Echipa prof. dr. Nadim Al Hajjar demarează Programul de Transplant Hepatic la Cluj

17 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Primele intervenții vor fi realizate în luna mai a acestui an, sub coordonarea specialiștilor de la Institutul Clinic Fundeni din București, a precizat coordonatorul programului care se implementează la IRGH Cluj-Napoca.

 

Cunoscut ca Centru de Exceleță în transplantul renal, Clujul țintește aceeași performanță și în domeniul transplantului hepatic. Miercuri, 17 aprilie, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) „Prof. Dr. Octavian Fodor” a lansat Programul Național de Transplant Hepatic.

„Inițiativa marchează o etapă nouă în tratamentul afecțiunilor hepatice grave în România, extinzând speranța și șansa la o nouă viață pentru pacienți. Lansarea acestui program a putut fi posibilă prin eforturile deosebite ale echipei de specialiști conduse de colegul nostru prof. dr. Nadim Al Hajjar, al comunității medicale și al autorităților, inclusiv colaborarea cu domnul Academician Irinel Popescu, părintele transplantului hepatic în România, a domnului profesor dr. Vlad Brașoveanu și a doamnei profesor dr. Dana Tomescu de la Institutul Clinic Fundeni, precum și a domnului doctor Ghenady Vatachki, directorul Agenției Naționale de Transplant. Sperăm ca orașul nostru să devină un reper semnificativ pe harta transplantului din România”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” (gazda evenimentului), care a promis că a spus că instituția pe care o conduce va sprijini acest program și „o să investim în continuare în cercetare şi în tehnici chirurgicale noi”.

Institutul din Cluj-Napoca a primit acreditarea pentru a efectua acest tip de transplant în urma colaborării cu IC Fundeni – primul centru de transplant hepatic din țară -, iar Ordinul Ministerului Sănătăţii este așteptat în zilele următoare.

„Este un vis devenit realitate pentru noi. Este un pas important pentru pacienţi, pentru comunitatea locală şi regională, dar este un pas firesc”, a declarat dr. Mihai Mleşniţe, managerul IRGH, la evenimentul de lansare a Programului Naţional de Transplant Hepatic la Cluj.

Operaţiile de transplant de ficat se vor face într-un bloc operator cu patru săli, lângă care se află secţia pentru pacienţi transplantaţi, cu două paturi de Terapie Intensivă şi alte două în saloane pentru pacienţii transplantaţi, imunosupresaţi.

Conform managerului IRGH, investiţia a fost de 3,5 milioane de euro (1,5 milioane de lei – partea de infrastructură și 2 milioane de lei – aparatura și echipamentele medicale) și a fost realizată din surse proprii ale institutului.

 

Pentru început, medicii din Cluj vor face doar transplant de ficat de la donator cadaveric, nu şi de la donator viu, iar primele intervenții se vor face cu srijinul și sub coordonarea specialiștilor de la Institutul Fundeni.

„Așteptăm un ordin de ministru prin care să fim incluși în Programul Național de Transplant Hepatic. Asta înseamnă că putem avea acces la baza de date a ANT să trecem pacienții noștri care sunt candidați pentru transplant. Noi suntem pregătiți și sper ca în cursul lunii mai să putem realiza primul transplant”, a declarat prof. dr. Nadim Al Hajjar, prorector al UMF Cluj și coordonatorul programului de transplant hepatic, care a precizat că programul național de transplant hepatic va fi implementat prin selecția cazurilor pentru transplant, evaluarea lor și întocmirea listei de așteptare. Acesta, împreună cu o echipa de chirurgi și medici ATI care vor realiza transplantul de ficat la Institutul din Cluj, au urmat stagii de pregătire în țară și în străinătate, în Franța, Spania, Italia, Germania și Olanda.

„Partea grea abia acum începe. Suntem obligați să continuăm pregătirea noastră prin stagii la Institutul Fundeni și la alte centre specializate în acest domeniu”, a adăugat prof. dr. Nadim Al Hajjar.

 

Prezent la eveniment, prof. dr. Irinel Popescu, părintele transplantului de ficat din România, a evocat câteva personalități medicale clujene, precum Iuliu Hațieganu, Octavian Fodor, Mircea Grigorescu, Monica Acalovschi, Ovidiu Pascu, Sergiu Duca.

„Este, într-adevăr, un moment istoric. Programul de transplant de la Cluj începe sub bune auspicii, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie și cu suportul Primăriei Cluj-Napoca, așa încât sper ca toate aceste premise să ducă la dezvoltarea unui program de succes, pe care mi-l doresc din inimă. Programele hepatice din România care sunt mai multe își au originea în Institutul Clinic Fundeni și vă asigur că vom fi tot timpul alături de dumneavoastră. Cel mai mare sprijin va fi prezența unei echipe de la Fundeni, aici, apoi putem să dăm sfaturi în ceea ce privește evoluția post-operatorie și complicațiile post-operatorii care sunt nu puține și care necesită o rezolvare specifică și unde experiența are un cuvânt de spus. Un chirurg și un anestezist de la Institutul Fundeni vor fi prezenți la Cluj. Astăzi sunt trei pacienţi pe lista de aşteptare la Cluj, care îşi vor putea recăpăta sănătatea”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu.

