Despre bolile hormonale, cu medicul endocrinolog Theodor Oprea de la Clinica OPTIMED

25 august 2020 | 2 comentarii |

Apreciat pentru acuratețea diagnosticului și eficiența tratamentelor, medicul a reușit să se facă remarcat în rândul pacienților buzoieni și prin răbdare, empatie și capacitatea de a-și adapta discursul pe înțelesul fiecăruia.

 

Dr. Theodor Oprea

Informațiile despre pandemia de Covid-19 ne acaparează atenția de aproape șase luni, dar nu trebuie să uităm că oamenii suferă de multe alte boli, unele grave, care nu trebuie neglijate. Acesta este și sfatul medicilor care, fie că se află în „linia întâi” în lupta cu noul virus, fie că își fac datoria în „spatele frontului”,  nu uită că jurământul pe care l-au depus atunci când și-au ales profesia îi obligă să acorde aceeași atenție tratării fiecărei boli și fiecărui pacient în parte.

La fel face și medicul endocrinolog Theodor Oprea, cu care cititorii SănătateaBuzoiană.ro au făcut cunoștință într-un articol anterior, ori pe care l-au cunoscut personal, apelând la serviciile pe care acesta le oferă, de câteva luni, în cadrul Clinicii OPTIMED din Buzău.

Tânărul medic a știut să se facă apreciat și iubit pentru acuratețea cu care stabilește diagnosticul și mai ales pentru răbdarea și capacitatea de a-și adapta discursul pe înțelegerea fiecărui pacient, astfel încât acesta să plece lămurit și convins că este important să facă ceea ce i-a recomandat. „Discursul medicului trebuie să fie întotdeauna adaptat la puterea de înțelegere a pacientului. Pentru mine, cel puțin, este important ca pacientul să înțeleagă cu ce se confruntă, ce trebuie să facă și să fie motivat să-mi urmeze recomandările, sfatul, pentru ca împreună să obținem maximum de eficiență în tratarea bolii  de care suferă”, este principiul după care se coordonează dr. Theodor Oprea.

 

Alături de sistemul nervos, sistemul endocrin ajută la transmiterea și integrarea informațiilor care asigură funcționarea organismului. Dacă sistemul nervos reglează activitățile organismului prin intermediul impulsurilor electrice rapide și scurte transmise de neuroni, sistemul endocrin o face mai lent, dar având un răspuns de lungă durată, prin termediul hormonilor transportați prin sânge până la nivelul celulelor țintă.

Cele mai frecvente boli pentru care un pacient se adresează medicului endocrinolog sunt diabetul (zaharat sau insipid), tulburarea metabolismului calciului, guşa, tiroidita autoimună, acromegalia (hormon de creştere excesivă), boala Cushing (afecțiune neuroendocrină care duce la disfuncţie a glandei corticosuprarenale).

Un sistem endocrin nefuncțional se poate manifesta în nenumărate forme și afectează starea de bine a persoanei care suferă de dezechilibre hormonale. „Înainte de a deveni cu adevărat severe, bolile endocrine pot trece neobservate pentru că nu dor, nu au simptome care să-l alarmeze pe pacient. Atunci când se manifestă, simptomele pot varia de la senzații ușoare la reacții severe care afectează întregul organism și starea generală de bine. Este foarte important ca aceste probleme să fie depistate în fază incipientă și să se trateze corespunzător, pentru că altfel pot avea consecințe dintre cele mai grave. O problemă hormonală aparent minoră, netratată la timp și corespunzător, poate duce la consecințe foarte grave în timp, indiferent despre ce glandă discutăm”, atrage atenția medicul endocrinolog.

 

CITEȘTE ȘI: Clinica OPTMED și-a mărit echipa cu un endocrinolog de nota zece

 

Sistemul endocrin este, de fapt, un mesager chimic complex, prin care care se reglează buna funcționare a organismului, prin intermediul unor organe și glande responsabile pentru producerea, stocarea și secreția de hormoni. Efectul lor fiind unul sistemic, orice perturbare poate avea repercusiuni, uneori vitale. De aceea, rolul medicului endocrinolog este esențial în diagnosticarea și tratarea disfuncțiilor survenite.

Dereglările hormonale sunt numite disfuncții sau tulburări endocrine și pot apărea la nivelul oricărei glande a sistemului endocrin. Între numeroasele tulburări endocrine, cele mai frecvente sunt legate de pancreas sau glandele tiroidă, pituitară și suprarenale. Aceste tulburări sunt favorizate de factorii de mediu, dieta dezechilibrată, factorii genetici (istoric familial în tulburări endocrine), istoricul medical referitor la boli autoimune, valori crescute ale colesterolului, sedentarism, sarcină, intervenții chirurgicale recente, traumatisme, infecții sau leziuni grave, prezența unei tumori a unei glande. Secreția hormonală este ajustată permanent, în funcție de mediul intern și extern, printr-un mecanism complex de feedback. Identificarea acestui mecanism de control a permis endocrinologilor să structureze protocoale de diagnostic și tratament foarte exacte, aceasta fiind una dintre explicațiile privind eficiența tratamentelor în acest domeniu.

Patologia endocrină este, în principal, disfuncţională (hormonii sunt într-o cantitate prea mare sau prea mică) și tumorală  (de regulă, tumorile sunt benigne). Glandele endocrine sunt reprezentate de hipotalamus, hipofiză (pituitară), epifiză (glanda pineală), glanda tiroidă, glandele paratiroide, pancreas (componenta endocrină), glandele suprarenale, gonadele (ovarele sau testiculele). Orice afectare glandulară poate determina o disfuncție, respectiv, o hipofunctie (un deficit hormonal) sau o hiperfuncție (un exces hormonal).

