Facultatea de Farmacie din București, la centenar. La mulți ani!

13 iunie 2023 | 0 comentarii |

În perioada 12-16 iunie 2023, Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București marchează 100 de ani de Învățământ Farmaceutic autonom în România. 

 

La data de 12 iunie 1923, Carol Davila înființa prima facultate de farmacie din țară, la București. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) București, în săptămâna 12-16 iunie, are loc o serie de festivități și întâlniri cu personalități ale vieții farmaceutice românești, invitați din străinătate, studenți și toți cei care iubesc lumea farmaceutică.

Acum 100 de ani, Facultatea de Farmacie din București se desprindea de Facultatea de Medicină, devenind de sine stătătoare. De 100 de ani, absolvenții Facultății de Farmacie din București își pun știința și pasiunea în slujba oamenilor, în farmaciile comunitare sau de spital, în laboratoare, în industria medicamentelor, în mediul academic, în industrie. Profesia de farmacist înseamnă mai puțină strălucire și glamour și mai multă muncă, metriculozitate și atenție, dar este cu siguranță una frumoasă, cu nenumărate posibilități de dezvoltare, privită cu admirație și respect în lume. Sărbătoarea centenarului, desfășurată pe parcursul unui an întreg, culminează festivitățile din această săptămână și întâlnirile cu personalități ale vieții medicale românești, oaspeți din străinătate, studenți și toți cei care iubesc lumea farmaceutică și istoria ei bogată”, a subliniat prof. univ. dr. farm. Doina Drăgănescu, în deschiderea evenimentelor organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de învățământ universitar farmaceutic autonom în România.

 

În cadrul simpozionului aniversar dedicat împlinirii a 100 de ani de învățământ universitar farmaceutic autonom în România, reprezentanți ai instituțiilor de profil din București și din țară au depănat frumoase amintiri înscrise într-un arc peste timp, moderate de prof. Doina Drăgănescu într-o atmosferă caldă, prietenoasă și emoționantă. Dincolo de nostalgia locului și a oamenilor, s-a subliniat cu acest prilej nevoia de a se relua foarte serios discuția despre modelul etic al farmaciei, în care pacientul este în mod real în centrul preocupărilor, iar farmacistul beneficiază de independența profesională care-i asigură maximă concentrare și eficacitate, astfel încât imaginea de „vânzători de medicamente” să fie combătută încă de pe băncile facultății, iar farmacistul să-și recapete statulul și rolul meritat.

Au susținut alocuțiuni prof. dr. Viorel Jinga, Rectorul UMF „Carol Davila”, prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof. dr. Mircea Beuran, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, prof. dr. farm. Adriana-Elena Tăerel, președintele Societății Române de Istoria Farmaciei, decani ai Facultăților de Farmacie din țară, după care au fost înmânate plachete, diplome și medalii aniversare.

 

Pentru a omagia o instituție emblematică de învățământ superior, Romfilatelia a introdus în circulație luni, 12 iunie 2023, emisiunea de mărci poștale Facultatea de Farmacie a Universității De Medicină și Farmacie „Carol Davila”, 100 de ani, alcătuită dintr-un timbru și o coliță dantelată.

Prin mesajul pe care îl transmite emisiunea de mărci poștale introduse astăzi în circulație, Romfilatelia se prezintă încă odată ca o instituție de cultură menită să mențină trează în conștiința semenilor noștri cinstea pe care trebuie să o acordăm marilor valori ale culturii și științei românești. De astăzi, marca poștală românească are noi prieteni, iar timbrele dedicate Facultății de Farmacie din București intră în patrimoniul istoric și filatelic național. La mulți ani, Facultatea de Farmacie din București!”, a spus Cristina Popescu, Director General Romfilatelia, cu ocazia lansării emisiunii.

Oficialii prezenți au dezvelit și semnat panoul de lansare, o invitație la neuitare a momentului istoric al instituției sărbătorite.

 

După prânz, în deschiderea Reuniunii Naționale de Istoria Farmaciei, prof. dr. farm. Adriana-Elena Tăerel, președintele SRIF și prof. dr. farm. Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie, au salutat invitații și au înmânat placehete, diplome și medalii. 

A urmat programul ștințific, în cadrul căruia au fost abordate teme despre istoria învățământului farmaceutic românesc și a fost adus un omagiu înaintașilor cu viziune, determinare și perseverență care au marcat acest domeniu, ocazie care a prilejuit i un moment de reflecție față de  înseamnă profesia de farmacist pentru viitor, în contextul în care profesia de farmacist se află într-o nedreaptă penumbră și este asociată, așa cum a subliniat și prof. Doina Drăgănescu, mai mult cu „cu spațiul farmaciilor comunitare”. Comparativ, a fost prezentată și o scurtă „Istorie a farmaciei ca disciplină academică și începutul ei în Serbia”, după care a avut loc vizitarea Colecției Muzeale a Facultății de Farmacie.

