EXCLUSIV: Medicul Delia Tache, un model de iubire de oameni, de viață și de frumos

12 martie 2023 | 0 comentarii |

Este unul dintre cei mai apreciați și mai iubiți medici oftalmologi din Buzău dar și femeie, soție, mamă și bunică și se simte împlinită.

 

Delia Tache

Luna martie este luna femeii, iar prin Sănătatea Buzoiană continuăm să omagiem femeile din domeniul medical și să le prezentăm și altfel decât în mediul lor profesional, să aflăm ce înseamnă pentru ele viața dincolo de stetoscop.

Pe doctorița Delia Tache, unul dintre cei mai apreciați și iubiți medici oftalmologi din Buzău, o cunosc de vreo 30 de ani și pot spune că este unul dintre cei mai frumoși oameni și medici pe care i-am întâlnit, atât în cabinetul medical cât și în afara lui. Profesează în sistemul public într-un cabinet medical din Ambulatoriul de specialitate aflat pe bd. N. Titulescu, dar și în Clica OPTIMED unde, pe lângă consultații, investigații și tratamente de specialitate, evaluează și pregătește pacienții care urmează să fie oprați și îi monitorizează post-operator.

Este mereu zâmbitoare, deschisă, dornică de a oferi bucurie, speranță, încredere. Optimismul său este aproape molipsitor, iar amablitatea și profesionalismul cu care-și tratează pacienții sunt recunoscute și apreciate unanim. Iubește oamenii, îi place să le vină în ajutor atât ca atât medic dar și ca om, și crede că toți oamenii merită să fie sănătoși și fericiți.

 

O viață împlinită

 

Delia Tache este buzoiancă get-beget și de când se știe și-a dorit să fie medic, iar după ce și-a terminat studiile a ales să fie aproape de cei dragi. Și-a întemeiat o familie frumoasă, alături de chirurgul buzoian Mihai Tache. Amândoi își iubesc profesia, iubesc oamenii, animalele, natura, călătoriile, iar iubirea și respectul lor pentru medicină, pentru familie și pentru pacienți s-a transmis și către unicul lor fiu, Mihai junior, care este medic chirurg într-o clinică din Germania, căsătorit cu Andrada, un psiholog care i-a dăruit trei copii minunați. Datorită lor, Delia și Mihai Tache sunt acum părinți și bunici extrem de fericiți…

Dacă ar putea da timpul înapoi, spune că „alegerile importante ar fi fără îndoială aceleași”, iar dacă ar putea schimba ceva… nu ar mai rata „primii primii  ani din viața copilului meu! Este singurul regret”, mărturisește Delia Tache.

Și pentru că-i weekend și vrem să contribuim și noi la starea dumneavoastră de bine, vă oferim în exclusivitate un interviu despre și cu doctorița care ajută oamenii să vadă mai bine și omul Delia Tache

 

Cine este medicul Delia Tache și cine sau ce a influențat alegerea acestei profesii?

 

„Ce vrei să fii când vei fi mare?” Nu există copil căruia să nu i se fi pus această întrebare. Și copiii răspund că-și doresc să fie pompier, polițist, magician, profesor, cântăreț, doctor.

Eu, dintotdeauna am știut că voi fi doctor. Să fi fost îndemnul mamei, să fi fost fascinația halatului alb, să fi fost ideea de a ajuta oamenii, nu-mi mai amintesc! Știu însă că în toată copilăria mea am tratat animalele de jucărie și păpușile.

Nu au fost medici în familie, am ales să fiu medic de bunăvoie. Și nu regret niciun moment alegerea făcută, pentru că și acum, ca și atunci, profesia mea preferată este aceea de medic. O consider cea mai frumoasă, pentru simplul fapt că îi pot ajuta pe ceilalți.

Drumul către ceea ce sunt acum este lung, dar nu mai greu decât al celorlalți colegi ai mei. Poate chiar mai ușor, pentru că am avut întotdeauna alături persoane care m-au ajutat enorm.

 

 Cât de mult contează pentru un medic iubirea de oameni și de profesie? Cine și cum a influențat cariera și viața personală a Delei Tache?

 

Am fost un copil atât de profund iubit, încât asta și-a pus amprenta pe tot ceea ce a însemnat pentru mine dragoste! Și mă refer aici în primul rând la părinții mei! Tot ceea ce sunt sau sper că sunt, lor le datorez!

Mă refer și la profesorii excepționali din perioada aceea în care a fi profesor era o artă.

Mă refer la colegii minunați ce m-au sprijinit în începuturile stângace și mi-au dat curajul de care aveam atâta nevoie, colegi ce mi-au dat sfaturi utile chiar și atunci când am ales specialitatea.

