Doi medici trimiși în judecată și un altul cercetat pentru luare de mită

12 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Totodată, alte 48 de persoane sunt trimise în judecată pentru că au oferit bani și alte bunuri pentru a obține pensii de invaliditate, deși nu aveau acest drept.

 

Dosarul medicului clujean A. Faur, despre care Sanatateabuzoiană.ro a relatat în urmă cu două luni, a fost trimis în instanță de către anchetatorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), nu mai puțin de 51 de persoane fiind trimise în judecată pentru luare și dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență.

Totodată, DNA a anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva dr. E. Postolache, șefa laboratorului de analize al Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia la data comiterii faptei, tot pentru luare de mită în formă continuată.

În cazul dr. Faur, din cadrul Cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Cluj, cercetările au început în septembrie, după ce acesta a fost prins în flagrant primind mită de la o intermediară, pentru a ajuta un pacient să obțină pensie de invaliditate. Potrivit anchetatorilor, „cheia” întregii afaceri era intermediara, care se ocupa cu racolarea pacienților dispuși să plătească pentru a primi pensii de invaliditate, mulți dintre ei neavând acest drept întrucât erau sănătoși „tun”, însă îi speria munca. Pe parcursul acestui an, persoana respectivă ar fi pretins sume între 1.000 și 1.500 de lei, din care o parte erau remise medicului Alexandru Faur pentru a elibera documentele medicale necesare. Anchetatorii au stabilit că, în cursul acestui an, intermediara a primit în total 57.600 de lei, dintre care 36.250 de lei au ajuns la medicul clujean, care ar fi primit, pentru serviciile sale, și diferite produse alimentare și băuturi.

 

Totul s-a terminat cu flagrantul organizat în luna septembrie, iar în cursul anchetei ce a urmat s-a stabilit că intermediara „colabora” și cu medicul endocrinolog T. C. Gruiță, de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca. În cazul acesteia, s-a stabilit că ar fi primit în total 1.500 de lei, în sume cuprinse între 150 și 350 de lei, precum și produse alimentare, în schimbul eliberării documentelor medicale necesare încadrării pacienților în grad de invaliditate.

Nu în ultimul rând, anchetatorii și-au îndreptat atenția și către pacienții – unii dintre ei închipuiți – care au dat mită pentru a obține documentele medicale, mai ales că mulți nu îndeplineau condițiile pentru a primi pensie de invaliditate.

Astfel, cei doi medici au fost trimiși în judecată sub control judiciar pentru luare de mită în formă continuată, iar intermediara va fi judecată în stare de arest preventiv pentru dare de mită și trafic de influență în formă continuată.

Nu în ultimul rând, 48 de pacienți au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, pentru dare de mită și cumpărare de influență.

 

În celălalt dosar instrumentat de DNA este cercetat medicul primar E. Postolache, tot pentru luare de mită în formă continuată. Ancheta vizează fapte petrecute în perioada  29 august 2014 – 19 iunie 2015, în contextul derulării unor contracte încheiate între Spitalul Alexandru Obregia și o societate comercială.

Anchetatorii susțin că au date și probe care confirmă că, în calitatea sa de șef al laboratorului de analize al spitalului, medicul a primit de la reprezentanții firmei respective, suma totală de 102.200 lei. Suma ar fi reprezentat 3,5% din valoarea fără TVA a facturilor emise de societatea respectivă și achitate de către spital și au fost primiți pentru  întocmirea unor referate de necesitate pentru achiziția de produse necesare laboratorului de analize.

Firma s-ar fi ales astfel cu comenzi consistente din partea spitalului, iar medicul și-ar fi primit partea pentru întocmirea acestor referate, care, de altfel, intrau în atribuțiunile sale de serviciu.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*