Este Ziua Mondială a Osteoporozei. Ai grijă de sănătatea oaselor tale!

20 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Una din trei femei și unul din cinci bărbați din întreaga lume vor suferi o fractură osteoporotică după vârsta de 50 de ani, atrag atenția medicii endocrinologi, care depistează osteoporoza și medicii ortopezi, care sunt nevoiți să trateze fracturile cauzate de această boală. 

 

Ziua Mondială a Osteoporozei este marcată anual la 20 octombrie, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a populației asupra importanței prevenției, diagnosticării și tratamentului osteoporozei. Supranumită „hoțul tăcut”, osteoporoza a devenit, în ultimele decenii, o importantă problemă de sănătate publică, cu consecințe majore în rândul populației planetei, ca uirmare a fracturilor pe care le favorizează, cele mai grave și mai frecvete fiind fracturile osoase și fracturile coloanei.

Această zi a fost iniţiată de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, la 20 octombrie 1996, şi a fost susţinută de Comisia Europeană. Ulterior, Ziua Mondială a Osteoporozei – boala oaselor fragile -, a fost marcată de Fundaţia Internaţională pentru Osteoporoză (International Foundation for Osteoporosis – IOF), organizație non-guvernamentală, non-profit, cu sediul în Elveţia, lansată în 1998, la Congresul european de osteoporoză de la Berlin, şi care funcţionează ca o alianţă globală de asociaţii ale pacienţilor, organizaţii de cercetare, profesionişti din domeniul sănătăţii şi companii internaţionale care acţionează pentru promovarea sănătății oaselor, muşchilor şi articulaţiilor. În anii 1998 şi 1999, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a devenit co-partener al marcării acestei zile.

 

Aproximativ 21% dintre femeile și 6% dintre bărbații de peste 50 de ani suferă de osteoporoză. La nivel mondial, osteoporoza cauzează peste 8,9 milioane de fracturi anual, ceea ce înseamnă o fractură de osteoporoză la fiecare 3 secunde. În România, peste 94.000 de fracturi de fragilitate se întâmplă în fiecare an, iar povara povara economică crește an de an, fiind estimată la 151 milioane euro pentru 2025.

Prin campaniile organizate de Ziua Mondială a Osteoporozei se urmărește o mai bună informare și conștientizare a publicului larg despre riscurile osteoporozei, în scopul prevenirii acestei boli și a fracturilor, care constituie o prioritate de sănătate. Sub sloganul „Step up for bone health” – „Faceți un pas pentru sănătatea oaselor”, campania de informare și conștientizare care marchează Ziua Mondială a Osteoporozei 2022, face un apel către oamenii din întreaga lume să acţioneze pentru sănătatea oaselor și să solicite acțiuni globale pentru prevenirea, combaterea și tratarea osteoporozei și a fracturilor asociate, să se informeze din surse credibile, autorizate, să-și măsoare densitatea osoasă și să acționeze pentru a preveni riscurile de fracturi, pe care osteoporoza le favorizează.

Ziua Mondială a Osteoporozei 2022 marchează și zece ani de la lansarea oficială a unui program de referinţă al Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză intitulat „Capture the FractureŽ” (CTF), care a contribuit la progresul în prevenirea fracturilor secundare la nivel mondial.

 

Osteoporoza, care înseamnă „os poros”, este o boală în care densitatea osoasă şi calitatea osului sunt reduse. Pe măsură ce oasele devin mai poroase şi mai fragile, riscul de fractură este mult crescut. Pierderea osoasă are loc discret şi progresiv și de multe ori nu există simptome până când se produce prima fractură.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit, în 1994, că osteoporoza este o problemă majoră de sănătate publică, în urma publicării unui raport privind evaluarea riscului de fractură și aplicarea acestuia la screening-ul osteoporozei postmenopauzale, care a furnizat criterii de diagnostic pentru osteoporoză bazate pe măsurarea densității minerale osoase (DMO). OMS a recunoscut osteoporoza ca fiind un boală bine definită, care a afectat peste 75 de milioane de oameni din SUA, Europa și Japonia.

Osteoporoza afectează predominant femeile, dar nici bărbaţii nu sunt iertați de boală. Potrivit datelor OMS şi Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză, la nivel mondial osteoporoza afectează aproximativ 200 de milioane de femei. În Uniunea Europeană, circa 30% dintre femeile aflate la menopauză sunt diagnosticate cu osteoporoză.

 

Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie (SRE), atrage atenția că „osteoporoza este mai mult decât o problemă de sănătate publică”, având în vedere faptul că „sunt peste 200 de milioane de femei cu osteoporoză la nivel mondial”.

Ziua Mondială a Osteoporozei este o ocazie potrivită pentru a reaminti tuturor autorităților din domeniul sănătății că există o modalitate dovedită de a opri acest ciclu devastator și costisitor de fracturi recurente. Toți pacienții cu fractură trebuie să fie examinați și tratați printr-un model de îngrijire post-fractură, cum ar fi un serviciu special pentru fracturi, care s-a dovedit că reduce ratele de re-fractură și mortalitatea și, în cele din urmă, reduce povara fracturilor asupra sistemelor de sănătate”, subliniază Cyrus Cooper, președintele IOF.

