Cati pasi pe zi sunt necesari pentru o viata sanatoasa?

21 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Mersul pe jos constituie cea mai la indemana activitate fizica, iar o plimbare zilnica, efectuata fie „la pas”, fie in ritm mai alert, combate efectele sedentarismului si creste imunitatea.

 

mersul pe josDintre toate activitatile fizice, mersul pe jos constituie cea mai la indemana forma de miscare la care se poate apela, in orice moment, fara a fi nevoie neaparat de un echipament specific  sau de o sala special destinata activitatilor sportive. In ultima perioada a devenit foarte popular fenomenul denumit „10.000 de pasi”, aceasta fiind limita optima despre care multi spun ca trebuie atinsa, zilnic, pentru ca mersul pe jos sa fie benefic pentru sanatate.

Au aparut numeroase aplicatii si gadget-uri care masoara numarul zilnic de pasi, utilizatorii fiind provocati sa atinga zilnic aceasta limita, cei 10.000 de pasi acoperind o distanta de aproximativ 7,5 kilometri pentru o persoana cu mers normal. Specialistii aproba beneficiile pentru sanatate pe care le poate avea atingerea zilnica a acestei limite si chiar depasirea ei, iar studii recente indica faptul ca la fel de benefica poate fi si efectuarea unui numar mai mic de pasi, insa la o intensitate moderata sau marita. „In ceea ce priveste mersul, mai mult inseamna mai bine decat mai putin, iar pasii facuti la cadente mai mari pentru o perioada semnificativa de timp aduc beneficii. Un obiectiv bun pentru sanatatea adultilor sanatosi este de 150 de minute pe saptamana la un ritm de 100 sau mai multi pasi pe minut” a explicat profesorul John Schuna Jr., co-auorul unui studiu efectuat in acest sens. O persoana care face 10.000 de pasi pe zi, sau depaseste aceasta cifra, acumuleaza cel putin 150 de minute pe saptamana de activitate fizica moderata spre viguroasa.

 

mers pe josIn urma analizelor datelor obtinute de la 3.388 de participanti cu varste de peste 20 de ani, oamenii de stiinta au concluzionat ca sunt benefici pentru sanatate in special 3.000 de pasi, facuti in ritm rapid. De asemenea, s-a observat ca limitarea sedentarismului joaca un rol important in cazul controlului colesterolului si al altor factori de risc pentru sanatate.

In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au analizat relatia dintre activitatea fizica definita prin pasi si diversi factori de risc cardiometabolici, precum circumferinta taliei, tensiunea arteriala, glicemia, nivelurile de insulina si colesterol si indicele de masa corporala. „Dovezile actuale sugereaza ca activitatea moderata si viguroasa si sedentarismul au o doza de independenta una fata de cealalta in ceea ce priveste efectele asupra sanatatii. Dar daca o persoana face doua sau trei ore de activitate moderata pana la viguroasa in fiecare zi, chiar daca este relativ sedentara in restul timpului, este greu de imaginat ca timpul pe care il petrece asezata va ameliora complet sau va sterge beneficiile asupra sanatatii asociate cu acel nivel de activitate”, a mai precizat autorul studiului.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*