Eveniment științific organizat de OAMGMAMR Buzău, de Ziua Asistentului Medical 2024

29 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Simpozionul „De la cuvinte la videcare – impactul comunicării empatice asupra tratamentului și calității vieții pacientului” va fi urmat de o petrecere surpriză oferită de OAMGMAMR Buzău, asistenților medicali, de ziua lor. 

 

În fiecare an la data de 12 Mai, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Internațională a Asistentului Medical (International Nurses Day). Acești profesioniști din domeniul sănătății își pun amprenta pe viețile oamenilor din jurul lor în fiecare zi și au un rol cheie în instituţiile sistemului sanitar, fiind responsabili de bunăstarea, siguranţa şi recuperarea pacienţilor, dar astăzi au dreptul la o sărbatoare numai a lor, care să-i pună în valoare mai mult decât în mod obișnuit.

Filiala Buzău a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) se pregătește să marcheze Ziua Asistentului Medical 2024 printr-un eveniment științific de amploare, oferit gratuit și creditat cu 5 puncte EMC, în care va fi adusă în prim-plan importanța comunicării empatice a asistentului medical cu pacientul, ca parte a procesului de creștere a complianței bolnavului față de tratament, în scopul vindecării și creșterii calității vieții pacientului, indiferent de boala de care suferă.

 

Elena Comanescu

Sub titlul „De la cuvinte la videcare – impactul comunicării empatice asupra tratamentului și calității vieții pacientului”, Simpozionul care va avea loc duminică, 12 mai, este structurat pe cinci secțiuni: „Comunicarea empatică în asistența medicală”, „Abordarea empatică a pacientului în diferite contexte”, „Dezvoltarea abilităților de comunicare empatică”, „Impactul comunicării empatice asupra tratamentului și calității vieții pacientului”, „Implementarea practicilor de comunicare empatică”.

„Lucrările care vor fi prezentate în cadrul simpozionului sunt concentrate pe comunicarea empatică dintre asistentul medical și pacient, pe capacitatea cadrului medical de a înțelege problemele bolnavului și ale familiei acestuia, de a răspunde la orice întrebare cu delicatețe, în toate cazurile, de la cele mai simple la cele mai critice. Vor fi prezentate și studii de caz, care vor fi analizate interactiv, în cadrul unor ateliere de lucru. De asemenea, vor fi prezentate strategii deja validate pentru îmbunătățirea empatiei în cadrul echipei medicale, dar și cercetări actuale și descoperiri în domeniu”, a precizat Elena Comănescu, președinta OAMGMAMR Buzău.

 

Luminita Turcu

Luminița Turcu, as. med. licențiat, președinte Comisia Judeţeană de Etică şi Deontologie a organizației profesionale, director de îngrijiri Spitalul Județean de Urgență Buzău, consideră că reluarea unei tradiții mai vechi, care avea loc în cadrul Zilelor „Vasile Voiculescu”,organizate de regretatul medic Valeriu Bistriceanu, când asistenții medicali aveau oportunitatea de a participa la sesiuni științifice organizate special pentru ei, dar și la conferințe și studii de caz comune cu medicii.

În contextul în care „sistemul medical este la cel mai jos nivel de încredere”, ea consideră că „trebuie să creștem încrederea pacienților în sistem și să readucem medicina românească acolo unde îi este locul, comunicarea fiind o valoare fundamentală pe care trebuie să o aibă orice sistem medical eficient. Când pacientul accesează serviciile de sănătate, simte că își încredințează viața în mâinile profesioniștilor din sănătate. Noi, ca și profesioniști, trebuie să avem capacitatea să comunicăm cu el, să avem o comunicare deschisă atât cu pacientul, cât și cu aparținătorii, iar această comunicare trebuie să fie bidirecțională, bazată pe respect reciproc, pentru că demnitatea trebuie să fie o normalitate și nu un privilegiu”.

 

Viorica Dutu

Viorica Duțu, asistent medical licențiat și absolventă a unui master în Medicină comunitară și Sănătatea familiei, cu o experiență profesională de 30 de ani în cadrul Secției ATI a Spitalului Orășenesc Nehoiu, consilier județean și președinta Comisiei de Educație Medicală Continuă (EMC) în cadrul OAMGMAMR, afirmă că „empatia presupune, în primul rând, un intens proces de autocunoaştere și apare la oamenii pe care îi interesează şi altceva în afara propriilor probleme, dispuşi să-i asculte pe alţii și capabili să retrăiască ceea ce observă că trăiesc ceilalţi. Specialiștii în domeniul medicinii recomandă personalului medical să asigure un mediu pozitiv și respectuos pentru întâlnirile cu pacienții și să dezvolte practici de îngrijire a pacienților care să susțină relațiile comunicative bazate pe empatie.  Acest lucru poate fi realizat prin furnizarea de informații specifice, încurajarea pacienților să-și exprime îngrijorările și prin schimbarea modului în care asistenții medicali comunică cu pacienții. Studiile au arătat că «empatia și compasiunea sunt asociate cu o mai bună acceptare a medicamentelor, cu mai puține erori medicale și cu o mai mare satisfacție a pacientului. Exprimarea empatiei, a răbdării și toleranței față de pacient promovează umanismul în domeniul îngrijirii sănătății»”.

 

Președinta OAMGMAMR Buzău spune că asistenții medicali care participă la eveniment vor avea parte și de o câteva surprize special gândite pentru a-i felicita, cu prilejul Zilei Internaționale a Asistentului Medical, marcată în fiecare an la 12 mai, zi în care se celebrează naşterea asistentei medicale care a pus bazele moderne ale asistenței medicale, Florence Nightingale, considerată fondatoarea asistenţei medicale moderne.

„În contextul creșterii gradului de poluare, al încălzirii globale și al altor amenințări cu care se confruntă omenirea la ora actuală, expusă la tot mai multe riscuri și boli, rolul asistenților medicali și al moașelor devine din ce în ce mai important la nivel global. La fel de important este rolul acestor profesioniști în contextul creșterii speranței de viață, ca urmare a progreselor înregistrate de știință. Asta impune o bună pregătire medicală, capabilitatea de a îngriji neobosit bolnavii și răniţii, dar și de a avea grijă de oamenii sănătoși, pentru a-i ajuta să se ferească de boli și a aduce pe lume noi vieţi, în condiții de siguranță. Iar comunicarea este esențială pentru atingerea acestor obiective, subliniază Elena Comănescu, președinta OAMGMAMR Buzău.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*