 

Există o influență directă a temperaturilor ridicate din perioada verii, asupra bolilor endocrine? În ce măsură funcționarea glandei tiroide poate fi direct influențată de temperatura mediului climatic? Am încercat să aflăm mai multe despre această glandă și bolile care pot apărea din cauza unor „defecte de sinteză” ale hormonilor tiroidieni, de la medicul care, în cadrul Clinicii OPTIMED abordează întreaga paletă de boli endocrine și ai cărui pacienți pot beneficia și de ecografii și puncții tiroidiene, dr. Theodor Oprea fiind singurul medic endocrinolog din Buzău care realizează puncții aspirative.

Glanda tiroidă are rolul de a produce hormoni, având un rol fundamental în funcționarea fiecărei celule cu nucleu. În România, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, incidența (cazuri noi) bolilor de tiroidă s-a triplat între 2010 și 2016. Această creștere poate fi explicată și prin îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile medicale de specialitate, dar și a testelor diagnostice. „Asta nu înseamnă neapărat că avem de trei ori mai multe boli tiroidiene, ci mai degrabă că s-a îmbunătățit accesul pacienților la servicii medicale de specialitate și la teste diagnostice. În multe cazuri este vorba doar de dereglări hormonale, de aceea este important să se facă investigațiile specifice și să se discute cu pacientul, să i se explice despre ce este vorba și i să se urmărească evoluția”, spune medicul, atrăgând însă atenția că, atât în cazul tiroidei cât și la nivelul glandelor suprarenale sau a hipofizei pot apărea tumori, sub forma unor noduli.

 

Glanda tiroidă este o glanda în formă de fluture, situată imediat sub mărul lui Adam, la nivelul gâtului. Ea produce hormoni cu rol-cheie în reglarea tensiunii arteriale, a temperaturii corpului, a pulsului, a metabolismului, precum și a modului în care organismul răspunde la alți hormoni. Glanda tiroidă produce doi hormoni principali – tiroxina și triiodotironina, dar și calcitonina, care contribuie la întărirea oaselor și reglează metabolismul calciului.

Bolile autoimune au o incidență mai mare în rândul femeilor, în special în jurul vârstei de 30 de ani. Glanda tiroidă folosește iodul pentru a crea hormonii, de aceea, pentru a prevenim bolile tiroidei trebuie să avem suficient iod, o alimentație sănătoasă, suficientă vitamina D, suficient Seleniu. Toate aceste elemente intră în funcționarea normală a glandei tiroide. Există, de asemenea, cauze ereditare care pot constitui factori de risc și de care trebuie să ținem cont. Trebuie știut și că deși putem fi purtători ai unor boli autoimune din cauza unor erori genetice, nu avem neapărat o deficiență autoimună. Este însă necesar să descoperim orice boală hormonală la timp și să o tratăm cât mai eficient posibil, pentru că scopul meu, ca medic, este să nu se întâmple să se ajungă la probleme grave”, subliniază dr. Theodor Oprea, care insistă asupra faptului că „cel mai bun tratament este profilaxia”, mai ușor de aplicat și mai eficientă economic.

Județul Buzău are o incidență crescută a cazurilor de tulburări metabolice/diabet, boli ale tiroidei, gușă și osteoporoză.

 

Medicul endocrinolog ne-a vorbit și despre miturile care circulă în legătură cu bolile hormonale, în special în legătură cu menopauza, care ar duce la creșterea în greutate sau la instalarea osteoporozei. „Se spune că odată cu menopauza, ovarele nu mai secretă hormoni și asta duce la creșterea în greutate. Adevărul este că nu ne îngrășăm de la glandă, ci invers. Este adevărat că există boli care predispun la îngrășat sau cresc apetitul, dar se pot ține sub control. Mâncarea și lipsa de mișcare sunt, de fapt, factorii care favorizează supraponderabilitatea și chiar obezitatea”, explică medicul, care susține că dieta ține de complexitatea particularităților biologice ale pacientului și nu numai de bolile tiroidiene, de aceea este bine ca atunci când apar probleme să se apeleze la nutriționist, după ce în prealabil s-au făcut analize și investigații concludente.

Referitor la osteoporoză, prima atenționare a medicului endocrinolog este că „nu doare” și de aceea de multe ori este ignorată. „Osteoporoza crește însă riscul de fracturi, chiar la traumatisme foarte mici, din cauza scăderii densității nunerale osoase și afectarea calității osului.  O fractură de șold, spre exemplu, la o femeie, are aceeași mortalitate ca aceea a cancerului de sân. De aceea, spun, principalul meu scop în legătură cu pacientul este să nu i se întâmple lucrurile grave care pot fi generate de tulburări endocrine”, conchide dr. Theodor Oprea, care consideră că transferul de încredere între medic și pacient este esențial pentru reușita tratamentului.

În concluzie, complicațiile dezechilibrelor endocrine pot fi foarte serioase, dacă nu sunt depistate la timp și tratate. Riscul complicațiilor grave poate fi însă redus la minim cu ajutorul medicului specialist, care stabilește o schemă de tratament corespunzătoare tipului de disfuncție endocrină pe care îl identifică.

 


Categorii: Actual, Companii, Medici, Stiri

Comentarii (2)

  1. Nicolae Lupu spune:

    Ar putea sa ne spuna de unde facem rost de “EUTYROX”?

    • Redactie SB spune:

      Medicamentul se găsește în farmacii, nu la cabinetul medical. Întrbați la Farmacia Santefarm, acolo au avut mai tot timpul acest medicament.

Adaugati un comentariu


 

*