Crema retrasă de la comercializare de ANMDM pune în pericol pacienții cu mastocitoză

14 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Principala asociație reprezentativă a pacienților cu mastocitoză atrage atenția asupra riscurilor pe care le presupune utilizarea acestui produs de către cei diagnosticați cu această afecțiune.

 

Anunțul făcut zilele trecute de ANMDM și Ministerul Sănătății cu privire la retragerea de la comercializare a produsului „Aur Derm Cremă cu mimoză, smirnă şi propolis”, întrucât conține substanțe medicamentoase active deși este prezentat ca produs natural, atrage noi alerte. Asociația Suport Mastocitoza România a remis un comunicat prin care avertizează pacienții care suferă de această afecțiune din categoria bolilor rare să nu utilizeze această cremă, întrucât sunt expuși unor riscuri mult mai mari decât restul populației. Nicoleta Vaia, președintele asociației reprezentative a pacienților cu mastocitoză, a precizat că „utilizarea acestei creme a provocat numeroase reacții alergice moderate sau chiar severe în cazul copiilor și adulților cu mastocitoză care au apelat la acest produs pentru a-și trata simptomele specifice bolii, care apar la nivel cutanat”.

Analizele efectuate de un laborator din Austria, în baza cărora ANMDM a decis retragerea produsului de pe piață românească, au relevat prezența unor substanțe medicamentoase (diclofenac, lidocaină, benzocaină, procaină, ketoconazol, hidrochinonă, rezorcină), iar unele dintre acestea prezintă un risc anafilactic de la mediu la foarte mare pentru persoanele cu mastocitoză.

 

Nicoleta Vaia

Prin urmare, în cazul persoanelor cu mastocitoză, utilizarea cremei incriminate presupune riscul apariției unui șoc anafilactic, Nicoleta Vaia făcând un apel către toți pacienții cu această afecțiune să sisteze imediat administrarea cremei incriminate. În cazul apariției unor reacții adverse, pacienții sunt sfătuiți să se adreseze imediat medicului curant sau să se prezinte la UPU, pentru ca situația să nu devină una gravă.

Protocolul de urgență în mastocitoză, elaborat de The Mastocytosis Society avertizează în privința administrării anestezicelor în cazul pacienților cu mastocitoză. Nicoleta Vaia subliniază că acestea trebuie să fie administrate după un protocol special, iar în cazul fiecărui pacient trebuind să fie administrat doar un singur anestezic. Produse precum lidocaina, benzocaina și procaina fac parte din categoria anestezicelor cu risc anafilactic foarte mare pentru persoanele cu mastocitoză, acestea fiind identificate în compoziția cremei Aur Derm, la fel ca și diclofenacul, care este un antiinflamator interzis în mastocitoză. Aceeași interdicție este valabilă și în cazul ketoconazolului, un antimicotic foarte toxic hepatic pentru persoanele cu această afecțiune, identificat în compoziția cremei „naturale”.

 

În aceste condiții este evident riscul pe care îl reprezintă utilizarea cremei de către pacienții cu această boală, iar demersul asociației Suport Mastocitoza România, de a lansa un nou avertisment, este unul pe deplin justificat.

„Fiecare din aceste componente în parte sunt fie interzise, fie administrate doar cu protecție antihistaminica și adrenalină. În cazul copiilor cu mastocitoză, de multe ori pielea este acoperită de vezicule care permit infiltrarea cremei direct în țesuturi și sânge, agravând și mai mult reacțiile anafilactice. De aceea, dacă pacienții cu mastocitoză au utilizat Aur Derm, sunt rugați sa sisteze administrarea și să se adreseze medicului curant sau să se prezinte în UPU, în funcție de gravitatea reacțiilor”, a declarat Nicoleta Vaia, citată în comunicat.

Totodată, aceasta a anunțat că asociația pe care o reprezintă va depune un memoriu la ANMDM cu privire la numărul și severitatea reacțiilor alergice declarate de pacienții cu mastocitoză după utilizarea acestui produs.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*