 

Operațiile celor trei pacienți cu afecțiuni hepatice grave care se află în așteptarea unei grefe se vor face la institutul din Cluj-Napoca imediat ce acesta va primi „verde” de la Ministerul Sănătății. Cei trei pacienți care primesc acum îngrijiri la Cluj și care urmează să fie transplantați sunt tineri. Cel mai în vârstă are sub 60 de ani, iar cel mai tânăr are 35 de ani. Au boli hepatice grave, iar singura lor șansă este transplantul.

Cu puțin noroc, astăzi putea să fie primul transplant hepatic. Nu s-a putut realiza, dar deja avem primitori, așa că oricând se poate realiza primul transplant hepatic. Clujul merită să aibă transplant hepatic. Cu această ocazie se închide triunghiul București, Iași, Cluj. Era necesar mult mai devreme ca acest oraș să vină în această familie, dar niciodată nu este târziu. Aveți un mare avantaj, marea majoritate a donatorilor sunt din Ardeal. Multă lume m-a avertizat că «o să ne luați ficații»”, a transmis prof. dr. Vladislav Brașoveanu, şeful Secţiei de Transplant Hepatic „Dan Setlacec” a Institutului Clinic Fundeni.

 

„Ultimele recomandări ale Consiliului European vorbesc despre autosuficiență și reziliență în Programul Național de Transplant și dezvoltarea programului prin deschiderea noului centru, practic completează acest principii. Ne bucurăm foarte mult de această inițiativă a Clujului de a desfășura un program hepatic și vă urez succes”, a adăugat Guenadiy Vatachki, directorul Agenției Naționale de Transplant.

Un discurs emoționat a avut prof. dr. Dana Tomescu, șefa secției ATI de la IC Fundeni, clujeancă de origine, care și-a asigurat colegii de la IRGH de tot sprijinul.

„Sunt foarte bucuroasă că fac parte din această echipă și că în anul 1997 am participat la primul transplant hepatic în România și că am participat la primul transplant hepatic în Republica Moldova. Am învățat că de fapt suntem aduși pe lume ca să putem să dăm înapoi ceea ce primim. Lângă mine este colega mea, șefa echipei clujene de transplant, căreia îi promit să o ajut și să o sprijin cu ceea ce știu și ceea ce pot”, a afirmat prof. dr. Dana Tomescu.

 

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a transmis printr-o intervenție video, un mesaj de felicitare și de susținere a medicilor IRGH.

Faceți istorie la Cluj. Ceea ce se întâmplă astăzi nu este doar un moment de referință pentru medicina românească, este un moment de referință în tot ceea ce înseamnă transplantul hepatic în România și Europa Centrală. Fiecare transplant pe care îl faceți schimbă vieți, destine, aduce o calitate mai bună în viața fiecăruia dintre noi, salvați familii. Acolo unde nu mai exista speranță, unde era întuneric, dumneavoastră aduceți lumină, soare și speranță. Pentru asta vă felicit și vă mulțumesc. Vă felicit de asemenea pentru curajul de a pregăti acest proiect și pentru profesionalismul de care ați dat dovadă în vederea implementării lui. În numele comunității clujene vreau să vă felicit, să vă asigur de toată susținerea de care aveți nevoie. Aici, la Cluj, și în toată România, salvați vieți și dați speranță tuturor”, a declarat edilul clujean.

 

Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a felicitat, la rândul său, pe cei implicați în implementarea Programului Național de Transplant Hepatic la Cluj și pe toți cei care își ajută aproapele aflat în nevoie.

„Doctorul cel mare, doctorul absolut este Domnul Iisus Hristos. Cu binecuvântarea Lui, domniile voastre continuați această lucrare excepțională de a-i ajuta pe oameni în clipele cele mai grele. Aveți milă, aveți dragoste, aveți empatie față de cei ce ajung în stări limită. Îi ajutați să le depășească, să mai trăiască și să facă lucrarea pe care Dumnezeu le-a încredințat-o. Unul din teologii mari ai creștinătății, Chiril al Ierusalimului, a scris o carte de cateheze. În cateheza a zecea, s-a oprit asupra numelui Hristos. Zicea el: în ebraică se numește Iisus pentru că îi mântuiește pe oameni din păcat și din moarte, dar în greacă se numește Hristos pentru că este doctorul cel mare. Doctorul sufletelor și al trupurilor. Atunci, noi realizăm cât de importantă este misiunea domniilor avoastre, îngrijindu-vă de sănătatea oamenilor. Pe lângă sănătatea trupească, vă îngrijiți și de sănătatea sufletească”, a conchis ÎPS Andrei Andreicuț.

 

Credit foto: Dana Buzoianu/ Mitropolia Clujului

 


Adaugati un comentariu


 

*