„CardiOnline” lansează la Buzău un centru de telecardiologie

13 martie 2023 | 1 comentariu |

Medicul cardiolog Ștefan Bușnatu, cunoscut pentru susținerea prevenției bolilor cardiace și recuperarea pacienților după spitalizare, anunță buzoienii că, în curând, vor beneficia de un centru de telecardiologie centrat pe servicii preventive inovative.

 

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar România ocupă un nedorit loc fruntaș în clasamentul țărilor europene cu cele mai multe decese provocate de afecțiunile cardiace. „Din grijă pentru inima ta!” – este sloganul prin care medicul cardiolog Ștefan Bușnatu pledează pentru menținerea sănătății inimii, printr-un stil de viață sănătos, prin acțiuni și activități preventive (alimentație sănătoasă, mișcare, eliminarea fumatului, reducerea consumului de alcool și de sare etc.) și prin soluții moderne de recuperare și monitorizare a pacienților cardiaci, după spitalizare.

De ziua sa, șef lucrări Ștefan Bușnaru, medic cardiolog în cadrul Clinicii de Cardiologie a Spitalului Bagdasar-Arseni, prodecan al Facultății de Medicină a UMF „Carol Davila” și director al Centrului de Inovație și e-Health (CieH) al UMFCD, a lansat Studiul CardioRehab, care își propune să evalueze nivelul accesului populației din România la programele de recuperare cardiacă și rolul digitalizării (telemedicină) în dezvoltarea acestora, în parteneriat cu Asociația Pacienților cu Afecțiuni Cardiovasculare ProCardio și CieH.  

 

Astăzi, de ziua mea de naștere, m-am gândit că ar fi cel mai potrivit să lansez noul proiect pe care l-am pregătit din grijă pentru inima ta! După cum bine știți deja, boala cardiovasculară este principala cauză de deces în regiunea europeană, reprezentând 47% din totalul deceselor la femei și 39% la bărbați. În România, această statistică ar putea fi schimbată cu ajutorul programelor de recuperare cardiacă care au rolul de a ajuta pacienții să își reia un ritm de viață cât mai aproape de normal, după ce au suferit un eveniment cardiovascular”, a scris dr. Ștefan Bușnatu pe pagina sa socializare, menționând că, din păcate, în ciuda beneficiilor acestor programe, la acest moment, în România recuperarea cardiacă nu e susținută pe cât ar trebui. Finanțarea de la stat acoperă doar programe de recuperare cu perioadă scurtă de 7-14 zile, deși ghidurile de cardiologie recomandă de 6-12 săptămâni.

Cercetarea CardioRehab se va desfășura la nivel național și se bazează pe colectarea unor răspunsuri la un chestionar cu 24 de întrebări de evaluare a percepției pacienților cu privire la utilizarea serviciilor de telemedicină și gradul de cunoaștere al acestora cu privire la serviciile de recuperare cardiacă și perspectiva optimizării acestora prin instrumente digitale. „Participarea dumneavoastră la acest studiu este extrem de importantă, deoarece ne va oferi fundamentul necesar de susținere a necesității dezvoltării recuperării cardiace în fața autorităților competente. Vă invităm să completați chestionarul accesând link-ul: https://www.recuperare-cardiaca.ro/cardiorehab. Durata de completare este de 3 – 5 minute”, a menționat medicul cardiolog.

 

Stefan Busnatu, Liviu Serbanoiu

Totodată, dr. Bușnatu a anunțat că suntem pe ultima sută de metri cu CardiOnline Buzău. În curând vom deschide un centru de telecardiologie centrat pe servicii preventive inovative. Prin acesta sperăm să îmbunătățim îngrijirea pacienților cardiovasculari din acest oraş, care îmi este foarte drag”. 

Anunțul său nu surprinde, ținând cont de faptul că este unul dintre fondatorii CardiOnline, platformă online de reabilitare a pacienţilor care au avut probleme cardiovasculare acute, concepută pentru a facilita recuperarea pacienţilor prin identificarea timpurie a potenţialilor factori de risc și pentru a reduce riscul de mortalitate asociat acestor boli, alături de trei buzoieni – medicul cardiolog Liviu Șerbănoiu – rezident anul 4 Cardiologie, Spitalul Bagdasar-Arseni, și doctorand în telereabilitare vasculară, UMF „Carol Davila” și specialiștii IT Octavian Belu și Marius Cucu.

În plus, dr. Bușnatu este legat de Buzău prin faptul că aici și-a început cariera, la Spitalul Județean de Urgență, unde spune că deși a profesat pentru scurt timp, pentru că era deja implicat în proiecte de cerecetare și are familia în Capitală, a fost plăcut impresionat de dotările secției Cradiologie și de oamenii cu care a colaborat.

 

Octavian Belu, Liviu Serbanoiu

Proiectul CardiOnline s-a născut în urmă au aproape doi ani, la propunerea medicului buzoian Liviu-Ionuț Șerbănoiu, care mai colaborase cu dr. Bușnatu în câteva proiecte. Scopul acestui program este de a ajuta „cât mai multe persoane să se recupereze după o problemă cardiovasculară acută (infarct miocardic, angiolastie, bypass) sau chiar transplant, astfel încât să poată evita un al doilea eveniment acut, care ar putea fi fatal”.