Mă refer la o colaboratoare strălucită, căreia îi sunt recunoscătoare că pot lucra cu ea și cu care am o relație mult peste ceea ce înseamnă relația medic-asistent.

Mă refer la un partener medic răbdător, care timp de 37 de ani a înțeles că balanța dintre viața personală și cea profesională se echilibrează cu efort din partea amândurora.

Și nu în ultimul rând la un copil de excepție, copil dorit și mai apoi iubit peste măsură! Copil pe care l-am făcut părtaș la experiențele mele, copil care a crescut respectând munca, efortul și timpul acordat medicinei.

 

Ce înseamnă pentru Delia Tache să fie mama unui copil de excepție și cum v-a schimbat viața statutul de bunică?

 

Mama si fiul

Este cea mai bună binecuvântare pe care mia oferit-o viața! Și mi-a oferit-o din plin! Este un copil într-adevăr de excepție. Copil care a învățat din obsesia pentru carieră despre perseverență și determinare. Copil care a învățat din absența prelungită și nopțile lipsă, că meseria asta cere o dedicare totală, că e aparte, că nu poți lăsa viața cuiva pe locul doi, nicidată. Copil care a crescut atât de frumos și acum este un medic, spun eu, bun – adică este în primul rând OM ce-și păstrează răbdarea, compasiunea și umilința pentru ca ceilalți să se facă bine.

 Spun totuși copil, deși am închis ochii pentru o clipă și s-a transformat într-un bărbat cu o carieră strălucită, dar mai ales cu o familie plină de iubre, un bărbat medic, soț și tată așa cum oricare mamă și l-ar dori drept fiu. Un bărbat care a avut norocul să întâlnescă o femeie minunată și împreună mi-au dăruit trei comori ce m-au învățat să iubesc mai profund, să fiu mai îngăduitoare, mai grijulie, mai răbdătoare – o dragoste fără disciplină. Exact ca trandafirul fără spini!  

 

Revenind la profesie, aveți experiență în sistemul public cât și în cel privat. Cum v-a influențat această experiență viața profesională? Sunt bolile oculare mai frecvente și mai greu de tratat?

 

Dr. Delia Tache: Într-adevăr am avut ocazia să încep activitatea în privat aproape simultan cu cea din domeniul public. Pentru mine, cele două se împletesc perfect și nu se deosebesc doar prin decor. Eu încerc să fiu aceeași – cea care se pune în „pantofii” pacientului astfel încât să poată înțelege cu adevărat prin ce trece și să-i ofere sprijinul pe care acesta și-l poate permite.

Nu știu dacă bolile sunt mai frecvente decât în anii trecuți, dar cred că adresabilitatea s-a modificat și mai ales accesibilitatea. Să nu uităm de perioada de acum 20-30 de ani când erau doar 2-3 oftalmologi în Buzău. Iată că acum suntem o echipă numeroasă, din care fac parte și tineri extrem de bine pregătiți și entuziaști, care nu pot decât să ne facă mândri!

 

Dacă ar putea da timpul înapoi, ce ar schimba Delia Tache în viață sau în carieră? Ce hobby-uri are?

 

Dr. D.T.: Marele hobby… fără îndoială, călătoriile. Ele sunt catalizatorul perfect pentru fericire! Acumularea de experiențe îmi ceează mult mai multă fericrie decât lucrurile materiale. Când călătoresc, parcă toți cei din jur sunt mai fericiți, mai zâmbitori, mai prietenoși, iar asta îmi creează o stare de mult bine.

Bucuria de a cunoaște oameni, culturi și moduri de viață diferite îmi deschide mintea, mă face mai creativă, mă împinge să mă schimb, să cresc, să mă dezvolt, să fiu mai bună cu mine și cu cei din jurul meu.

Și… cum aș putea uita animăluțele?!

Sunt puține zile în care ajung acasă complet ralaxată, dar oricare stare negativă dispare când cele trei cățelușe se bucură zgomotos de venirea mea acasa. Pentru mine, animalele sunt adevărați profesori. Ele nu au nevoie de multe pentru a fi fericite. Sunt pline de puterea de a dărui și dăruiesc fără frică și fără interes. Ele oferă omului șansa de a reînvăța să fie suflet, căldură și omenie!Ele ne arată că toți suntem egali! Ele sta și lângă oameni frumoși și lângă cei urâți, lângă oamenii fericiți și lângă cei triști, lângă săraci și lângă bogați. Iubirea lor e aceeași. E pură… E!!!

 


Adaugati un comentariu


 

*