Este sau nu este risc de E.coli la Marea Neagră? Ministerul Sănătății vine cu precizări

19 iulie 2023 | 0 comentarii |

Institutul Național de Sănătate Publică transmite că deși au existat creșteri punctuale de Escherichia coli, acestea au fost episoade „pasagere”, iar restul probelor prelevate au indicat o calitate bună a apei Mării Negre, astfel că îmbăierea este permisă. Se recomandă însă mai multă atenție la igienă… 

 

Informațiile despre concentrațiile ridicate de Escherichia coli (E.coli) existente în unele zone de îmbăiere din apa Mării Negre (Mamaia, Năvodari și Eforie Nord), anunțate de DSP Constanța și preluate de presă, îngrijorează turiștii, în special pe cei cu copii. Purtătorul de cuvânt al DSP Constanța, Tudorel Ene, a precizat însă că „discutăm despre un episod pasager. Restul probelor prelevate din zonă arată o calitate a bună a apei, astfel că îmbăierea este permisă”.

Medicii spun că valorile crescute ale bacteriilor înregistrate uneori în anumite puncte de îmbăiere sunt cauzate de aglomerație și a faptului că oamenii folosesc apa mării pe post de toaletă, dar consideră că riscul ca de la o concentraţie mai mare în anumite zone din apa mării, care nu e o apă potabilă, să ajungem la boala activă, este extrem de mic. „Faptul că cei mici pot, în mod accidental, să vină în contact cu apa, la nivel de gură şi nas, e un risc extrem de mic. Nu vor fi concentrate atâtea bacterii încât să aibă forma activă”, a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu, director medical la Matei Balș, care consideră că „nu ar trebui să ne amânăm vacanţele sau să intrăm într-o teamă fără logică”, amintind și de toxiinfecţiile alimentare care au crescut cu 50% doar în ultima lună, dar nu au nicio legătură cu Marea Neagră, ci cu alimentele și cu regulile de igienă, recomandând să fim prudenţi, dar să ne facem vacanţa în mod normal, aşa cum era programat.

 

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) precizează că prezența Escherichia coli (E.coli) în apa de îmbăiere reprezintă un parametru de calitate al apei, obligatoriu de monitorizat, iar valorile determinate prin analize de laborator se raportează la criteriile de calitate ale apei stabilite prin HG 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere, respectiv: până în 250cfu/100 ml pentru calitate excelentă; până la 500cfu /100 ml pentru calitate bună; peste 500cfu/100 ml pentru calitate satisfăcătoare. Pentru apa potabilă, valoarea pentru E.coli, privind calitatea apei destinate consumului uman, trebuie să fie „0 cfu/mL” pentru a nu produce îmbolnăviri.

Potrivit specialiștilor INSP, prezența unor concentrații mari de E.coli în unele zone de îmbăiere din apa Mării Negre „denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală – deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreținute”. Având în vedere faptul că apa de îmbăiere „poate fi ingerată accidental, în cantități mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezența E. Coli în apa de îmbăiere este redus, față de prezența microorganismului în apa potabilă”, menționează specialiștii Institutului de Sănătate Publică.

 

Ca urmare a informațiilor prezente în spațiul public referitor la concentrațiile mari de Escherichia coli (E.coli) în unele zone de îmbăiere din apa Mării Negre, INSP precizează că valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creșteri sporadice peste norma stabilită”, nu permanente, iar aceste creșteri sunt punctuale și disparate în timp, restul probelor prelevate din zonă indicând o calitate a apei bună, astfel că îmbăierea este permisă. Totodată, probele prelevate în ziua imediat următoare, au avut rezultate cu valori normale”, se arată într-un comunicat al insp.gov.ro

Clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare, mai precizează INSP, care arată că „aceste creșteri nu au fost constante (timp mai multe zile) și nu se încadrează în «situație anormală» și nici în situația de «poluare pe termen scurt», pentru că valorile din ziua următoare creșterii s-au încadrat în valori normale. Creșterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale și disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone”, arată reprezentanții INSP.

 

INSP transmite și câteva recomandări pentru populație, pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate unor concentrații crescute de E.coli în apa de mare:

• Evitați înghițirea apei din mare;

• Consumați apă potabilă doar din surse monitorizate și avizate sanitar, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată și de către producător /distribuitor;

• Îmbăierea doar în zone monitorizate din punct de vedere al calității apei de îmbăiere prin examene microbiologice de laborator;

• Respectați normele generale de igienă;

• Utilizați grupurile sanitare publice;

• Este indicat să faceți duș după îmbăiere.

Pentru a controla situația aparută se face monitorizarea microbiolgică cu frecvență crescută și completarea analizelor cu cele fizico-chimice. Specialiștii INSP precizează că vor realiza „o analiză în dinamică a calității apei de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre, în colaborare cu specialiștii din cadrul Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină «Grigore Antipa», pentru a depista cauzele care au generat această situație”. Rezultatele analizelor sunt publicate o dată la două zile pe site-ul DSP Constanța: dspct.ro/monitorizarea-calitatii-apei-de-imbaiere-in-sezonul-estival/, astfel că toate situațiile de eventuală neconformitate sesizate în urma analizelor vor fi transmise populației cu celeritate, mai transmit reprezentanții INSP.

 


Adaugati un comentariu


 

*