Cel mai mare spital de recuperare privat din Romania, inaugurat in Cluj

13 septembrie 2015 | 1 comentariu |

Acesta se afla in localitatea Suceagu si dispune, pe langa facilitatile medicale si hoteliere de nivel occidental, de bibiloteca, restaurant, coafor si alte spatii de relaxare.

 

Inaugurare Polaris Medical

Inaugurare Polaris Medical

In Romania ultimilor ani s-au desfiintat spitale, iar cele care au ramas si-au redus drastic numarul de paturi. Sanatoriile pentru recuperarea bolnavilor conici sunt pe cale de disparitie, iar sistemul sanitar public abia supravietuieste sub presiunea incompetentei si a marilor interese politice. Medicii si asistentii medicali pleaca cu miile in strainatate, cautand salarii mai bune si conditii de lucru normale pentru secolul in care ne aflam.

Cu toate acestea se intampla zilnic minuni, milioane de vieti sunt salvate, iar cate o raza de speranta apare din cand in cand, la orizont.

Sistemul privat de sanatate ii da Guvernului, din ce in ce mai des, lectii despre cum SE POATE face performanta in ciuda unor piedici si a birocratiei, daca se investeste si se gestioneaza totul CU CAP. Si demonstreaza ca si in Romania bolnavul poate primi servicii medicale de calitate si se poate simti respectat, iar personalul medical isi poate desfasura activitatea la cele mai inalte standarde, fara sa fie stresat si sa se gandeasca la emigrare.

 

PolarisIn localitatea clujeana Suceagu, in apropiere de Cluj-Napoca, la sfarsitul acestei saptamani a fost inaugurat un spital privat de recuperare, in care s-au investit 10 milioane de euro. Tinand cont de suprafata pe care a fost construit si de numarul de pacienti pe care ii poate gazdui, Polaris Medical a devenit cel mai mare spital privat de recuperare din Romania si, probabil, cel mai modern de acest tip.

Construit intr-un cadru natural, pe o parte dintr-un teren de sase hectare, spitalul dispune de o suprafata utila de 11.000 de metri patrati si ofera servicii integrate de recuperare si reabilitare medicala, cazare in saloane moderne, cu maximum 3 paturi, laborator, imagistica, baza de tratament si ambulatoriu. 180 de paturi pentru spitalizare continua si 14 paturi pentru spitalizare de zi sunt la dispozitia pacientilor care vor solicita serviciile medicale oferite aici.

 

Sala de kinetoterapie

Sala de kinetoterapie

Unitatea medicala include sectii de recuperare neurologica si cardiovasculara, psihiatrie, reabilitare medicala si ingrijiri paliative, iar in ambulatoriu sunt oferite servicii medicale de geriatrie, medicina interna, diabetologie, endocrinologie, reumatologie.

Exista, de asemenea, o baza de tratament de 700 de metri patrati, care functioneaza pana seara, inclusiv sambata, astfel incat sa se poata trata si cei care sunt disponibili doar seara, dupa serviciu, sau doar in weekend. Aici se pot desfasura activitati de kinetoterapie, hidrogimnastica, electrofizioterapie, termoterapie, masaj terapeutic, terapie ocupationala, logopedie si terapie prin arta. Gratie unui parteneriat incheiat intre Polaris si Universitatea de Arta si Design din Cluj, pacientii pot invata sa picteze si chiar sa sculpteze in piatra.

 

Salon VIP

Salon VIP

600.000 de euro s-au fost investit numai in dotarile IT ale spitalului. Camerele sunt prevazute cu senzori care anunta prezenta in camera a medicilor si a personalului de ingrijiri, cu senzori de alarma si cu senzori de localizare a pacientilor care au probleme cu orientarea in spatiu.

Pe langa aceste dotari, accesibile tuturor pacientilor, spitalul dispune si de saloane VIP, cu un singur pat, dotate cu canapea, biblioteca si minibar. O parte dintre saloane dispun de o camera de zi, un spatiu dedicat relaxarii, acestea fiind dotate cu biblioteca, fotolii si un calculator.

Pe langa terapiile de care beneficiaza, pacientii spitalului Polaris au la indemana o multime de modalitati de relaxare. In incinta unitatii medicale functioneaza si un salon de coafura, o cafetarie, un restaurant, o biblioteca, o sala multifunctionala si diferite alte spatii de relaxare amenajate la  fiecare dintre cele cinci nivele. In scurt timp, aici se va construi si o capela multiconfesionala,

 

Echipa medicala

Echipa medicala

In prezent, unitatea medicala este deservita de 150 de medici, asistenti medicali si personal auxiliar. Echipa medicala este condusa de dr. Mihai Câsu, medic primar psihiatru, impreuna cu dr. Crina Bercian – sef sectie Cardiologie, dr. Damian Popescu – sef sectie Recuperare neurologica, dr. Ileana Hica – sef sectie Ingrijiri paliative, dr. Laszlo Irsay – sef sectie Reabilitare medicala, iar personalul medical va lucra exclusiv la Polaris.

