Ce efecte negative poate avea frigul asupra sanatatii

6 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Persoanele care sufera de inima si cele cu afectiuni reumatice sunt cele care trebuie sa se protejeze in mod deosebit in aceasta perioada, cand temperaturile scad frecvent sub zero grade.

 

iarna frigRacirea vremii poate pune la grea incercare sanatatea, mai ales in cazul persoanelor care au sistemul imunitar slabit sau care sufera de anumite afectiuni cronice, cum sunt cele de inima sau cele reumatice. Este de mult dovedit faptul ca  frigul, scaderea presiunii atmosferice, cresterea umiditatii aerului si lumina naturala insuficienta isi pun amprenta asupra sanatatii fizice si psihice, accentuand anumite suferinte deja existente. In plus, sistemul imunitar este mai slabit iarna, iar organismul este mai vulnerabil in fata bolilor. Virusii care provoaca raceala si gripa sunt extrem de activi in sezonul rece, iar cei mai expusi sunt varstnicii, copiii si persoanele care sufera de o afectiune cronica si au sistemul imunitar slabit. Acesti virusi supravietuiesc mai mult in conditii de frig si de umezeala, putand fi transmisi foarte usor, mai ales prin stranut sau prin contact direct. De asemenea, iarna creste si riscul de bronsita si de pneumonie, crizele de astm fiind si ele mai frecvente.

 

batrani_in_frigStudiile au mai relevat faptul ca aproape 90 la suta dintre persoanele care sufera de afectiuni reumatismale sesizeaza o intensificare a simptomelor atunci cand stau in frig şi in umezeala. Frecventa durerilor este cu atat mai crescuta cu cat varsta este mai inaintata. Cea mai comuna boala reumatica ce se agraveaza in urma expunerii la temperaturi scazute este artroza. Atunci cand temperaturile scad brusc, vasele de sange se contracta, ceea ce ingreuneaza capacitatea inimii de a pompa sangele in corp. De asemenea, la frig, vascozitatea sangelui este mai ridicata si ritmul cardiac creste. Astfel, in cazul celor care sufera de o boala cardiovasculara, riscul de a suferi un infarct este mai mare in sezonul rece. De aceea, este indicat ca persoanele cu astfel de afectiuni sa  evite sa iasa din casa atunci cand este foarte frig si sa respecte tratamentul prescris de medic. Specialistii avertizeaza, de asemenea, ca unele medicamente, cum sunt cele impotriva hipertensiunii, a aritmiei sau anginei pectorale, precum şi cele care se administreaza in caz de epilepsie sau de boli neurologice sensibilizeaza organismul la frig. Din aceasta cauza, persoanele care urmeaza un tratament cu astfel de medicamente, trebuie sa se respecte cu strictete recomandarile medicului, in aceasta perioada.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*