului sau a altor experiențe traumatizante precum decesul părinților, abuz, neglijență sau alte cauze nedorite.

Dintre aceștia, peste 3.000 sunt adoptabili, însă doar o treime dintre ei sunt efectiv adoptați și au șansa de a se integra într-o familie nouă.

 

ARFO reunește mai multe organizații neguvernamentale, firme, instituții de cult religios, persoane publice și private reunite de un țel comun – acela ca fiecare copil să beneficieze de dragostea, susținerea și siguranța pe care o conferă apartenența la o familie. În acest sens, organizația pune la dispoziția celor interesați resurse care pot ajuta în procesul de adopţie sau în pregătire pentru acesta şi sprijină familii adoptatoare prin grupuri de suport, training-uri și alte activități.

Nu în ultimul rând, ARFO, depune eforturi în scopul prevenirii abandonului de copii şi îmbunătăţirea legilor ce ţin de protecţia copilului, fiind afiliată organizaţiilor internaţionale World Without Orphans şi Christian Alliance for Orphans.

 


Adaugati un comentariu


 

*