De ce mancarurile gatite la tigaie sunt mai sanatoase decat cele pe gratar

Cel putin asa sustin unii specialisti, care recomanda in special modul de preparare sote, ce presupune folosirea une cantitati mici de grasime.

 

mancare (1)Unul dintre putinele studii efectuate in legatura cu efectele asupra sanatatii ale alimentelor gatite la tigaie sau la wok, indica faptul ca aceste efecte sunt benefice in functie de modul de preparare a alimentelor respective. S-a stabilit astfel ca una dintre cele mai bune tehnici de preparare a alimentelor consta in pregatirea lor la tigaie sau wok, sub forma de sote. Sote-ul este o metoda de preparare a alimentelor cu o cantitate mica de grasime si care utilizeaza o sursa mare de caldura. Termenul vine de la frantuzescul „sauter”, care inseamna  „ a sari”, indicand astfel principalul proces de gatire in aceasta metoda de preparare. Mai precis, ingredientele trebuie tinute permanent in miscare pe durara procesului de preparare, iar fundamental este folosirea unei cantitati mici de ulei, de preferat ulei de masline, doar atat cat sa creeze un strat prorectorp pentru a pastra proprietatile alimentelor.

 

mancare (2)La polul opus, specialistii care au realizat studiul recomanda sa se evite consumul in exces al alimentelor preparate la gratar, chiar daca multi considera si aceasta metoda de preparare ca fiind sanatoasa.

Explicatia consta in faptul ca atunci cand focul intara in contact direct cu grasimile din alimente, mai ales daca este vorba de carne sau peste, se formeaza o substanta numita benzopiren, care este o hidrocarbura legata de aparitia cancerului. Astfel, nu se recomanda consumul de alimente pregatite la gratar, fie pe aragaz fie in aer liber, mai mult de o data pe saptamana, in timp ce pentru alimentele preparate sote, specialistii nu au indicat nicio restrictie.

 


Etichete: , , ,
Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*