Criză de medici pediatri la SJU Buzău

Conducerea unității medicale solicită sprijinul medicilor specialiști din județ dar și din țară pentru a putea acoperi necesarul de gărzi la nivelul secției de Pediatrie.

 

Dr. Gina Anica și Claudiu Damian

De aproximativ două săptămâni, secția de Pediatrie a Spitalului Județean Buzău (SJU), dar și unitatea de urgențe pediatrice, se confruntă cu o criză de medici specialiști, după ce trei membri ai echipei medicale nu mai pot efectua gărzi. Până nu de mult, schema de personal în cadrul secției era completă, incluzând un număr de 7 medici pediatri, suficienți pentru a asigura necesarul de gărzi atât la Pediatrie, cât și la unitatea de urgențe pediatrice. Șefa secției, dr. Gina Alina Anica a precizat că problemele au început în momentul în care două doctorițe de pe secție au intrat în concediu prenatal, iar un al treilea medic pensionar care completa schema de personal, nu mai poate efectua gărzi, din motive medicale.

Ultima doctoriță care a intrat în concediu prenatal a venit la muncă până în luna a șasea de sarcină, iar după ce și-au început concediul, celor patru medici rămași le este imposibil să asigure toate gărzile. „Teoretic, ar trebui ca fiecare medic să facă 8 gărzi pe lună, dar practic, este imposibil, pentru că nu ai cum să faci față unui asemenea volum de muncă, mai ales ținând cont că ne ocupăm și de secția de Pediatrie , dar și de unitatea de urgențe pediatrice. Cele mai mari probleme le avem în timpul săptămânii, în intervalul orar 15.00 – 8.00. În week-end și în prima parte a zilei ne descurcăm, dar în acest interval rămân gărzi descoperite”, a declarat dr. Gina Alina Anica.

 

Aceasta a mai precizat că atunci când nu există medic de gardă la urgențe, pacienții sunt preluați de medicii din secția UPU adulți „însă trebuie să ținem cont că un copil nu este un adult în miniatură”. De cele mai multe ori, medicii din UPU o apelează pe șefa secției de Pediatrie care, este nevoită să vină de acasă pentru cazurile mai dificile. Totodată, atunci când nu există medic de gardă la unitatea de urgențe pediatrice, pacienții care necesită un consult mai amănunțit sunt trimiși cu ambulanța la Râmnicu Sărat, unde medicii pediatrii trebuie să facă față unui număr mai mic de prezentări, și astfel, de pot ocupa și de copiii trimiși de la Buzău.

Situația nu poate rămâne așa, prin urmare, conducerea unități medicale a decis să facă un apel către cei 19 medici pediatri din județ, pentru a ajuta secția de pediatrie a celui mai important spital din județ să treacă de această criză. „Sunt 19 medici pediatri în Buzău aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, mai sunt și medici de familie cu competențe în Pediatrie, și ne adresăm în special lor pentru a ne da o mână de ajutor. Dacă măcar câțiva dintre ei ar fi de acord să facă gărzi la SJU – bineînțeles că vor fi și remunerați pentru asta – situația ar reveni la normal”, a declarat managerul spitalului județean, Claudiu Damian.

 

Acesta a adăugat că orice medic, din orice zonă a țării este bine venit, incluziv rezidenții din ultimul an, care trebuie însă, să fie coordonați de un medic specialist. În acest sens, conducerea SJU a apelat și la sprijinul unei firme de recrutare specializată în domeniul medical, iar managerul Claudiu Damian spune că în perioada următoare va încerca să găsească medici interesați în marile centre universitare și la târgurile de job-uri medicale.

La nivelul spitalului sunt disponibile două locuri de medici pediatri pe perioadă nedeteminată și alte două locuri pe perioadă determinată, de unul sau doi ani până când cele doua doctorițe își vor relua activitatea după concediul postnatal. „Ideal pentru noi ar fi să găsim doi medici pe care să-i angajăm permanent, și vreau să reamintesc în acest sens că medicii nou încadrați, beneficiază și de un bonus lunar echivalent cu două salarii minime brute, oferită în plus față de salariu, pe o perioadă de șase luni. De asemenea, dacă sunt medici din alte județe, se decontează și transportul și primesc sprijin pentru plata chiriei. Deocamdată însă trebuie să rezolvăm urgent problema gărzilor, de aceea fac un apel în special către medici pediatrii din județ să ne ajute, pentru că este vorba în primul rând de sănătatea copiior”, a declarat managerul spitalului.

Acesta a mai precizat că medicul pediatru Elena Roșu, care nu mai poate face gărzi la SJU din motive de sănătate, a fost repartizată la cabinetul de pediatrie al Centrului de Sănătate de la Pârscov, post pentru care se încearcă de doi ani găsirea unui titular. Astfel, părinții din zona arondată centrului de la Pârscov se pot prezenta cu copiii la acest cabinet, iar în acest mod se va mai decongestiona activitatea la nivelul secțiilor de la Buzău.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Constantin Emilian spune:

    Dr Rosu, pensionara (incaseaza si pensie su salariu), normal ca nu „poate” sa faca garzi. Garzile sunt platite prost, ea are 2 venituri legale… nu mai poate dânsa de micutii lasati fara dr pediatru…

Adaugati un comentariu


 

*