Donațiile pentru circuitul de triaj de la Institutul Fundeni au depășit toate așteptările

Aproape 500.000 de lei s-au donat pentru construcția și dotarea mini-spitalului pentru triaj construit în curtea IC Fundeni, format din șapte containere speciale, care va deveni funcțional până la sfârșitul acestei săptămâni.

 

La începutul luni aprilie, Asociaţia Balcanică de Acces Vascular (BAVA) anunța demararea unei campanii de strângere de fonduri, având ca obiectiv realizarea unor circuite noi de triaj şi izolare la Institutul Clinic Fundeni. Scopul principal este acela de a proteja atât personalul medical, dar mai ales pacienții transplantați sau cu afecțiuni grave care sunt internați aici.

Soluția prezentată de dr. Dana Tomescu, președinte al asociației și șef al clinicii ATI 3 din cadrul institutului, constă în construirea unui mini-spital de triaj alcătuit din mai multe containere modulare, care să fie amplasat în exteriorul clădirii unității medicale. Pentru un astfel de spital, cu o configurație minimă, era însă nevoie de 175.000 de lei, reprezentând costurile a cinci containere modulare și al materialelor de protecție necesare și a unor mijloace pentru transportul probelor recoltate, iar pentru asta s-a făcut apel la toți cei care ar fi vrut să susțină proiectul, să facă donații.

 

Dr. Dana Tomescu preciza, la debutul campaniei, că suma care se dorea a fi strânsă era de 295.000 de lei, astfel încât configurația de bază a unui astfel de mini-spital să poată fi upgradată, pentru a deservi un număr mai mare de pacienți. În mai puțin de două săptămâni însă, suma propusă nu doar că a fost atinsă ci a și fost depășită cu circa 200.000 de lei, astfel că valoarea donațiilor primite s-a ridicat la aproximativ 495.000 de lei.

Donațiile au fost făcute în prima săptămână de la demararea campaniei, de peste 100 de persoane fizice și companii, iar suma astfel colectată va fi folosită pentru achiziția echipamentelor necesare și construirea unității de triaj în curtea institutului, reprezentanții BAVA anunțând că mini-spitalul va deveni funcțional până la sfârșitul acestei săptămâni. Acesta va fi format din șapte containere modulare cu utilările aferente, cărora li se adaugă și paturile, ventilatoarele şi monitoarele ce provin de la institut.

 

Dr. Dana TomescuAchiziţiile demarate în plus, grație donațiilor și sponsorizărilor, constau în aparatură de decontaminare şi sterilizare, un laborator de analize point-of-care, un ventilator de transport, un videolaringoscop, un defibrilator, un aparat de radiologie mobil digital, un ecograf portabil, echipamente de protecţie pentru personal, precum şi soluţii de transport electrice între unitate şi centrul de testare. „Au fost lansate toate achiziţiile şi aşteptăm să înceapă livrările pentru a amplasa aparatele pe poziţii. Solidaritatea românilor ne dă curaj şi motivaţie în această luptă în care mini-spitalul de triaj va fi o redută importantă. Gestul vostru va proteja pacienţii vulnerabili, cadrele medicale şi ne ajută să desfăşurăm corect actul medical. Toată stima şi mii de mulţumiri pentru sprijin!” este mesajul transmis de dr. Dana Tomescu către donatori, odată cu mulțumirea întregului personal medical și a pacienților.

 

Medicul a mai explicat că mini-spitalul exterior va găzdui pacienţii care ajung de urgenţă la Institutul Clinic Fundeni şi necesită spitalizare în terapie intensivă, adică pacienţi critici care trebuie intubaţi, ventilaţi mecanic şi stabilizaţi. „Deja, de la planul inițial am reconfigurat spațiul, care a crescut și trebuie utilat cu tot ce este necesar pentru un pacient cu insuficiență respiratorie care trebuie intubat, ventilat mecanic, monitorizat, poate resuscitat”, a menționat dr. Tomescu.

În paralel, pacienții  vor fi testaţi pentru Covid-19, iar rezultatul testului va determina circuitul pe care-l vor urma. Astfel, cei cu test negativ vor fi admişi pentru tratament în spital, în timp ce pacienţii testaţi pozitiv vor fi îndrumaţi către spitalele de boli infecţioase sau spitalele de suport Covid desemnate de Ministerul Sănătăţii. În acest mod se asigură protecţia optimă atât a pacienţilor din Institutul Clinic Fundeni, postoperator după sau în aşteptarea unor intervenţii chirurgicale complicate, dar şi a medicilor care operează în această unitate medicală de elită ce deserveşte Programul Naţional de Transplant.

 

Dr Tomescu a spus că în spitalul modular vor lucra zeci de medici anesteziști din Fundeni și medici rezidenți aflați în pregătire la această unitate medicală, în ture de câte 4-6 ore. „Avem resursa umană, colegii anestezisti-reanimatori și asistenții, infirmierele, brancardierii, organizați în afara gărzilor în echipe care pot lucra «in the box», vor fi rezidenții care se pregătesc în terapie intensivă, câteva zeci de medici”, mulțumind tuturor persoanelor fizice și juridice care au făcut donații importante sau au oferit sprijin logistic, fără de care acest proiect nu s-ar fi putut transforma în realitate.

În actualul context epidemiologic, medicul consideră că ar fi fost „o mare problema, generatoare de panica în rândul nostru, al tuturor”, să fie internați pacienții în Terapie Intensivă fără a ști dacă sunt sau nu infectați cu noul virus, pentru că asta ar fi putut însemna contaminarea întregii secții, în lipsa circuitelor specifice.

 

Dragoş Grigoriu, fondatorul companiei de publicitate care a sprijinit campania, prin organizarea strângerii de fonduri și comunicare, a declarat că „strângerea de fonduri a fost o experienţă uluitoare” și este „foarte mişcat de cât de repede s-a înţeles utilitatea şi de viteza cu care au acţionat oamenii. Mă întreb dacă această idee a medicilor de la Fundeni nu ar putea fi replicată la nivel naţional pentru a evita focarele de infecţii intraspitaliceşti. Aceste unităţi de triaj pot fi construite foarte repede, containerele fiind produse în România, iar după trecerea crizei pot fi adaptate altor nevoi medicale, inclusiv prin relocare, datorită flexibilităţii configuraţiei”.

Asociaţia Balcanică de Acces Vascular (BAVA) este condusă de prof. dr. Dana Tomescu, șef secţie ATI în cadrul Institutului Clinic Fundeni, prof. dr. Şerban Bubenek, șef secţie ATI la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardio-Vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” şi dr. Mihai Popescu, șef lucrări, medic specialist la Institutul Clinic Fundeni.

 


Adaugati un comentariu


 

*