O nouă actualizare a definițiilor de caz pentru infecția cu SARS-CoV-2

20 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, joi, o nouă actualizare a definițiilor de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19).

 

Dublarea numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, de la o zi la alta, a determinat specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) să actualizeze definițiile ca caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (Covid-19), la doar două săptămâni după ultima modificare.

Astfel, orice persoană care prezintă cel puțin tuse, febră, scurtarea respirației sau se confruntă cu un debut brusc al anosmiei (pierdeream mirosului), ageuziei (pierderea gustului) sau disgeuziei (alterare a gustului alimentelor), devine suspectă de infectarea cu SAS-CoV-2. Între semnele și simptomele clinice mai puțin specifice sunt incluse cefaleea, frisoanele, mialgiile, astenia, vărsăturile și/sau diareea.

De asemenea, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2 în cazul copiilor cu vârsta sub 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația.

Diagnosticareaimagistică se va face prin evidențe radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19 sau prin detecția acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică. Testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maximum 7 zile după data expunerii, iar dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil. Detecția acidului nucleic prin NAAT/RT-PCR se va efectua de elecție din probe de exsudat nasofaringian și orofaringian, iar în formele severe, din spută sau aspirat traheobronșic.

 

Din punct de vedere epidemiologic, este suspectă la infecția cu SARS-CoV-2 orice persoană care a intrat în contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 10 zile anterioară datei debutului simptomelor, precum și rezidenții sau personalul unei instituții pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată, în perioada de 10 zile anterioară datei debutului. Confirmarea promptă a cazului suspect este necesară pentru a asigura, rapid și eficient, supravegherea epidemiologică a contacților, implementarea măsurilor de prevenire și control al infecției, precum și colectarea informațiilor epidemiologice și clinice relevante.

Contact direct este orice persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19; care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19; care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19; care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute; care s-a aflat în aceeași încăpere cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m; orice persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție. Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 10 zile anterioare datei debutului.

Orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică NU ESTE CONSIDERATĂ CONTACT DIRECT.

 

Orice persoană care întrunește criteriile clinice de diagnosticare este considerată caz posibil.

Caz probabil este cel al oricărei persoane care întrunește criteriile clinice și care are legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau care întrunește criteriile de diagnostic imagistic.

Caz probabil de infecție cu VOC Omicron este cel al persoanei cu rezultat pozitiv la NAAT sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2 și una dintre următoarele: eșec la detecția genei S sau rezultat pozitiv la screening de variantă pentru mutațiile caracteristice VOC Omicron sau este contact al unui caz probabil sau confirmat cu VOC Omicron.

Caz confirmat este cel al oricărei persoane care întrunește criteriile de laborator.

Caz confirmat de infecție cu VOC Omicron este persoana cu rezultat confirmat prin secventiere pentru VOC Omicron.

* Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile.

 

Clasificarea cazurilor de COVID-19 ca infecții asociate asistenței medicale (IAAM) trebuie să țină cont de perioadele de incubație cunoscute, numărul de zile până la debutul simptomelor sau până la testul de laborator pozitiv, după admiterea într-o unitate sanitară, evaluarea sursei, prevalența COVID-19 în instituție/secție, contactul cu cazuri cunoscute din comunitate sau din unitatea medicală, precum și orice alte date care indică sursa infecției.

Caz COVID-19 internat, cu sursă în comunitate este cel care prezintă simptome la internare sau acestea debutează în ziua 1 sau 2 după admitere ori în zilele 3-7 și există o suspiciune puternică de transmitere în comunitate.

Caz COVID-19 internat, cu sursă nedeterminată este atunci când debutul simptomelor are loc în ziua 3-7 după admitere, cu informații insuficiente cu privire la sursa de virus pentru a-l aloca la o altă categorie.

Caz COVID-19 internat, cu sursă probabilă în spital este cel în care debutul simptomelor are loc începând cu a 8-a -10-a zi de la internare sau în ziua 3-7 și există o suspiciune puternică de transmitere a virusului prin asistența medicala acordată.

Caz COVID-19 internat în spital, cu sursă în spital este cel în care debutul simptomelor are loc în ziua ≥10 după internare.

