Copiii de la Marie Curie sunt mai bine, dar tot nu stim ce i-a imbolnavit

22 februarie 2016 | 2 comentarii |

Saptamana viitoare vor fi externati inca doi dintre micuti. Ancheta in cazul imbolnavirilor din Arges s-ar putea incheia insa cu demiteri, a avertizat ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu.

 

Dr. Balgradean si ministrul Achimas-Cadariu

Dr. Balgradean si dr. Achimas-Cadariu

Se pare ca solicitarea publica a premierului Dacian Ciolos, de a gestiona mai bine la nivel mediatic problema copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, cat si criticile unor ziaristi si a unor politicieni din Opozitie l-au facut pe ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu mai comunicativ. Prezent duminica la Spitalul Marie Curie, pentru a verifica starea copiilor internati cu sindrom hemolitic-uremic, acesta a precizat ca starea micutilor s-a imbunatatit foarte mult fata de zilele trecute, medicii de aici avand in vedere chiar externarea a doi dintre copii, saptamana viitoare.

 „Am venit la spital sa vedem starea copiilor si, din fericire, avem vesti bune. S-a pornit diureza la doi dintre ei, ramane un micut in Terapie. Ne concentram asupra lui, dar si a celorlalti. Toti sunt mai bine decat ieri si decat zilele trecute. Intregul personal medical este responsabil, concentrat asupra rezolvarii tuturor problemelor. Le multumesc medicilor ca-si fac datoria si au raspuns solicitarii noastre, dar trebuie sa fim responsabili in continuare, sa acordam atentie tuturor celor care se prezinta la medic, cu o problema de sanatate mai mica sau mai mare. Am discutat si cu parintii, acestia au incredere in medicii de aici, am discutat si despre modalitatea in care masurile de preventie trebuie aplicate si atunci cand vor ajunge acasa”, a declarat ministrul Cadariu.

 

ATI - Marie CurieLa randul sau, sefa sectiei de Nefrologie de la spitalul Marie Curie, dr. Mihaela Balgradean, a declarat ca bebelusii de la Terapie Intensiva au fost mutati la Nefrologie, pentru ca starea acestora era mult mai buna, iar trei copii mai fac dializa peritoneala. De asemenea, toti copiii primesc hrana pe cale orala, ceea ce ii ajuta sa lupte mai bine cu boala.

 „Sunt in continuare sapte copii spitalizati, sase sunt la nefrologie, inclusiv cei doi care au iesit de la terapie intensiva, trei mai fac dializa peritoneala si trei dintre ei nu mai fac dializa peritonela, deoarece aceasta tehnica terapeutica nu mai este necesara. Toti cei sase primesc acum hrana pe cale orala, ceea ce duce la imbunatatirea functiei renale, pentru ca un tub digestiv gol nu face decat sa accentueze efortul rinichiului de a-si exercita functia. Atunci cand rinichiul are surplusul de energie adus de alimentatie, functioneaza mai bine, boala incepe sa slabeasca, iar celelalte organe incep sa functioneze mai bine. Noi incercam sa nu le dam prea multe medicamente, pentru a nu forta rinichii sa lupte si cu aceste medicamente”, a precizat dr. Balgradean care a apreciat ca sunt sanse ca doi micuti sa fie externati in cursul saptamanii viitoare.

 „Sunt doi copii care au fost vazuti de toata echipa astazi si care au o evolutie foarte buna. Acestia, cu siguranta vor putea fi externati saptamana viitoare, deoarece se simt foarte bine”, a spus medicul.

 

bebelus e-coliIn ceea ce priveste ancheta declansata in Arges si sprijinul specialistilor de la Centrul Medical European de Control al Bolilor Infectioase, veniti in Romania joi dupa-amiaza, ministrul a declarat ca ancheta continua, dar „concluziile vor fi comunicate abia cand acestia vor fi de acord”.

Ministrul Sanatatii a acuzat insa conducerea spitalului din Pitesti ca nu a raportat Directiei de Sanatate Publica Arges situatia imbolnavirii copiilor in timp util, de aceea nu exclude ca la sfarsitul anchetei sa asistam la demiterea unor manageri de spitale.  „Toata lumea trebuie sa constientizeze ca o neraportare poate sa ne coste vieti omenesti si acest lucru este inacceptabil. La domiciile copiilor si in zonele in care ei stau, nu s-au confirmat focare de infectie cu acest tip de virusuri sau germeni, dar asta nu inseamna, asa cum am discutat si cu parintii mai devreme, ca nu pot sa mai apara imbolnaviri, ca nu mai exista riscuri”, a spus ministrul.

Achimas-Cadariu a reiterat importanta responsabilizarii managerilor de spitale, in vederea raportarii corecte si imediate a oricaror infectii, iar daca va fi necesar, se va schimba chiar si legislatia. Totodata, ministrul a insistat asupra igienei, a spalarii corecte a fructelor si legumelor proaspete si prepararea termica a alimentelor oferite celor mici, adaugand ca anumiti germeni pot fi transportati si de particulele de praf, mai ales in timpul verii .

 

Premierul si ministrul Sanatatii la PItesti

Premierul si ministrul Sanatatii la Pitesti

Vineri, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, si premierul Dacian Ciolos au mers la Spitalul de Pediatrie Pitesti, de unde provin cazurile din Capitala. Premierul a declarat dupa aceasta vizita ca, dupa cazurile copiilor imbolnaviti in Arges si care prezinta o situatie „curioasa”, se impune suplimentarea posturilor de epidemiologi in spitale, primul de pe lista fiind chiar cel de Pediatrie din Pitesti, unde sunt internati 33 de copii cu infectii digestive.

Pe mine, dincolo de faptul ca vor cadea sau nu capete, ma intereseaza sa rezolvam o problema. Un lucru care nu stiu cat ar fi avut un impact pozitiv sau nu aici este faptul ca spitalul nu are un epidemiolog. Totusi, pentru un spital de pediatrie, mi se pare important sa fie printre prioritati.  Inteleg ca sunt mai putini epidemiologi decat posturi disponibile, aici problema nu poate fi rezolvata pe termen scurt, dar trebuie sa gasim o modalitate si de stimulare salariala si apoi sa vedem cum putem prioritiza anumite spitale, mai ales ca in aceste spitale pentru copii este esential sa indepartam, pe cat posibil, riscurile de infectie”, a mai spus premierul Ciolos.

Trei copii cu sindromul hemolitic-uremic, toti din Arges, au murit in ultimele saptamani la Spitalul „Marie Curie” din Capitala, unde au fost adusi in stare foarte grava. Dupa mai bine de doua saptamani si jumatate de la primul deces, tot nu stim care este sursa acestor infectii.

 

 Comentarii (2)

  1. Elena Manea spune:

    Slava lui Dumnezeu si multumiri si medicilor! Sunt convinsa ca s-au implicat adanc in cazuri, chiar daca au fost depasiti uneori!

  2. Ana Radu spune:

    Doamne ajuta ca sunt mai bine ! Cat despre cauza imbolnavirilor nu pot sa cred ca nu se stie… probabil este incriminat un produs care ar putea fi scos de pe piata farmaceutica. Cineva (si aici ma refer si la cei din afara) ar pierde sume imense de bani. Stiu suna paranoic, dar nimic nu ma poate convinge de faptul ca nu se stie sursa !

Adaugati un comentariu


 

*