Clinică multifuncțională la Institutul Matei Balș
Noua unitate medicală se află deocamdată în faza de proiect, care a fost lansat în dezbatere publică, iar pentru a se trece la punerea sa în aplicare este necesară aprobarea unei hotărâri de guvern favorbilă.
După Centrul Român de Cercetare Bio-Moleculară aplicată Bolilor Infecţioase, realizat din fonduri europene, Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș vrea să realizeze, în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, o Clinică multifuncţională pentru boli infecţioase şi infectocontagioase limitatoare de viaţă. Investiția ar urma să completeze, funcțional, centrul de cercetare și se va realiza din fonduri de la bugetul de stat, alocate prin Ministerul Sănătății, și bani proveniți din alte surse, cu respectarea prevederilor legale.
Noua clinică este în faza de proiect, care a și fost lansat în dezbatere publică, sub forma unui proiect de hotărâre de guvern propus de Ministerul Sănătății, care prevede înființarea clinicii multifuncționale ce va purta numele medicului Calistrat Grizovici, și care va cuprinde două corpuri de clădire conectate între ele.
În document se mai arată că înființarea noii clinici va veni ca o continuare a proiectului Centrului Român de Cercetare Bio-Moleculară aplicată Bolilor Infecțioase, care funcționează deja în cadrul institutului, de câțiva ani.
Clinica multifuncţională va asigura primirea şi cazarea pacienţilor, preluarea acestora în vederea diagnosticării, îngrijiri de sănătate pe specialităţi, personalizarea abordării terapeutice, monitorizarea în ambulator a pacienţilor, managementul resurselor umane aferente.
În nota de fundamentare se arată că, prin înființarea clinicii multifuncționale, în completarea centrului de cercetare din cadrul aceluiași institut, „se va schimba în totalitate managementul infecţiilor aşa-zis cronice, gen endocardite infecţioase subacute, osteomielite, abcese cerebrale, hepatopatii cronice, hepatocarcinoame etc., prin abordare chirurgicală precoce şi antibioticoterapie specifică adecvată imediată. Pentru atingerea scopului propus, este necesară o infrastructură de înaltă tehnologie, dotare cu echipamente adecvate nevoilor de îngrijiri de sănătate de profil, precum şi de training pesonalizat”.
Cele două corpuri de clădire în care va funcționa noua clinică vor avea o arie construită de circa 6.000 de metri pătrați, iar unitatea va avea o capacitate de 636 de paturi, cărora li se vor adăuga cabinete de consultaţie, săli de operaţie, laboratoare de cercetare și săli de învăţământ.
Acestea vor fi dotate cu aparatură şi echipamente de cercetare – dezvoltare moderne şi performante, astfel încât să poată fi acoperită toată patologia infecţioasă cu potenţial de cronicizare a sistemului nervos central, sistemului cardiovascular, sistemului osteoarticular, a aparatului digestiv, a aparatului uro-genital şi a sistemului hemato-poietic şi oncoterapia pentru afecţiunile induse de HIV/SIDA.
În proiect se subliniază că noua construcție va avea un impact minim asupra mediului înconjurător, întrucât va funcționa cu „cu eficienţă energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit şi emisii reduse de noxe”. În acest scop va fi dotară cu sisteme pasive parasolare pentru protecția solară pe timpul verii, astfel încât să se reducă costurile necesare climatizării și să se asigure aport solar în sezonul rece. Energia electrică necesară funcționării aparaturii medicale, a lifturilor din clădire și a celorlalte instalații va fi asigurată prin intermediul unor panouri solare foto-voltaice, care vor fi amplasate pe terasa construcției.