COVID-19 a suspendat vizitele aparținătorilor în Spitalul Județean de Urgență Buzău

20 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Singura excepție admisă de conducerea unității medicale este față de aparținătorii pacienților Covid aflați în stare foarte gravă la ATI, care pot fi vizitați de familie, cu condiția ca medicul curant să își dea acordul.

 

Valul cinci al pandemiei de Covid-19 a adus primele focare de infecție și în Buzău, iar Spitalul Județean de Urgență a fost, așa cum era de așteptat, expus riscului de tansmitere comunitară, după luni bune în care astfel de situații au fost evitate. S-a depistat că unii pacienți care la internare nu prezentau simptomatologie specifică și nici testarea rapidă nu a indicat prezența SARS-CoV-2, fie erau purtători ai noului coronavirus, fie au fost infectați de aparținătorii care i-au vizitat.

Potrivit reprezentanților unității medicale, mai mulți pacienți internați în secția de Medicină Internă au fost testați pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2. Imediat s-a trecut la testarea tuturor bolnavilor internați și a personalului medical, iar DSP Buzău a declarat focar de infecție în această secție.

În urma testării au fost depistați pozitiv 15 pacienți și două asistente medicale care au intrat în contact cu aceștia, așa că secția a fost închisă și supusă dezinfectării totale. Pacienții au fost transferați în secțiile Pneumologie și de Boli Infecțioase ale unității medicale și la spitalul suport COVID din orașul Nehoiu, iar asistentele, având forme ușoare de boală, au fost izolate la domiciliu.

 

Tot pozitiv au fost testați și trei medici din alte secții și au intrat în izolare, pentru cinci zile, așa cum prevede protocolul stabilit de Ministerul Sănătății.

Apariția unor cazuri de COVID-19 la pacienți a determinat conducerea unității medicale să ia toate măsurile ce se impun în astfel de cazuri. Au fost testați toți pacienții și personalul medical, iar pacienții testați pozitiv au fost izolați şi transferați în secțiile COVID ale Spitalului Județen de Urgență și la Spitalul Nehoiu. Atât pacienții cât și cadrele medicale confirmate cu SARS-CoV-2 prezintă forme ușoare de boală. Cel mai probabil, sursa de infectare o reprezintă faptul că pacienții au fost vizitați de către aparţinători, de aceea Conducerea Spitalului Județean de Urgență a decis, ca măsură suplimentară, suspendarea vizitelor aparținătorilor în tot spitalul. Există și o excepție, pacienții cu COVID în stare foarte gravă vor putea fi vizitați de unul dintre membrii familiei, dar numai cu acordul medicului curant”, a precizat Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al SJU Buzău.

Potrivit DSP Buzău, deși focarul a fost declarat în secția de Medicină internă, măsurile de igienizare, dezinfectare și testare au vizat și secția de Diabet, nutriție și boli metabolice, iar măsurile de limitare și combatere a răspândirii infecției cu SAS-CoV-2 vizează întreaga unitate medicală.

 

Un alt focar de infecție cu SARS-CoV-2 a fiost declarat într-un cămin pentru persoane vârstnice, de la Ulmeni, în week-end-ul trecut, când au apărut primele simptome de boală. Au fost testați toți rezidenții și personalul de îngrijire și administrativ al unității de îngrijire. Până în prezent, 9 persoane au fost depistate pozitiv la infecția cu noul coronavirus, două dintre acestea făcând parte din rândul personalului de îngrijire.

La Ulmeni avem 9 cazuri de COVID-19 confirmate. Două dintre acestea sunt din rândul personalului de îngrijire, iar celelte din rândul rezidenților. Aici ne-am confruntat cu o mare reticență vis-a-vis de izolare și tratament. Pacienții au refuzat să urce în ambulanțe, au rămas în unitate. În general, sunt forme ușoare de boală, dar două persoane au avut nevoie de internare. Din fericire, un medic supraveghează zilnic unitatea, iar în caz de pericol, va solicita imediat ambulanța”, a precizat medicul Carmen Scântei, epidemiologil șef al DSP Buzău.

În județul Buzău, numărul pacienților nou infectați cu SARS-CoV-2 a fost de peste 180 în ultimele trei zile. Municipiile Buzău și Râmnicu Sărat, precum și cinci comune din județ sunt în scenariul roșu.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*