Ministrul Rafila promite accesul mai facil al pacienților români la chirurgia robotică

9 septembrie 2022 | 0 comentarii |

Declarându-se încântat de serviciile digitale integrate oferite pacienților critici și de robotul chirurgical folosit de medicii din Timișoara, ministrul Sănătății a declarat că va asigura finanțare pentru extinderea acestui model de bune practici în spitalele din țară.

 

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila s-a aflat vineri, la Timișoara, pentru prima dată în calitate de ministru al Sănătății și a vizitat Institutul de Boli Cardiovasculare și Spitalul Județean de Urgență „Pius Brînzeu” unde a participat la operaționalizarea serviciilor digitate integrate pentru pacienții critici, alături de consilierul prezidențial Diana Loreta Păun și secretarul de stat în MS Alexandru Rogobete.

Declarându-se „plăcut impresionat” de compartimentul ATI al Clinicii de Chirurgie Plastică cunoscută sub numele de „Casa Austria”, prezentate de managerul Sorin Barac, directorul medical Horia-George Hărăguș și șeful Clinicii ATI, Dorel Săndesc, ministrul a declarat că „digitalizarea pe Secțiile ATI este un pas important pentru acordarea de servicii medicale pacienților aflați în stare critică. Este un model de bună practică și poate fi extins. Ministerul Sănătății are două surse de finanțare prin PNRR prin programul de digitalizare și un proiecte mai vechi care va fi relansat care sa permită digitalizarea cât mai multor secții ATI din România”, a declarat Alexandru Rafila.

 

Proiectul pentru sistemul de digitalizare realizat de SJU „Pius Brînzeu”, inițiat de șeful Clinicii ATI, dr Dorel Săndesc, a avut un buget de 3 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile și a fost realizată în 24 de luni, conectând digital structurile de anestezie și terapie intensivă din cele trei pavilioane ale spitalului. Programul are funcții care cresc siguranța și calitatea îngrijirii pacienților și oferă instrumente pentru protecția datelor medicale și de asigurare a securității informatice în domeniul intraspitalicesc.

Ministrul Rafila a asistat și la o intervenție chirurgicală robotică în cazul unui pacient cu neoplazie, după care a declarat că deși suntem într-o situaţie în care există o anumită presiune economică, ceea ce a văzut la Timişoara demonstrează că este nevoie de chirurgia robotică pentru anumite tipuri de intervenţii chirurgicale.

Am asistat la o demonstrație de chirurgie a robotului DaVinci, implicat în operația unui pacient cu neoplazie. Cred că și pacienții din România trebuie să beneficieze de avantajele chirurgiei robotice, prin sprijinirea cu resurse publice a acestui domeniu. Voi propune, pentru anul viitor, să se dea drumul la finanţarea chirurgiei robotice, mai ales că este un program care a funcţionat până în urmă cu câţiva ani”, a afirmat ministrul Sănătății.

 

Având în vedere că în România există doar patru roboţi chirurgicali DaVinci, ministrul a promis că se va face o analiză legată de numărul de intervenţii posibil de realizat cu astfel de roboţi într-un anumit interval de timp, dar și de capacitatea de lucru roboţi-personal calificat și de patologiile eligibile pentru acest tip de intervenţie, astfel încât accesul românilor la aceste terapii să fie mai facil.

Acolo unde nu discutăm doar despre confortul pacientului, ci şi despre beneficiul terapeutic major, chirurgie robotică versus alte metode chirurgicale, evident că astfel de pacienţi trebuie să beneficieze de acces, acolo unde există astfel de roboţi”, a subliniat Alexandru Rafila, menționând că știe că trebuie găsite şi resurse financiare adecvate, pentru că „e nevoie de fonduri mari pentru consumabilele necesare activităţii chirurgicale bazate pe roboţi şi trebuie să facă subiectul unui program dedicat”, iar resursele spitalului şi decontarea serviciilor de către Casa de Sănătate sunt insuficiente.

 

Un alt subiect abordat de ministrul Rafila în cadrul vizitei a fost cel legat de proiectul Institutului Regional de Oncologie din Timișoara. „Așa cum Bucureștiul, Iașul și Clujul au asemenea institute, și Timișoara este îndreptățită să aibă un institut de oncologie. Sper să putem demara Planul național de combatere a cancerului, unde există recomandarea dezvoltării unor astfel de centre de excelență, care să ofere serviciile necesare pacienților neoplazici. Este important ca acestea să fie în centrele universitare, unde există resursele umane înalt calificate în acest domeniu. Impactul cancerului la nivelul global este extrem de mare, este o patologie care din fericire începe să devină tratabilă și vindecabilă, cu revenirea la o viață normală“, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a subliniat că, desigur, un mare interes local îl au investițiile din PNRR, iar bănățenii așteaptă în mod îndreptățit realizarea unui spital de oncologie la Timișoara. „Avem nevoie de proiecte mature și de seriozitate, pentru a reuși ducem la bun sfârșit proiectele la care România s-a angajat”, a mai spus Rafila, subliniind că la Timișoara i-a făcut plăcere să-l reîntâlnească pe „prof. Dorel Săndesc și pe alți colegi medici care oferă timișorenilor servicii medicale de înaltă calitate și, foarte important, empatie față de cei în suferință”.

Institutul de Oncologie din Timișoara figurează într-un portofoliu de 49 de proiecte cu finanţare prin PNRR, din care se vor finanța doar 25, dintre care doar câteva vor fi considerate investiții mari de până la 150– 200 de milioane de lei.

 

SURSĂ FOTO: Alexandru Rafila și Dorel Săndesc – Meta

 


Adaugati un comentariu


 

*