În contextul în care provocările ultimilor ani (pandemia COVID, criza de medici) au limitat accesul pacienților la servicii de sănătate, telemonitorizarea și managementul pacientului de la distanță, prin intermediul soluțiilor digitale, s-a dovedit o soluție prin care se reduc semnificativ reinternările și contribuie la prevenirea dizabilității.

După ce evenimentul acut se termină și când pacienţii trebuie să urmeze un program de recuperare medicală, vor putea intra în programul oferit de CardiOnline. Aceste persoane vor putea, cu ajutorul telemedicinei, să beneficieze de exerciţii fizice specifice acasă, să aibă o dietă și o medicaţie personalizată, să aibă un psiholog la îndemână”, a explicat Liviu Șerbănoiu.

 

Liviu Serbanoiu

Pacienții cu boală cardiovasculară din România suferă – pentru că nu au unde să facă recuperare cardiacă, să fie ghidați pentru a face schimbarea comportamentală către un stil de viață sănătos și pentru a-și putea relua viața în condiții cât mai bune după un eveniment cardiovascular nefericit, susține tânărul cardiolog buzoian.

„CardiOnline este o aplicație web și mobilă pentru reabilitarea cardiacă la domiciliu. Produsul nostru va integra inovator căile clinice necesare pentru gestionarea pacientului. Pentru noi, fiecare persoană reprezintă o entitate separată căreia îi vor fi dedicate toate resursele necesare pentru a trăi cu curaj și speranță. Aplicația va permite monitorizarea semnelor și simptomelor pacientului și interacțiunea cu echipa de medici. Cu ajutorul nostru veți deveni persoana pe care trebuie să se bazeze orice familie”, subliniază Liviu Șerbănoiu.

„Astăzi, cu ajutorul inovațiilor din telemedicină, un program complet de recuperare cardiacă poate fi efectuat acasă, folosind doar telefonul mobil și un ceas inteligent. Programul de telereabilitare cardiacă realizat de noi va urma cu strictețe pașii unui program convențional de recuperare cardiacă și integrează toate specializările medicale necesare pentru gestionarea pacienților – cardiologie, diabetologie, nutriție, kinetoterapie, psihologie”, mai spune medicul.

 

La începutul acestei luni, dr. Ștefan Bușnatu a fost premiat la cea de-a X-a ediție a Galei Club Antreprenor, desfășurată la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București, cu un Premiu de Excelență pentru activitățile antreprenoriale în domeniul medical. Mulțumind juriului, dr. Bușnatu spune că „s-au adunat câteva proiecte frumoase în palmares, proiecte care continuă să crească: Centrul de Inovație și e-Health (CieH-UMFCD)”.

Medicul cardiolog recomandă insistent, pe rețelele de socializare și în toate aparițiie publice, mișcarea, ca metodă prin care „cu toții ne putem reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare. (…) Mișcarea nu înseamnă doar mers la sală sau exerciții de aerobic. Plimbările cu bicicle­ta, alergarea, înotul și, în general, un stil de viață activ, practicate constant, au efecte benefice importante asupra sănătății. Corpul uman are nevoie să se miște în voie, în aer liber. Lipsa de mișcare ajunge să ne afecteze mușchii, articulațiile, ne influențează metabolismul și poate îngreuna procesul de reabilitare cardiacă. Totodată, sedentarismul ne afectează somnul, capacitatea de concentrare și crește riscul de apariție a unor de boli de inimă sau de accident vascular cerebral. În același timp, activita­tea fizică menține sănătatea oaselor, mușchilor și articulațiilor și contribuie la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos”, afirmă medicul.

 

Despre abordarea digitală pentru reabilitarea cardiacă de la distanță, dr. Bușnatu sublinia, la începutul lunii februarie, la Conferința Cercetare și Inovare în Sănătate – Ediția a III-a, organizată de clubantreprenor.ro, că telemedicina este „un deziderat pe care îl am pentru a optimiza prevenția cardiovasculară, și care sunt foarte încrezator că prin tehnologiile disponibile va deveni realitate în curând, în România. În acest context al utilizării instrumentelor digitale trebuie să ne gândim totuși şi la cum vom păstra umanitatea interacțiunii dintre personalul medical şi pacienți pentru a ne asigura că actul medical îşi va păstra calitatea”.

După participarea la ședința de iarnă a Asociației Europene de Cardiologie Preventivă – European Society of Cardiology, medicul mărturisea că a revenit în România „cu speranța că alături de colegii din țară vom avansa cu configurarea Planului Național de Combatere a Bolilor Cardiovasculare pentru a putea introduce printre altele și programe de recuperare cardiacă cât mai curând. Pacienții cu boli de inimă au nevoie de acestea pentru a mai reduce din povara provocată de bolile cardiovasculare și din diferența de mortalitate și morbiditate dintre noi și țările din Europa de Vest.

 

Detalii despre proiectul CardiOnline AICI și AICI

 

Aplicația CardiOnline



Comentarii (1)

  1. Cosma spune:

    Acest proiect dr Busnatu a incercat sa il implementeze si in sectia cardiologie a spitalului judetean Buzau, in urma cu 4 ani cand era angajatul spitalului buzau, dar…. Multa bafta!

Adaugati un comentariu


 

*