Cel mai modern robot chirurgical din lume, prezentat la SSIMA 2022

9 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA, organizată în perioada 5-10 septembrie, a prezentat în premieră o expoziţie de tehnologie medicală la Spitalul Clinic Judeţean Oradea și a lansat un hub de inovație în tehnologie medicală pentru star-up-uri.

 

Aproape 200 de medici, doctoranzi, profesori de bioinginerie şi specialişti în tehnologii medicale și 40 de invitați din peste zece țări participă la Oradea, la Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA Re:Imagine Healthcare. Evenimentul medical, unic în Europa de Est, este la a VI-a ediţie și se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președinției României şi sub egida celei mai prestigioase societăţi profesionale din acest domeniu, The Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society (MICCAI), având ca obiectiv dezvoltarea acestui domeniu în România și crearea unei comunități medicale şi tehnice care să stimuleze colaborarea între ingineri, oameni de business și medici. Astfel, timp de o săptămână, profesori de renume internaţional de la Harvard, Oxford, Johns Hopkins, Stanford, și de la spitale de top din Israel, medici și reprezentanți ai autorităților centrale din România au argumentat necesitatea digitalizării spitalelor din România (tehnologii care folosesc inteligenţa artificială precum colonoscopia digitală, patologie digitală, chirurgie robotică și medicină de precizie). „Conferinţa SSIMA aduce împreună liderii mondiali din domeniul academic, medical, business, investitori şi policy makers în acest moment”, a precizat Elena Ovreiu, principalul organizator, fondator al International Summer School on Imaging for Medical Applications (SSIMA).

 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis organizatorilor și participanților la SSIMA 2022, prin intermediul conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, Departamentul de Sănătate, că „România contribuie la efortul global de a identifica acţiuni inovatoare menite să răspundă ameninţărilor la adresa sănătăţii, să accelereze dezvoltarea şi să reducă inegalităţile în accesul la servicii de sănătate”.

Șeful statului a subliniat că că lumea este într-o continuă schimbare, iar ştiinţa, tehnologia şi inovaţia revoluţionează medicina la un nivel de neimaginat chiar şi faţă de acum 20 de ani, efectele acestor transformări fiind majore şi cu impact direct asupra vieţii noastre de zi cu zi.

Rolul decisiv al mediului academic în formarea abilităţilor noilor generaţii este incontestabil, pentru că implicarea acestui sector aduce un bagaj ştiinţific autentic la dezbaterile pe teme de actualitate”, a mai spus Iohannis, subliniind că implementarea inovaţiilor ştiinţifice şi a soluţiilor tehnologice pentru realizarea Agendei de dezvoltare durabilă şi redresarea post COVID-19 necesită o cooperare extinsă.

 

Pentru prima dată în cadrul SSIMA s-a organizat şi o expoziţie medicală într-un spital, la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, iar expoziţia medicală, organizată în premieră, a cuprins ofertele a cinci start-upuri inovative, printre care cel mai modern robot chirurgical din lume, Versius, adus din Anglia de compania Cambridge Medical Robots (CMR), şi un ecosistem pentru dezinfecţie şi prevenire îmbolnăvirilor nosocomiale realizat de un orădean.

Este primul eveniment de acest gen din România, în care un spital îşi deschide porţile către tehnologie pentru a aduce inovaţiile aproape de medici. Este un eveniment unic, fiind primul spital din ţară care acceptă acest lucru, motiv pentru care mulţumim conducerii acestui spital. Avem un robot chirurgical adus din Anglia pentru acest eveniment pentru a fi arătat medicilor, care îl vor putea testa, prin demonstraţii live, dar şi alte inovaţii tehnologice care folosesc inteligenţa artificială”, a declarat Elena Ovreiu.

Robotul chirurgical, care este mult mai flexibil decât alte sisteme robotice (ex. Da Vinci), permite operaţii efectuate de medic atât în picioare, cât şi pe scaun. În lume sunt, în prezent, 140 de roboţi Versius care efectuează deja 7.000 de proceduri. Un preţ estimativ se situează în jurul valorii de 1,5 milioane de euro.

 

Co-organizator al conferinţei, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, a precizat că doreşte să facă din Spitalul Judeţean, care este cel mai mare din ţară, cu peste 1.900 de paturi, un spital modern, un spital smart, continuând pe un alt nivel investiţiile făcute în ultimii zece ani.

Din numeroasele vizite pe care le-am efectuat în spitale din lume, am constatat că fără tehnologie, fără inteligenţă artificială, fără preocuparea personalului medical de a-şi însuşi modul de funcţionare a acestor tehnologii inovative, posibilitatea de diagnostic şi de tratament sunt mult reduse. Din fericire, avem această ocazie nesperată de a accesa informaţii de ultim moment din tehnologia din domeniul medical şi din IT. Conferinţa SSIMA este un stimulent şi o ocazie nesperată de a putea lega acele contacte care să ne ajute să evoluăm într-un timp foarte scurt către scopul nostru de a fi un spital smart”, a spus dr. Gheorghe Carp.

Secţiunea dedicată industry day de la Spitalul Judeţean a mai oferit spre informare un produs revoluţionar al firmei orădene Hertzmed, o altă firmă a prezentat un produs informatic pentru rapoarte automate transcriind prin recunoaştere vocală indicaţiile medicului şi o altă firmă a prezentat inovaţii pe partea de radioterapie.

