Crește numărul copiilor infectați cu SARS-CoV-2

21 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Aproape 500 de copii infectați cu SARS-CoV-2 sunt internați în spitalele din România, iar 4 dintre ei se află la Terapie Intensivă. 

 

Crește pe zi ce trece numărul copiilor infectați cu noul coronavirus, chiar dacă miercuri, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, spunea că „diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați sunt informații neadevărate”, argumentându-și afirmația pe faptul că în Terapie Intensivă sunt foarte puțini copii și în fiecare zi scade numărul cazurilor grave, iar cel al numărului total de copii infectați era de 338.

Între timp, numărul copiilor infectați cu SARS-CoV-2 a crescut, sâmbătă fiind 490 de minori infectați internați în spitale, din care 486 sunt internați în secții, cu 13 mai mult decât în ziua anterioară, și 4 la ATI, cu 8 mai puțin decât ziua precedentă.

O parte din numărul mare de infectări s-ar putea une pe lipsa testelor rapide antigen în școli, avându-se în vedere că după vacanță, copiii n-au mai fost testați, întrucât, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpenu, licitația pentru achiziția acestor teste a fost contestată și s-a întârziat mai mult decât au estimat autoritățile, iar vaccinarea copiilor sub 11 ani începe abia pe 26 ianuarie. Ministrul promite însă că marți, după Mica UNire, vor ajunge din nou teste, în școli.

 

Oricare ar fi motivul, numărul de copii infectați cu SARS-CoV-2 în județul Buzău este destul de mare, astfel încât la Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență să fie un flux permanent de copii care vin la consultație, iar la Spitalul suport COVID din Râmnicu Sărat, unde sunt internați copiii infectați, să nu mai fie decât un pat liber destinat acestei categpri de vârstă. „A crescut numărul copiilor care se prezintă la camera de gardă Pediatrie, după confirmarea infecției cu SARS-CoV-2 prin testare rapidă. Din fericire, mulți dintre ei prezintă forme ușoare de boală și, după ce sunt evaluați,primesc tratament la domiciliu și sunt urmăriți de medicii de familie. Chiar și așa, avem mulți copii internați, în special dintre cei care provin din centre de ocrotire, iar la ora actuală avem ocupate 9 din cele 10 paturi disponibile”, a precizat dr. Felicia Vasile, direcorul medical al spitalului, care spune că nu au existat până acum cazuri cu forme grave de boală la copii.

Mai trist este că singurul spital care internează copii cu SARS-CoV-2 nu are decât doi medici pediatri, dintre care unul este pensionar, care nu au cum să acopere toate liniile de gardă, așa că unitatea medială se ajută cu trei medici din Focșani care fac gărzi aici.

 

De altfel, spitalul râmnicean are tot 2 medici și la ATI, un singur medic infecționist și doi pneumologi, specialități esențiale în tratarea pacienților COVID, iar dacă în urmă cu o săptămână-două nu mai avea niciun pacient COVID, acum are 9 copii și 29 de adulți, dintre care 2 la ATI.

Potrivit datelor publicate joi, de DSP Buzău, gradul de ocupare a paturilor destinate îngrijirii pacienților COVID era de 21,36%, așa că, potrivit noilor norme, nu există riscul trecerii școlilor în online, cel puțin pentru săptămâna viitoare. Numărul pacienților infectați este însă în creștere, iar pe lângă cei de la Rm. Sărat, la SJU Buzău sunt deja 51 de bolnavi din care 4 la ATI, la Nehoiu sunt alți 10, iar singurul spital care nu are deocamdată pacienți cel de la Smeeni, unde sunt disponibile 10 paturi.

Și la nvel național, în unitățile sanitare de profil, numărul de persoane cu COVID-19 internate în secții este de 5.548, cu 143 mai mult decât în ziua anterioară, iar la ATI sunt internate 582 de persoane, cu 18 mai mult decât vineri. Dintre cei 582 de pacienți internați la ATI, 70 au certificat care atestă vaccinarea.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că varianta Omicron devine dominantă și în România, însă atrage atenţia asupra faptului că varianta Delta este încă prezentă şi continuă să provoace îmbolnăviri grave. „Tulpina Omicron devine dominantă şi, dintre secvenţierile efectuate, 75% sunt cu varianta Omicron. Există însă în continuare și varianta Delta, în momentul de față avem cazuri grave în ATI, în general cu varianta Delta. Pe măsură de varianta Delta va dispărea din circulaţie datorită concurenţei cu varianta Omicron care se transmite mult mai rapid, e posibil că avem o evoluţie mai favorabilă, dar şi varianta Omicron poate produce la anumite categorii de persoane situaţii dificile din punct de vedere al sănătăţii”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătății atrage atenția că datele prezentate de INSP arată că în perioada 15-31 ianuarie se poate ajunge la o medie a infectărilor cuprinsă între 7.300 şi 35.000 de cazuri pe zi, iar pentru primele două săptămâni ale lunii februarie, estimările indică o medie cuprinsă între 19.000 şi 76.000 de cazuri.

Majoritatea cazurilor de infectare sunt la persoane nevaccinate, iar în cazul celor vaccinaţi, cele mai multe cazuri sunt la persoanele vaccinate de mai mult de şase luni sau cu o singură doză, în timp ce 86% dintre decese sunt la persoane nevaccinate, fapt care arată utilitatea vaccinului, a mai spus ministrul.

 

De săptămâna viitoare începe și vaccinarea copiilor cu vârste între 5-11 ani, iar potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV, până pe 20 ianuarie erau programați în platforma naţională de vaccinare anti-COVID, 2.841 de copii din această categorie.

El precizat, într-o conferință de presă, că sunt active 220 de cabinete de vaccinare pediatrică, dintre care şase în Bucureşti, câte unul în fiecare sector și „mai sunt încă 21 de cabinete de vaccinare pediatrice inactive, care vor fi actualizate şi activate în platformă în funcţie de adresabilitate şi deciziile DSP-urilor judeţene”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, care a menționat că a fost modificat calendarul de livrare pentru dozele de vaccin pediatric anti-COVID, astfel că toate cele 114.000 de doze programate vor ajunge în România pe data de 25 ianuarie şi vor fi distribuite către centrele regionale de depozitare şi apoi către centrele de sănătate publică judeţene.

La rândul său, dr. Raed Arafat, a subliniat că „vaccinarea rămâne cea mai bună soluţie pentru a evita îmbolnăvirea gravă, intrarea în secţia de ATI, intrarea în spital şi mai ales decesul”, subliniind că, din păcate, dintre persoanele tinere care au decedat în ultimul timp niciuna nu era vaccinată.

Protecţia faţă de infecţia cu varianta Omicron creşte la 60%, iar faţă de formele severe care necesită spitalizare şi de decese creşte la 90%, după vaccinarea cu doza booster, a completat preşedintele Comitetului de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.


Adaugati un comentariu


 

*