La baza activitatii medicale se afla lucrul in echipa multidisciplinara, centrata pe nevoile pacientului, pe respectul dreptului acestuia la intimitate, pe empatie, pe ridicarea permanenta a standardelor serviciilor medicale acordate in vederea recapatarii sanatatii. Echipa medicala propune pacientilor obiective personalizate de recuperare, aplica si dezvolta scheme de tratament individualizate, care sa raspunda nevoilor fizice si psihice ale fiecarui pacient in parte.

 

Dr Mihai Casu, director medical

Dr Mihai Casu, director medical

In sprijinul pacientilor si al familiilor acestora a fost demarat si programul EduPolaris, prin care medicii si psihologii le ofera informatii despre boala si complicatiile sale, despre tratament si conduita post-spitalizare. In acest fel, pacientii se recupereaza dar dobandesc si cunostinte despre starea lor de sanatate, inteleg rolul implicarii individuale in mentinerea si imbunatatirea acesteia astfel incat sa se poata descurca pe cont propriu cu dizabilitatile  pe care le au si sa depinda cat mai putin de cei din jur, iar familiile sa-i inteleaga si sa-i sprijine corect in acest demers. Ne dorim sa atragem pacientii care au potential de recuperare, carora le putem modifica viata in bine ameliorandu-le suferinta si chiar sa-i readucem nu numai in sanul familiei, ci si al societatii. Toti pacientii sunt evaluati amanuntit inaintea internarii, pentru a se stabili cat mai exact potentialul de recuperare a fiecaruia, daca putem sa-i aducem un beneficiu si daca se justifica internarea, atat din punct de vedere medical cat si financiar”, a explicat directorul medical, Mihai Câsu.

 

Ioan si Tudor Socea

Ioan si Tudor Socea

Tudor-Alexandru Socea, presedintele Consiliului de Administratie, a declarat cu prilejul festivitatii de inaugurare, ca spitalul a fost realizat pe principii care functioneaza cu succes in clinicile occidentale si pune accent pe abordarea multidisciplinara a pacientului. „Am identificat o nevoie a pietei insuficient acoperita pana acum. Conceptul de la care am pornit a fost de a crea un spatiu in care pacientii sa se simta cat mai confortabil, astfel incat intregul proces de recuperare sa se concentreze pe obiectivele propuse la internare. Prin programele de recuperare personalizate ne propunem sa imbunatatim calitatea vietii si sa facilitam reintoarcerea pacientilor la viata sociala cu o stare fizica, emotionala si spirituala mult ameliorata”, a precizat acesta.

Fratii Ioan si Tudor Socea, cei care au investit in acest proiect, pentru a putea realiza drumul de acces la spital au fost nevoiti sa achizitioneze 3 hectare de teren in plus. Suprafata va fi valorificata prin amenajarea unui loc special destinat terapiei cu animale, care se va adauga la cele cateva trasee pentru plimbare, strajuite de o livada cu 1.300 de pomi fructiferi. Exista si un elesteu si se vor construi si sere in care se vor desfasura activitati de ergoterapie.

 

Polaris Exterior

Polaris Exterior

Spitalul a fost deschis in luna august si deja are 20 de pacienti internati, insa pana la finalul anului se estimeaza ca se va ajunge la un grad de ocupare de 40%, iar pana la sfarsitul anului viitor va creste la 70%. Si, cum totul are un pret, atentia de care beneficiaza pacientul si conditiile de care dispune au si ele un pret. Pachetele de servicii integrate, pentru 10-12 zile de internare, ajung la 3.500 de lei sau la 4.500 de lei pentru conditii VIP. Cifra de afaceri estimata pentru anul viitor este de 3,5 milioane de euro.

Numele familiei Socea se leaga de EnergoBit, Ioan Socea fiind cofondator al furnizorului de echipamente si servicii pentru domeniul energetic, al carui capital majoritar a fost preluat de fondul de investiţii In­nova Capital si de catre BERD. De fapt, fondurile necesare investitiei in spital au fost sutinute partial din banii obti­nuti in urma acestei tranzactii.

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

  1. Bacaoanu Corelia spune:

    Contract si cu casa de sanatate ?

Adaugati un comentariu


 

*