 

La SSIMA 2022 a fost lansat, în premieră, hubul de inovație BIOdyssey, fondat de experţi în antreprenoriat şi tehnologii medicale din Israel, care oferă cele mai performante programe educaţionale pentru a construi start-upuri de la idee la implementare.  Acest hub va cuprinde două programe, Germination și Acceleration, fiecare urmând a se derula pe o perioadă de câteva luni. Primul program va avea loc la Bucureşti, în perioada octombrie 2022 – martie 2023 şi va fi focusat pe educaţia antreprenorilor şi a inovatorilor. Ca metodă de predare va folosi metodologia de inovare în sănătate, o combinaţie de Design Thinking, Lean Startup and Agile principles, predată de peste zece ani la Universitatea Technion, din Israel, partener al acestui program, unde se creează în fiecare an zeci de start-upuri de succes.

O dată la două săptămâni, sâmbăta, vor avea loc work-shopuri cu echipele din program, alături de profesorii care susțin cursul. „Ceea ce este unic este că aducem împreună în acest hub, în acest program, în această parte educaţională, persoane cu educaţii diferite – ingineri, medici, antreprenori, antropologi – pentru că inovaţia în sănătate vine cu soluţii şi din expertize diferite. Participanţii vor fi expuşi la ecosistemele de inovaţie din Israel, din Silicon Valley de la Stanford, de unde avem parteneri, precum şi din Japonia, astfel încât să avansăm cât mai repede”, a precizat Elena Ovreiu. Programul-pilot va avea loc în Bucureşti, după care se doreşte extinderea la nivelul întregii ţări.

În cea de-a doua etapă, Acceleration, proiectele tinerilor identificați în prima etapă cu cel mai mare potențial vor fi susținute pentru a fi transformate efectiv în afaceri.

 

Proiectul beneficiază și de suportul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care s-a angajat să identifice sursele de finanțare necesare de la buget, din fonduri europene și PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). În plus, autoritățile promit modificarea legislației pentru start-up-uri inovatoare, proces în care se au în vedere modelele deja existente în țări precum Olanda și Irlanda, cu o puternică tradiție antreprenorială. Finanțarea ar putea fi de peste o jumătate de miliard de euro din fonduri europene, în principal prin Fondul European de Investiţii, ţinta predilectă fiind afacerile care au deja un grad de maturitate destul de mare.

Statul ar trebui să facă o diferențiere clară între start up-uri. În prezent, legislația, veche de 32 de ani, se aplică în cazul unei șaormerii precum în cel al unui start-up pe inovație și tehnologie. Trebuie impuse alte reguli pentru o persoană care vrea să-și deschidă un coafor la colțul blocului și un tânăr care a creat o aplicație, pentru că tehnologia, IT-ul, medicina, educația ar trebui să fie domenii prioritare. Pentru a putea valida acest model care nu s-a mai făcut în România, lucrăm cu experţii Băncii mondiale care ieri au lansat, în cadrul unui eveniment organizat de ministerul nostru, cu premierul României, un raport pe stadiul inovării în România şi practic, o strategie naţională de inovare. Vom continua acest proiect prin bune practici la nivel internaţional pe care experţii Băncii Mondiale le vor aduce în România”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării și Ionvării. Dezbaterile privind modificarea legislației în domeniu vor dura cel puțin jumătate de an.

 

Antreprenorul orădean George Haber, din Silicon Valley, coordonatorul sesiunii „Investind în digitalizarea sistemului de sănătate”, a transmis la rândul său, că inteligenţa artificială trebuie aplicată pe scară largă, în toate domeniile, digitizarea fiind esenţială, mai ales în situaţii de criză.

Recunoscut pe plan mondial pentru invenţiile sale, George Haber afirmă că invenţiile actuale ale tehnologiei digitale ajută omenirea să se conecteze, în sisteme bine construite, cu protecţie a datelor personale, însă trebuie depăşite teama şi reţinerea multora în a le oferi.

Informaticianul româno-american dr Dorin Comăniciu, autorul a peste 300 de invenţii în domeniul medical brevetate în SUA, a subliniat că inteligenţa artificială performantă trebuie folosită în medicină începând din cele mai timpurii stadii ale bolii, asistând medicul cu datele personalizate ale pacientului pentru un diagnostic rapid şi corect, până la terapiile cele mai moderne.

 

Conferinţa este organizată de Şcoala Internaţională de Imagistică cu Aplicaţii în Medicină (SSIMA), în parteneriat cu Primăria Oradea şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, şi se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, sub egida celei mai prestigioase societăţi profesionale din acest domeniu, The Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society (MICCAI) și cu susţinerea Universităţii Politehnica din Bucureşti, a Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) şi a Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Mulți dintre experții care cunosc secretele inovației în medtech îi vor ajuta pe românii care vor să schimbe în bine sistemul medical de la noi nu doar cu informații, ci și cu conexiuni pentru investiții.

SSIMA urmăreşte dezvoltarea inovaţiei în domeniul tehnologiei medicale în România, aducând împreună lideri mondiali, cercetători, studenţi, antreprenori şi formatori de opinie din domeniile academic, afacerilor şi medicinei.

 


Adaugati un comentariu


 

*