De Mărțișor, medicii de familie buzoieni primesc 2.500 de doze de vaccin ROR

23 februarie 2023 | 0 comentarii |

Vaccinul va fi administrat cu prioritate copiilor care nu au putut fi vaccinați la timp, în ultimele luni, dar și pentru imunizarea celor care împlinesc vârsta eligibilă în perioada următoare.  

 

Vaccinul ROR (care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), lipsește de luni bune din cabinetele multor medici de familie. Deși este cuprins în Programul Național de Imunizare a copiilor, acesta a lipsit din cauza unei întârzieri de achiziție a Ministerului Sănătății. Problema a fost depășită, iar aproximativ 100.000 de doze au fost achiziționate, iar primele tranșe au fost trimise DSP-urilor din toată țara, urmând ca până la sfârșitul lunii februarie să ajungă și în cabinetele medicilor de familie.

La Buzău, vaccinul ROR lipsește din luna noiembrie, iar Direcția de Sănătate Publică a primit săptămâna aceasta 2.500 de doze. Acestea vor fi suficiente pentru vaccinarea copiilor de 1 și 5 ani care nu au putut fi imunizați din cauza lipsei vaccinului sau pentru că au fost răciți în perioada în care erau programați la vaccinare, dar vor rămâne aproximativ 500 de doze și pentru vaccinarea celor care vor împlini vârsta eligibilă în perioada următoare.

 

Sursă foto: INSP

Medicul Carmen Scântei, epidemilogul șef al DSP Buzău, a precizat că a ajuns la Buzău „o primă tranșă, de 2.500 de doze de vaccin ROR. Va ajunge în cabinetele medicilor de familie începând cu 1 martie, iar între timp vom catagrafia corect toată populația eligibilă. Sunt medici care au pe liste mulți copii, iar din datele de care dispunem până acum, sunt în jur de 1.900 de copii nu au putut fi vaccinați în ultimele luni, fie din cauza lipsei vaccinului, fie din alte cauze. După aceea va fi demarat procesul de vaccinare la nivelul medicilor de familie. Avem suficiente doze ca să acoperim restanțierii și să poate pentru încă o lună de vaccinare”, a explicat dr. Scântei, care și-a exprimat speranța că între timp se va reglementa situația, astfel încât toți copiii să poată fi vaccinați la timp.

Așadar, din luna martie, medicii de familie buzoieni vor anunța părinții să vină cu copiii la vaccinare, iar potrivit autorităților de sănătate publică, prioritate ar trebui să aibă copilașii de 1 an, care nu au primit nici prima doză de vaccin și care din această cauză sunt mult mai predispuși îmbolnăvirii.

 

Potrivit procedurii de vaccinare, pentru orice vaccin există o schemă de recuperare, adică vaccinul se poate administra și după ce copilul a împlinit un an sau altă vârstă la care vaccinul este e recomandat. Copiii după vârsta de 13 luni și după 6 ani, nevaccinați sunt considerați „restanțieri” și se mențin în catagrafie timp de 2 ani.

Teoretic, este important să prioritizăm «grupa mică», copilașii de 1 an, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili. Mai sunt și copii care au fost vaccinați din achiziție proprie și aceștia vor ieși din calcul, dar ținând cont că sunt foarte mulți copii de 12 luni care n-au fost vaccinați și care ar fi trebuit să primească prima doză, dar practic, trebuie recuperați toți restanțierii. Putem spune însă că vor avea prioritate la vaccinare cei mici, înaintea celor de cinci ani”, a mai spus dr. Carmen Scântei.

În cazul în care sunt exprimate nelămuriri din partea părinților/ aparținătorilor, sunt invitați la cabinetul medicului de familie pentru a discuta, iar dacă părintele sau reprezentantul legal refuză vaccinarea și după ce este informat, este invitat să semneze formularul de refuz.

 

Medicii de familie și părinții acuză Ministerul Sănătății pentru gestionarea defectuoasă a achizițiilor, în contextul în care catagrafierea copiilor se face în primele două luni de viață, iar medicii trimit necesarul, lunar. În plus, după înființarea registrelor de vaccinare, Ministerul Sănătății are „oglinda” stocurilor din depozitele de la Unifarm, ale DSP-urilor și ale medicilor, în timp real, așa că discontinuitatea aprovizionării cu vaccinuri îi aparține.

Rujeola, oreionul și rubeola sunt boli infecțioase, ușor transimibile, care pot genera complicații severe, inclusiv meningită și encefalită. Vaccinul ROR determină organismul să producă propria linie de protecție (anticorpi) împotriva virusurilor și este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a copiilor. În România, vaccinul se administrează în două doze, la vârsta de 1 an și la 5 ani.

De mulți ani, vaccinurile oferă protecție față de alte boli extrem de contagioase, dar care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi rujeola și poliomielita. Vaccinul ROR este utilizat de peste 45 de ani și a prevenit peste 20 de milioane de decese numai în ultimii 20 de ani, în timp ce vaccinările împotriva poliomielitei au adus lumea pe punctul de a eradica această boală.

 


Adaugati un comentariu


 

*