Crucea Roșie, 157 de ani de activitate umanitară neîntreruptă. La mulți ani!

La ceas aniversar, organizația umanitară prezintă un scurt bilanț al activității desfășurate în perioada stării de urgență determinată de pandemia de COVID–19 și subliniază că prin solidaritatea românilor a strâns peste 6,6 milioane de euro, pe care i-a folosit pentru a ajuta spitalele și persoanele aflate în izolare. 

 

Astăzi, cea mai cunoscută organizație umanitară din întreaga lume împlinește 157 de ani, data de 8 mai fiind declarată Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii. Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie sprijină, în fiecare an, peste 160 de milioane de oameni aflați în zone de conflict, afectați de criză sau de dezastre naturale. Voluntarii și personalul angajat sunt extrem de activi, iar ziua de 8 Mai reprezintă momentul în care ei sărbătoresc aportul lor la viața comunităților mari și mici, ajutând oamenii să aibă o viață mai sigură și mai demnă.

În această zi aniversară, aducem un omagiu celor 14 milioane de voluntari și personalului angajat din cele 192 de Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie care sunt implicați și fac tot ce le stă în putere pentru a sprijini comunitățile afectate de pandemia COVID-19. Fiecare voluntar de Cruce Roșie, merită aplauzele noastre și vă încurajăm pe toți, în data de 8 Mai, să aplaudați împreună cu noi eforturile lor” – este mesajul transmis de Crucea Roșie Română, la ceas aniversar, chiar dacă în această perioadă, voluntarii și angajații Crucii Roșii Române se află pe teren sau în depozite și au grijă ca ajutoarele să ajungă la cele mai vulnerabile persoane. 

 

De Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, voluntari din întreaga țară s-au alăturat unui lanț uman, invitând populația să facă parte din acest șir neîntrerupt al solidarității.

Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei române, președintă a Crucii Roșii din România, subliniază că, zilele acestea, când răspândirea la nivel mondial a coronavirusului a afectat viețile tuturor, voluntarii şi angajaţii Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie de pe tot întinsul globului, în ciuda amenințării continue a insecurității, au fost permanent în acțiune pentru a oferi asistență umanitară tuturor celor aflaţi în nevoie şi au demonstrat încă o dată că „Oriunde pentru oricine”, nu sunt doar cuvinte, ci fapte.

Transmit cele mai calde mulţumiri şi admiraţia mea oamenilor care fac posibilă misiunea Societății Naționale, voluntarilor și angajaților noștri, pentru devotamentul, curajul, implicarea şi munca lor neobosită precum și donatorilor generoși. Vă invit să rămâneţi alături de Crucea Roşie Română, pentru ca împreună să privim spre viitor cu încredere! La mulți ani!”, este mesajul  președintelui Crucii Roșii Române, care s-a alăturat la rândul său lanțului uman format de voluntari.

 

La jumătatea lunii martie, atunci când România intra în starea de urgență ce avea să fie în vigoare timp de două luni, Crucea Roșie Română a anunțat demararea, la nivel național, a campaniei umanitate România salvează România, având ca scop principal susținerea spitalelor care se confruntau la acel moment cu o serie de lipsuri, în special în ceea ce privește echipamentele de protecție și dispozitivele medicale necesare în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus. De asemenea, campania s-a îndreptat și către persoanele defavorizate, nevoite să stea în izolare la domiciliu, cât și către persoanele plasate în izolare.

Pentru a putea veni în sprijinul spitalelor și persoanelor aflate în dificultate, Crucea Roșie a derulat, în paralel, o amplă acțiune de strângere de fonduri din donații, pentru a atrage sumele necesare. Astfel, până la data de 5 mai, fusese strânsă din donații de la persoane fizice și juridice suma de 6,6 milioane de euro, cărora li se adaugă alți 86.364 de euro donați prin SMS.

 

Într-un comunicat al organizației umanitare se arată că, din acești bani, au fost făcute achiziții de echipamente medicale și materiale de protecție necesare unităților sanitare, în valoare de peste 5.434.069 de euro. Astfel, în cont mai există suma de 1.252.295 de euro, care va fi folosită în perioada următoare pentru efectuarea de noi achiziții în beneficiul unităților medicale.

În total, în cursul campaniei au fost sprijinite 165 de unități sanitare din țară, printre care s-au numărat și Spitalul Județean de Urgență Buzău și Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. În același timp, 15 unități medicale din țară au primit aparate de testare rapidă Covid-19 și kituri de testare rapidă, monitoare pentru funcții vitale, injectomate, un bronhofibroscop, un generator, o stație de oxigen și tuneluri de dezinfectare.

 

Pe lângă unitățile sanitare, Crucea Roșie Română a sprijinit cu materiale de protecție 580 de cabinete individuale ale medicilor de familie și 230 de autorități publice centrale și locale.

Nu în ultimul rând, s-a asigurat sprijin pentru 80 de centre de carantină, 55 de ONG-uri și 12.175 de persoane aflate în izolare, precum și familii nevoiașe.

De asemenea, peste 8000 de persoane aflate în izolare la domiciliu au fost monitorizate zilnic prin telefon de voluntarii Crucii Roșii, iar nouă filiale au sprijinit familii și persoane izolate la domiciliu în efectuarea cumpărăturilor necesare traiului zilnic. Tot în cadrul campaniei, voluntarii Crucii Roșii au asigurat în punctele de staționare de pe autostrada A1, apă și alimente persoanelor sosite din străinătate și escortate de forțele de ordine până la localitățile de domiciliu. În toată această perioadă, peste 2.000 de voluntari și angajați a Crucii roșii au fost implicați zilnic în acțiunile umanitare derulate pe durata stării de urgență.

 


Adaugati un comentariu


 

*