Se înființează un centru de protonoterapie la București

28 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Ministrul Alexandru Rafila a anunțat investiții majore  în oncologia din România, din fonduri europene, în vederea îmbunătățirii managementului bolnavilor oncologici.

 

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a anunțat că 70 de milioane de euro fonduri structurale europene vor fi absorbite în planul integrat de abordare integrată, în mod profesionist, a afecțiunilor oncologice din România, așa cum s-a stabilit și prin Planul Național de Control al Cancerului (PNCC).

Potrivit ministrului, „au fost demarate lucrările la Institutul Oncologic Regional din Timișoara, cel de-al 4-lea institut oncologic regional pe care îl va avea țara noastră, iar ca și noutăți, menționez inaugurarea unui PET- CT public la Institutul Oncologic București și ne pregătim pentru demararea unei investiții majore, respectiv protonoterapia, care, cel mai probabil, se va desfășura tot în București, la IOB”.

Protonoterapia poate trata orice formă de cancer, dar este indicată în special în cazurile de cancer la copii şi în situaţiile în care este vorba despre organe vitale care ar putea fi afectate de chimioterapie sau radioterapie.

 

Alexandru Rafila

„«Centrul de excelență în protonoterapie»” este o denumire poate puțin cam pretențioasă. Realitatea este că România are șansa clară să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienții cu afecțiuni oncologice din regiune! Astăzi am semnat Ordinul de ministru prin care înființăm Grupul tehnic de lucru cu misiunea de a elabora documentațiile necesare”, a adăugat demnitarul.

Înființarea unui Centru de excelenţă în terapia oncologică prin protonoterapie, care ar fi urmat să fie realizat în București, în parteneriat cu instituții din Japonia, a fost anunțată cu surle și trâmbițe încă din 2018, de Gabriela Firea, pe atunci primarul Capitalei, care spunea că după finalizarea studiului de fezabilitate, care ar fi trebuit să dureze cam 10 luni, centrul va fi realizat în doi ani, printr-o investiție estimată la 200 de milioane de euro, dar a rămas doar o speranță pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.

 

Alexandru Rafila a mai spus că sunt în derulare procedurile de achiziție publică pentru realizarea registrului de cancer pentru cele patru tipuri de screening, două pentru patologiile femeilor și două la bărbați și „tot în derulare sunt și activitățile de reorganizare a sistemului de sănătate în ceea ce privește rețeaua de clinici și ierarhizarea lor, astfel încât pacienții să beneficieze de un acces mult mai rapid, să nu mai trebuiască să se mute între centre universitare”.

Ministrul Sănătății și-a exprimat încrederea că cel mai târziu în luna august vor fi demarate licitațiile efective și, la scurt timp după aceea, proiectarea și execuția, subliniind că „lucrurile se schimbă în sistemul de sănătate, fundamental și vizibil”.

În România, anual sunt înregistrate peste 60.000 de cazuri noi de cancer şi, potrivit normelor internaţionale, aproape jumătate dintre aceşti pacienţi ar trebui să beneficieze de radioterapie.

 

Întors recent de la reuniunea miniștrilor Sănătății de la Bruxelles, ministrul Sănătății a menționat că aici s-a discutat și despre planul european de combatere a cancerului, care pune accent pe prevenție.

E vorba de o trecere revistă a modului de prevenție primară a cancerului în statele membre. Și aici sunt câteva elemente importante. E vorba despre combaterea consumului de alcool și a consumului de tutun ca factori care cresc riscul de cancer, este vorba despre alimentație și despre încurajarea activității fizice. Și nu în ultimul rând, este vorba și despre vaccinare. Participanții au menționat vaccinul HPV, au fost date exemple de bună practică, inclusiv cel din România, pentru că este vorba de o prevenire a unei infecții care generează cvasitotalitatea cazurilor de cancer de col uterin”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila.

 


Adaugati un comentariu


 

*