Osteoporoza reduce semnificativ calitatea vieții pacientului și afecetază în același timp familia acestuia, dar și sistemele de sănătate și de asistență socială. De aceea, diagnosticarea precoce este extrem de importantă. În 2019, spre exemplu, osteoporoza a cauzat 4,3 milioane de fracturi care au costat sistemele de sănătate peste 56 miliarde de euro. Doar 3% din acești bani au fost cheltuiți însă pe prevenție și tratamente medicale.

 

Dr Catalina Poiana

Una dintre cele mai grave și debilitante fracturi cauzate de osteoporoză este fractura de șold. 33% dintre persoanele care au suferit o fractură de șold sunt dependente de familie sau ajung într-un azil de bătrâni în anul următor producerii fracturii. Durerea, dizabilitatea, mobilitatea redusă și dizabilitatea pe termen lung sunt frecvente, iar unele dintre aceste fracturi duc la deces. Aproape un sfert de milion de decese apar în fiecare an în Europa ca o consecință directă a fracturilor de șold sau ale coloanei vertebrale.

Fracturile de fragilitate care definesc clinic osteoporoza sau pierderea densității minerale osoase, dacă se produc la coloană sau șold sunt frecvente, iar numeric sunt mai importante decât accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic, deci reprezintă o prioritate de sănătate publică. Cel mai îngrijorător este faptul că se estimează pentru anul 2050 o creștere exponențială a fracturilor de șold. Este esențial să creștem atât conștientizarea pacientului, cât și a specialiștilor din domeniul sănătății cu privire la problematica osteoporozei. Singura modalitate prin care putem schimba ceva este abordarea integrată, sub forma unei strategii naționale. Principala arie de acțiuni este aceea în prevenția primară și trebuie făcuți pași în educație. Educația trebuie să fie făcută la toate nivelele: în populația generală, la medicii de familie, dar și la medicii din specialitățile unde osteoporoza are impact în viețile pacienților”, a arătat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, cu prilejul Zilei Mondiale a Osteoporozei.

 

Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la nivelul şoldului, coloanei vertebrale şi încheieturii mâinii. Probabilitatea apariţiei acestor fracturi, în special la nivelul şoldului şi coloanei vertebrale, creşte odată cu vârsta, atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Fractura de şold necesită adesea o intervenţie chirurgicală şi poate duce la pierderea independenţei de mişcare sau chiar la deces. Fracturile vertebrale pot avea, de asemenea, consecinţe grave, inclusiv pierdere în înălţime, dureri de spate intense şi deformare.

Dr. Philippe Halbout, director executiv al IOF, atrage atenția că din cauza îmbătrânirii populației la nivel gloval, este de așteptat ca „până în 2050, incidența globală a fracturilor de șold să crească cu 310% la bărbați și 240% la femei, comparativ cu în 1990. Aceste proiecții arată de ce strategiile dovedite pentru prevenirea fracturilor secundare sunt esențiale în toate sistemele de sănătate din țările cu populație îmbătrânită”, care în numele IOF, al experților, al societăților de pacienți și al medicilor, cere autorităților din domeniul sănătății să implementeze programe de îngrijiri post-fractură în spitalele lor. „Este o investiție în domeniul sănătății care merită, iar ceea ce este cel mai important, dă roade, ajutând adulții în vârstă să rămână sănătoși, activi și independenți pe măsură ce îmbătrânesc”, subliniază acesta.

 

Nu se cunoaște exact care este cauza osteoporozei, însă se știe cum apare boala. Osul este un țesut viu, dinamic, în continuă schimbare. Pentru ca oasele să rămână puternice de-a lungul vieții, corpul nostru îndepărtează osul vechi și îl înlocuiește cu unul nou. Copilăria și adolescență sunt perioadele esențiale când se formează masa noastră osoasă: oasele cresc, devin mai lungi și mai puternice, iar acest ritm continuă până la 25-30 ani, când se atinge masa osoasă maximă. După această vârstă, oasele suferă un proces continuu de formare și distrugere care le permite să rămână sănătoase. Totuși, când împlinim 40 sau 50 ani, acest echilibru se modifică, deoarece nu mai este posibil să înlocuim la fel de repede țesutul osos pe măsură ce el este îndepărtat. Iar acest efect este cu atât mai accentuat în cazul femeilor în primii ani după menopauză, când se pierde efectul protectiv al hormonului estrogen.

Daca am putea vedea în interiorul osului, acesta ar arăta ca un fagure de miere. Când suferi de osteoporoză, spațiile din interiorul fagurelui devin mai largi, iar osul care formează fagurele, mai subțire. În plus, se subțiază și învelișul extern al osului, care devine mai fragil, favorizând astfel fracturile.

