Donează! Gestul tău contează!

27 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Este îndemnul Centrului de Tranfuzii Buzău către populație, în încercarea de a asigura sângele de care au nevoie bolnavii aflați în stare critică și la care luna aceasta au răspuns mai multe comunități, instituții, firme și autorități.

 

Nevoia de sânge pe care Centrul de Transfuzie Buzău trebuie să o asigure spitalelor din județ și din Capitală, pentru ca medicii să poată salva oamenii a căror viață depinde de gestul fiecăruia dintre noi este tot mai greu de asigurat. De aceea, personalul centrului merge la cei care se oferă să vină în ajutorul semenilor și recoltează lichidul vital, apelând la firme, instituții, autorități locale pentru mobilizarea potențialilor dinatori.

Zilele trecute, la Nehoiu, într-o acțiune a campaniei „Donează! Gestul tău contează!”, peste 160 de persoane, din care 145 au fost apte pentru donare, au mers la Parohia „Sfântul Gheorghe”, pentru a dona.

Cu binecuvântarea ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, preotul Gheorghe Furtună, sprijinit și de preoții comunităților învecinate, a fost el însuși exemplu pentru enoriașii care au venit să doneze în sala de activități a Parohiei.

Mulțumim comunității din Nehoiu și din satele învecinate, oameni cu suflet frumos și bun care, la îndemnul părintelui Furtună și al soției sale, au donat sânge într-un numar foarte mare. Multumim de asemenea ÎPS Ciprian, care a binecuvântat această acțiune. Aș vrea ca fiecare să conștientizeze faptul că prin gestul lor au dăruit viață”, subliniază Adriana Craciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

 

Campania de donare de la Nehoiu a fost sprijinită Primăria Nehoiu, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” și societățile „Abies” și „Nikmob” din oraș și de parohiile din localitățile învecinate -Varlaam, Furtunești, Bâsca Rozilei, Calvini, Siriu, Păltineni. Acțiunea s-a desfășurat pe parcursul întregii zile, dar personalul medical a fost recunoscător că oamenii s-au mobilizat și și-au arătat disponibilitatea de a veni în ajutorul semenilor.

Este extraordinar ce se întâmplă în jurul bisericilor. Preoții au o mare influență asupra oamenilor și știu cum să-i determine să fie solidari cu cei aflați în suferință. Îmbucurător este faptul că, în ultimul timp, mai mulți preoți tineri și-au manifestat dorința de a organiza, în comunitățile lor, astfel de acțiuni. În contextul în care numărul donatorilor fideli care se prezintă la Centru s-a redus foarte mult, dar nevoia de sânge și produse din sânge este din ce în ce mai mare, suntem fericiți când ni se oferă posibilitatea să organizăm astfel de acțiuni”, a mai spus Adriana Crăciun, menționând că Parohia „Sfântul Gheorghe” din Nehoiu a mai desfășurat o acțiune de donare de sânge în primăvara acestui an, prin care a venit în sprijinul pacienților din spitale.

 

Directorul Centrului de Transfuzie Buzău a menționat că luna aceasta a fost una în care mai multe comunități și-au manifestat empatia față de cei aflați în suferință și au donat sângele de care aceștia au nevoie. „Eu cred că dacă oamenii ar ști că, prin acest gest, care nu-i costă decât puțină bunăvoință, salvează copii cu leucemie sau alte boli grave, pacienți transplantați, oameni care au suferit accidente sau care fără o operație complicată nu ar avea șansa să supraviețuiască, ar dona fără a sta pe gânduri. Spre exemplu, luna aceasta, 105 militari de la Școala de Aviație Boboc au răspuns prezent unei astfel de campanii. În numele celor care așteaptă cu atâta speranță să fie salvați, mulțumim conducerii unității militare, doamnei doctor Neamu, cadrelor militare și inimoșilor elevi care au donat sânge în număr foarte mare. Cu sprijinul Consiliului Județean, acțiuni de donare au fost organizate și la Primăria Pătârgagele, unde au donat peste 40 de persoane, ca și la Primăria Cislău, unde am avut peste 30 de donatori. Sperăm ca exemplul lor să fie urmat și de alte comunități din județ”, a subliniat Adriana Crăciun, convinsă că dacă primarii, preoții și profesorii din comunitățile din județ se vor implica și vor îndemna oamenii să doneze, aceștia se vor oferi să ajute.

 

Nu în ultimul rând, directoarea Centrului de Transfuzii a ținut să mulțumească „inimosului personal medical și conducerii spitalului Săpoca, cu secțiile exterioare Ojasca și Nifon, care la începutul lunii au donat sânge în beneficiul pacienților buzoienii”.

Iar pentru ca luna octombrie să se încheie la fel de bine cum a debutat, Adriana Crăciun ne-a informat că este foarte bucuroasă și recunoscătoare  conducerii și angajaților Romcarbon din Buzău care, pentru ultima zi a acestei luni și în prima zi a lunii noiembrie au organizat o amplă acțiune de donare, cu promisiunea că gestul va fi repetat, periodic.

Donatorii trebuie să știe că din sângele donat de o singură persoană pot fi salvate până la trei vieți. Donarea de sânge nu este dureroasă şi nu implică riscuri pentru donator, iar efectul este unul benefic pentru organism.

Din păcate, în România mai puțin de 2% din populație donează sânge voluntar, în timp ce în Danemarca 10% din donatori sunt voluntari, în Germania – 6%, Olanda – 8 %, Franța – 6%, Anglia – 9%, Italia – 4% în partea de sud și 3% în partea de nord, în Ungaria – 4% etc. Aceste cifre arata că, în România, populația nu este suficient informată despre necesitatea de a dona, nu cunoaște cât sânge este necesar  la o operație, cât sânge cere un spital și cât se recoltează în fiecare zi. Astfel de statistici, în alte țări din lume, sunt prezentate aproape zilnic în mass-media, autoritățile promovând astfel donarea benevolă de sânge.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*