Doi manageri de spital, declarati incompatibili de ANI

21 iunie 2014 | 1 comentariu |

Agentia Nationala de Integritate  spune ca cei doi, potrivit legislatiei in vigoare, nu aveau freptul sa ocupe o alta functie intr-o institutie sau intr-o societate comerciala, nici daca aceasta era neremunerata.

 

Dragos Calota

Dragos Calota

Agentia Nationala de Integritate  (ANI) a inceput sa ia la „puricat” si managerii spitalelor, iar primii doi in cazul carora a constatat existenta starii de incompatibilitate au fost Dragos Catalin Calota, manager al Spitalului de Psihiatrie Poroschia, judetul Teleorman, precum si Stefan Sanpetru, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Braila, ca urmare a exercitarii simultane de functii de conducere, contrar prevederilor legale.

Potrivit unui comunicat al ANI, Stefan Sanpetru si Dragos Calota au incalcat dispozitiile art. 180, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 95/ 2006, potrivit carora „Functia de manager persoana fizica este incompatibila cu exercitarea oricarei activitati sau oricarei alte functii de manager, inclusiv cele neremunerate”.

 ANI arata astfel ca farmacistul Dragos Catalin Calota detine functia de manager al Spitalului de Psihiatrie Poroschia din fata de 17 decembrie 2009, iar de la aceasta data si pana la 18 octombrie 2012 s-a aflat in stare de incompatibilitate pentru ca a ocupat simultan cu functia de manager de spital si pe aceea de administrator la mai multe societati comerciale.

 

Stefan Sinpetru

Stefan Sinpetru

La randul sau, economistul Stefan Sinpetru se afla in incompatibilitate incepand cu data de 15 decembrie 2009, intrucat a exercitat simultan, functia de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Braila si, in baza unor contracte/conventii, si calitatea de examinator cursanti in cadrul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Braila, precum si in cadrul unei societati comerciale, sustine ANI.

In perioada 1 aprilie 2009 – 21 decembrie 2009, Stefan Sanpetru a detinut si functia de Sef Serviciu Evidenta Contribuabili in cadrul Casei Judetene de Pensii Braila, acesta suspendandu-se din functie la data de 21 decembrie 2009.

Intrucat suspendarea din functia publica nu echivaleaza cu incetarea acesteia, Stefan Sinpetru a incalcat si dispozitiile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/ 2003, potrivit carora „Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate, in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice”, arata ANI.

In anul 2011, Sinpetru a incheiat un contract de prestari servicii cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Braila si trei conventii cu o societate comerciala, in calitate de examinator cursanti, iar in luna decembrie 2012, in calitate de evaluator, a incheiat doua contracte de prestari servicii cu Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor, se mai arata in comunicatul amintit.

 

ANI_IntegritateANI mai precizeaza ca persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, iar acestea au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere in exercitarea dreptului la aparare.

Agentia Nationala de Integritate atrage atentia ca potrivit legilor in vigoare, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat incalcarea obligatiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective, prin decaderea din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului.

 Comentarii (1)

  1. Vasile spune:

    Pai sa ne explice Samuel Calota si cum a ocupat fiul lui, Dragos Calota functia de manager si cum in acelasi timp era actionar si administrator in alte firme???

Adaugati un comentariu


 

*