Carnea de miel, mai scumpa de Paste, in acest an

24 martie 2014 | 1 comentariu |

Crescatorii de ovine din Buzau au, pentru vanzare, zeci de mii de miei, dar pentru ca preturile sunt mai bune la export, iar cerere exista, se orienteaza catre piata araba.

 

Igiena, obligatorie la manipulare

Igiena, obligatorie la manipulare

Crescatorii de ovine din judetul Buzau se pregatesc pentru venirea Pastelului si anunta o crestere a pretului la carnea de miel cu aproximativ 10 la suta, fata de 2013. Pentru ca piata intra si extracomunitara cere miei din Romania si din zona Buzaului, exista oferte pentru a da miei mai ales in tarile arabe. Deocamdata insa, trebuie asteptata reluarea exporturilor, suspendate din pricina interdictiilor impuse de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OMSA), ca urmare a cazurilor de scrapie aparute in tara.

19 judete, intre care si Buzaul, au fost declarate libere de scrapie, o boala neurodegenerativa care le face pe oi sa se scrapine pana la sange. Decizia a fost luata in toamna anului trecut. In 2002, serviciile veterinare din Turcia au interzis importul din Romania de ovine si produse de la acestea. Conditia solicitata de partea turca a fost aceea ca tara noastra sa primeasca o confirmare oficiala din partea OMSA privind absenta scrapiei in anumite judete ale Romaniei, intre care si zona noastra, traditionala pentru oierit.

 

Florin Stemate

Florin Stemate

Potrivit estimarilor, kilogramul de carne de miel se va vinde anul acesta cu aproximativ 20 de lei, in conditiile in care anul trecut pretul a fost de 18-20 de lei pe kilogram, in carcasa. Anul acesta, credinciosii ortodocsi si catolici vor celebra Pastele pe 20 aprilie, astfel ca mieii vor depasi 25 de kg in majoritatea cazurilor.

Florin Stemate, crescator traditional din zona Bisoca, spune ca are deja peste 80 de miei, unii dintre ei trecand de 25 de kg, insa timp pana la Paste mai este, deci si mieii vor mai lua in greutate. Stemate se orienteaza insa pentru inmultirea efectivului de ovine din stana, ca atare nu va vinde miei de Paste, mai ales ca acestia vor fi intarcati, potrivit traditiei, la 10 mai.

Cat despre pret, ciobanii merg pe 11 lei kg in viu si 20 de lei carcasa, insa in mod clar preturile vor fi ca si in 2013, cu 10 la suta mai mici direct la stana.

 

Cumparati din magazine autorizate!

Cumparati din magazine autorizate!

Acum, ca se apropie Pastele, revine intrebarea, daca vom cumpara mielul din Piata Centrala, de la taraba, direct de la tarani, sau din centrele comerciale. Oficialii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) prin directorul adjunct Ciprian Botezatu spun clar ca Autoritatea Nationala pentru Sanatatea Animalelor si  Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu au dat deocamdata unda verde pentru stabilirea punctelor volante de sacrificare, insa este cam devreme, spune dr. Botezatu.

Dupa 5 aprilie vom informa consumatorii, dar si pe crescatori, care va fi situatia acestor puncte volante. Se stie insa ca in judetul Buzau exista cate un abator pentru sacrificare la Vernesti, Rm. Sarat, Frasinu si Pogoanele, deci exista spatii speciale unde crescatorii pot sa mearga pentru sacrificarea mieilor inainte de vanzare”, spune reprezentantul DSVSA Buzau, atragand atentia sa nu se cumpere carne din spatii neamenajate si sa nu consume carne si produse necontrolate sanitar-veterinar.

 

Dr. Ciprian Botezatu

Dr. Ciprian Botezatu

La sfarsitul lunii martie, Directia Sanitar Veterinara Buzau va pimi si situatia concreta din teritoriu vizavi de numarul mieilor care vor fi sacrificati la nivel de judet. Aceeiasi crescatori spun insa ca in 2014 sunt cel putin cu 20 la suta mai multi miei de sacrificat decat in 2013. Toamna anului anterior a fost lunga, iarba a fost sanatoasa si oile s-au montat mai devreme, astfel incat exista situatii in care au avut loc fatari si in decembrie 2013.

Pentru ca in anii anteriori a existat o piata foarte buna catre zona araba, ciobanii se orienteaza si in acest an spre vanzarea directa spre aceasta zona.

Dr. Ciprian Botezatu precizeaza ca desi DSV nu are competente legale spre partea de relationare comerciala intre cumparatorii arabi si vanzatorii romani, dar stie ca au existat vanzari in ultimii ani, catre Israel.

Ciobanii adauga Turcia si Siria. Din estimarile lor neoficiale, vorbim despre cateva zeci de mii de miei din zona Rm Sarat, Posta Calnau sau Smeeni care au luat calea Orientului.

 Comentarii (1)

  1. Botezatu Ciprian Ionel spune:

    1. In anul 2014 sacrificare mieilor se va putea face NUMAI in abatoare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare sau abatoare de mica capacitate.
    2. Pentru anul 2014 NU MAI EXISTA notiunea de centru volant sau sezonier de sacrificare a mieilor.
    3. In ultimul an (2013) au fost declinate disponibilitati ale statului Israel de a se achizitiona carne de ovine si din Buzau, sens in care serviciile sanitare veterinare ale Israelului au facut o vizita in Buzau pentru a constata inscrierea abatorului de ovine din Buzau in standardele lor nationale, vizita care s-a incheiat cu succes in sensul ca s-a putut concluziona ca de la Buzau, in masura in care se vor stabili si detaliile comerciale ale unei astfel de activitati comerciale, se poate exporta in viitor carne de ovine in Israel.
    4. Judetul Buzau NU ESTE pe lista celor 19 judete declarate in Jurnalul OIE libere de scrapie.

Adaugati un comentariu


 

*