Dacă apar simptome caracteristice COVID-19 care debutează într-un interval de 10 zile de la externarea dintr-o unitate sanitară (de exemplu, reinternare), în care sursa de virus poate fi comunitară sau nedeterminată, evaluarea finală trebuie să țină cont de paticularitățile cazului.

Notă: Aceste definiții nu se pot aplica în situația COVID-19 la personalul medico-sanitar. Clasificarea sursei de virus în rândul personalului medico-sanitar recunoaște aceleași categorii, dar trebuie să se bazeze pe o evaluare individuală a fiecărui caz privind probabilitatea expunerii la cazurile de COVID-19 în cadrul asistenței medicale acordate în unitatea sanitara, respectiv în comunitate.

 

Decesul cauzat de COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (ex.traumatism, hemoragie acută majoră, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral acut, septicemie cu germen identificat prin hemocultura etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului.

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportat ca și cauză a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19. COVID-19 trebuie menționat pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.

 

Recomandări de prioritizare a testării prin RT-PCR și/sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2 

A. Persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum si cele care au trecut prin boală, documentată cu bilet de externare din spital si/sau buletinul de analiza cu rezultat pozitiv, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv

Categoria RT-PCR/NAAT Test rapid antigenic: persoane simptomatice conform definiţiei de caz (RT-PCR /NAAT /Test rapid antigenic) și persoane simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2 efectuat în unități sanitare sau în alte unități avizate pentru testare (RT-PCR/NAAT).

* La cabinetul medicului de familie, testarea se poate face inițial cu test rapid antigenic, iar în cazul unui rezultat pozitiv, doar medicii de familie din sentinela de ILI recoltează proba de exsudat naso-faringian pentru RT-PCR SARS-CoV-2 și anunță DSP pentru ridicarea probei și transportul acesteia la laborator.

 

B. Persoane nevaccinate împotriva SARS-CoV-2, persoane cu schema de vaccinare incompletă, persoane care au trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv, persoane care nu au avut niciodată boala

Vor fi testate cu Test rapid antigenic RT-PCR/NAAT sau test rapid antigenic: persoanele simptomatice; persoanele simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2, efectuat în unități sanitare sau în alte unitati avizate pentru testare; contacții direcți ai cazurilor confirmate, în a 3-a – a 5-a zi de la contact, inclusiv personal medicosanitar și auxiliar; pacienţii cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi cellule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare posttransplant; pacienţii asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos; pacienții oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie; pacienții oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive.

Sunt testați, de asemenea, însoțitorii pacienților copii cu afecțiuni cronice și însoțitorii copiilor cu COVID-19; pacienții hemodializaţi asimptomatici; persoanele instituționalizate asimptomatice, inclusive pacienții cronici psihiatrici cu durata de internare care depășește o lună, la internare, persoane din penitenciare, la admiterea în unitate și ulterior cu frecvența menționată; personalul de îngrijire din centre rezidențiale, secțiile de psihiatrie cronici și personalul din penitenciare; gravidele asimptomatice care se află în carantină la domiciliu (avand istoric de calatorie sau care au fost contact direct cu un caz confirmat), în ziua a 3-a – a 5-a.

 

C. În vederea supravegherii, prevenirii şi limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale cu SARS-CoV-2, personalul medico-sanitar si auxiliar asimptomatic nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă si care nu a avut niciodată boala, nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă sicare a trecut prin boală dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv se va testa prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR/NAAT o data la 7 zile. Conducerea unitatii medico-sanitare are obligatia verificarii rezultatului testarii si a instituirii masurilor care se impun.

Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete.

*Această testare se solicită în condițiile în care rata cumulată a incidenței cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritorială, raportată la 1000 de locuitori este mai mare sau egală cu 1,5 și pentru unități sanitare care îngrijesc pacienți confirmați cu varianta Delta a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidență din unitatea administrativ teritorială.

Personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum și cel care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital și/sau buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, nu necesită testare periodică.

 

Documentul poate fi consultat integral, AICI

 


Adaugati un comentariu


 

*