 

Riscul de a dezvolta osteoporoza depinde parțial de cât de multă masă osoasă ai acumulat înainte de împlinirea vârstei de 30 de ani. Cu cât ai mai multă masă osoasă, cu atât ai mai puține riscuri de a face osteoporoză, pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Există doi factori de risc majori pentru osteoporoză, iar aceștia sunt sexul și debutul perioadei de menopauză. În primii ani după menopauză, femeile pot pierde până la o cincime din masa lor osoasă. Acestora li se adaugă factori de risc suplimentari, cum ar fi stilul de viață, starea de sănătate și administrarea anumitor medicamente.

În zilele noastre, osteoporoza este o afecţiune în mare parte tratabilă şi, prin modificarea stilului de viaţă şi un tratament medical adecvat, multe fracturi pot fi evitate. O dietă echilibrată, bogată în nutrienţi şi care conţine suficient calciu, vitamina D, proteine, vitamina K, magneziu, zinc ş.a. ajută la orice vârstă în menţinerea masei osoase.

Osteodensimetria (DXA) este o metodă de referință pentru diagnosticarea și monitorizarea tratatamentului osteoporozei (este o metodă radiologică de evaluare a densitații osoase, la nivelul întregului sistem osos sau în zonele cele mai predispuse fracturilor osteoporotice (col femural, coloana vertebrală și antebrat); cu o expunere minimă de radiații, examinarea durează 5-7 minute). Investigația este recomandată tuturor femeilor care au împlinit vârsta de 65 de ani sau care au intrat la menopauză și au factori de risc asociați, dar și bărbaților care au dureriu de spate sau au pierdut în înălțime aproximativ 1,5 cm pe parcursul unui an.

 

Factori de risc nemodificabili:

* Sexul – femeile au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză, decât bărbații

* Vârsta – riscul de osteoporoză crește odată cu vârsta

* Rasa – femeile caucaziene sau de origine asiatică au cel mai mare risc de osteoporoză

*  Istoricul familial –  persoanele care au cazuri de osteoporoză în familie, în special dacă rudele au suferit o fractură de șold, au un risc mai mare de osteoporoză

* Constituția fizică – femeile și bărbații de statură mică tind să aibă un risc mai mare de osteoporoză

* Nivelul hormonal – osteoporoza este mai frecventă la persoanele care au un nivel prea mare sau prea mic de anumiți hormoni, cum ar fi hormoni sexuali, hormoni tiroidieni, dar și hormoni secretați de glandele suprarenale

 

Factori de risc ce pot fi modificați:

* Dieta – riscul de osteoporoză este mai mare la persoanele cu un aport scăzut de calciu și tulburări de alimentație

* Consumul de steroizi și anumite medicamente – utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor interferează cu procesul de reconstrucție osoasă. De asemenea, osteoporoza a fost asociată cu medicamente utilizate pentru combaterea sau prevenirea unor afecțiuni precum: convulsii, reflux gastric, cancer, respingerea transplantului

* Alte afecțiuni –  riscul de osteoporoză este mai mare la persoanele diagnosticate cu boală celiacă, boală inflamatorie intestinală, boli renale sau hepatice, lupus, cancer, mielom multiplu, artrită reumatoidă

* Lipsa mișcării

* Consumul excesiv de alcool

* Fumatul.

 

Tratamentul recomandat în osteoporoză este adesea bazat pe o estimare a riscului de fractură în următorii 10 ani, folosind informații oferite tot de osteodensitometrie. Dacă riscul nu este mare, medicul reumatolog s-ar putea să nu prescrie vreun medicament, ci să se concentreze pe modificarea factorilor de risc. Specialiștii recomandă schimbarea stilului de viață, precum și efectuarea de trei-patru ori pe săptămână a unor exerciţii fizice de cel puţin 30-40 de minute pentru pacienţii care sunt la risc de pierdere de masă osoasă şi de fractură.

În cazul în care riscul de fractură în următorii 10 ani este mare, medicul va prescrie, cel mai probabil, terapia cu bifosfonați. Medicamentele care conțin acești compuși pot prezenta o serie de efecte secundare precum greață, dureri abdominale sau senzație de arsură gastrică. Experții susțin însă că aceste efecte adverse apar de obicei atunci când pacientul nu respectă indicațiile de administrare a medicamentelor.

Terapia cu estrogeni, mai ales atunci când este administrată la scurt timp după menopauză, poate ajuta la menținerea densității osoase. Cu toate acestea, poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, de cancer endometrial, cancer de sân și de boli de inimă, de aceea, estrogenii sunt recomandați, de obicei, femeilor mai tinere.

La bărbați, osteoporoza poate fi legată de o scădere treptată a nivelului de testosteron din organism, astfel că terapia de substituție cu testosteron poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor asociate testosteronului scăzut.

 

Surse:worldosteoporosisday.org; health.harvard.edu; osteoporosis.foundation;

 


Adaugati un comentariu


 

*