Comisia Europeană a demarat o campanie de comunicare despre vaccinare în România

15 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides s-a arătat din nou îngrijorată de rata scăzută de vaccinare din țara noastră și de faptul că ritmul de vaccinare este pe un trend descendent.

 

Stella Kyriakides

În contextul răspândirii tot mai pronunțate a noii tulpini Omicron, autoritățile europene și-au exprimat din nou îngrijorarea cu privire la rata scăzută de vaccinare din România și la faptul că interesul românilor pentru imunizare este din ce în ce mai scăzut, iar autoritățile nu fac nimic concret în acest sens.

Astfel, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că, în România, doar 39% din populație este în prezent vaccinată complet, existând un decalaj mare față de alte state din Uniunea Europeană.

Este urgent să reducem decalajele din UE în materie de vaccinare. Odată cu sosirea variantei Omicron, vaccinarea, inclusiv cu doza de rapel, este mai importantă ca niciodată. În România, doar 39 % din populație este în prezent vaccinată complet, iar ritmul vaccinării continuă să scadă. Lacunele în materie de vaccinare nu numai că sporesc riscurile de forme grave ale bolii, spitalizare și pierderi de vieți omenești, ci lasă loc și unor variante mai severe și mai transmisibile. Acesta este un risc nu numai pentru România, ci și pentru UE în ansamblu. Avem suficiente vaccinuri sigure și eficace pentru a vaccina complet, inclusiv cu doza de rapel, întreaga populație din UE, și trebuie să ne asigurăm că acestea sunt utilizate”, a declarat comisarul european pentru sănătate.

 

Este evident că pentru autoritățile europene nu are nicio relevanță faptul că România este singura țară din uniune aflată în zona verde, așa cum se laudă cei care contestă vaccinarea, situația putându-se schimba radical în câteva zile, în urma apariției unui nou val pandemic.

De altfel, astăzi au fost confirmate trei noi cazuri de infectare cu tulpina Omicron, numărul persoanelor îmbolnăvite cu această tulpină ajungând astfel la 11 cazuri, în interval de 11 zile. Și aceste trei persoane sunt vaccinate cu schema completă, iar din acest motiv au forme ușor simptomatice, însă în condițiile în care 61% din populația țări nu este vaccinată, virusul, despre care se știe că are o rată de transmitere foarte ridicată, ar putea face numeroase victime și ar putea umple din nou spitalele, peste capacitatea maximă. În plus, faptul că una dintre persoanele confirmate astăzi nu a călătorit în străinătate poate fi un prim semn al apariției transmiterii comunitare.

În țările aflate în zona roșie se constată o creștere a numărului de îmbolnăviri, însă sistemele sanitare în care rata de vacinare este rididată pot face față cu brio situației, întrucât persoanele infectate fac forme ușoare de boală și, în majoritatea cazurilor, nu necesită internare.

 

Pentru a-i face pe scepticii din România să înțeleagă aceste lucruri, Comisia Europeană a lansat o campanie de comunicare la nivelul țării noastre, prin care se explică aceste lucruri și se evidențiază beneficiile vaccinării. Astfel, începând de ieri, pe posturile de televiziune și de radio va fi difuzat timp de 7 săptămâni un spot care conține mărturii ale unor oameni care au pierdut persoane dragi din cauza pandemiei.

Până în prezent, aproximativ 78 % din adulții din UE sunt vaccinați, însă există diferențe mari între ratele de vaccinare în statele membre. Spre exemplu, în România, doar 46,7% dintre adulți sunt vaccinați.

De la debutul campaniei de vaccinare, în urmă cu aproape un an, Comisia Europeană a asigurat 4,2 miliarde de doze de vaccinuri pentru UE și țările partenere. Comisarul european pentru Sănătate a mai amintit că aceste vaccinuri sunt aprobate și introduse pe piață în urma unei evaluări foarte aprofundate a siguranței și eficacității lor, de către Agenția Europeană a Medicamentului. „Uniunea Europeană are standarde foarte ridicate în ceea ce privește siguranța medicamentelor, inclusiv siguranța vaccinurilor – unele dintre cele mai ridicate standarde din lume” a  mai precizat Stella Kyriakides.

 


Adaugati un comentariu


 

*