 

Ceremonia deschiderii evenimentelor dedicate Centenarului a avut loc la Opera Națională, în cadrul unei Gale organizată la Opera Națională festiv, iar după câteva alocuțiuni adresate invitaților de organizatori a avut loc un spectacol de gală, soliștii Oana Șerban, Daniel Magdal și Alexandru Constantin, alături de Orchestra, Baletul și Corul Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, au pus în scenă un concept regizoral semnat Alexandru Nagy. 

În program au fost incluse arii din opere celebre și balet ale unor compozitori și interpreți celebri precum Georges Bizet, Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Carl Orff, Pietro Mascagni, Pablo Sorozábal, Luis Mariano, Leo Delibes, Eduardo di Capua.

 

În programul științific din zilele următoare sunt programate manifestări științifice în cadrul cărora vor fi evocate personalități ale învățământului farmaceutic românesc și au loc conferințe și dezbateri pe teme de actualitate din domeniul farmaceutic, prezentări ale unor companii farmaceutice reprezentative, worksop-uri pentru studenți, rezidenți și doctorazi.

O ediție specială a Congresului Internațional Nutri Terra – „Nutriție de precizie și securitate alimentară în era digitală. Nutrigenetică și nutriție în timpul ciclului de viață” va avea loc în zilele de 14-16 iunie, iar în cadrul manifestării, care va avea loc în format hibrid, în Amfiteatrul Bibliotecii Academiei Române din București, vor ține prelegeri specialiști și din țară si din străinătate din domeniile farmacie, medicină, nutriție și dietetică. Evenimentul este creditat cu 30 de uncte EFC.

În zilele de joi și vineri se va organiza și  Ziua poților deschise, un bun prilej pentru a face turul Facultății de Farmacie, oferit publicului larg.

Programul aniversar integral poate fi consultat AICI

 

GALERIE FOTO: Sursă UMFCD/Meta

 

Repere istorice

* 1853 – Carol Davila pune bazele învăţământului medico-farmaceutic în România. Medic al oştirii din 1854, acesta începe reorganizarea Spitalului oştirii care funcţiona în fosta mânăstire Mihai Vodă din Bucureşti și înfiinţează o farmacie militară.

* 1858 – a fost aprobată înfiinţarea „Şcolii Naţionale de Medicină şi Farmacie” care forma ofiţeri de sănătate şi farmacişti pentru serviciul sanitar al armatei, al spitalelor şi districtelor, precum şi veterinari.

* 1860 – prima programă independentă pentru şcoala de farmacie este pentru semestrul I 1860-1861 şi cuprinde botanica, farmacognostica, zoologia, farmacologia, materia medicală, chimia, limba latină, limba franceză.

* 1862- Școala naţională de medicină, farmacie şi veterinărie devine Şcoala naţională de Medicină, având cursuri distincte de medicină, farmacie şi medicină veterinară.

* 1869 – datorită lui Nicolae Kretzulescu şi Carol Davila, odată cu înfiinţarea Facultăţii de Medicină, învăţământul farmaceutic devine Şcoala superioară de farmacie.

* 1898 – prin contribuţia lui Ştefan Minovici, învăţământul farmaceutic devine universitar și se înfiinţează Doctoratul în Farmacie.

* 1901 – se inaugurează noul local din Bd. Independenţei, terminat abia în 1903, unde au funcţionat şi o parte din laboratoarele secţiei de farmacie.

* 1914- Consiliul Facultăţii de Medicină cere separarea învăţământului farmaceutic de cel medical. Din cauza războiului, se amână până după Marea Unire.

 

* 1923- învăţământul farmaceutic se separă de Facultatea de Medicină (Monitorul oficial nr. 54 din 12 iunie 1923) şi se înfiinţează Facultatea de Farmacie cu patru catedre fundamentale: Farmacie chimică şi galenică (M. Georgescu), Chimie analitică (Şt. Minovici), Botanică farmaceutică (T. Solacolu), Analiza alimentelor şi băuturilor (I. Vintilescu) şi 9 conferinţe.

* 1924- planul de învăţământ farmaceutic prevede 3 ani de studii în facultate şi 2 ani de stagiu în farmacie. După un timp se modifică la 4 ani de studiu şi 1 an de practică în farmacie.

* 1941-1942 – Învăţământul farmaceutic se întinde pe o perioadă de 6 ani de studiu şi este structurat astfel: un an practică în farmacie, anii I şi II de studiu în facultate, anul III de practică în farmacie, anii IV şi V de studiu în facultate.

* 1944 – după bombardamentele din 1944 aripa centrală a universităţii, unde erau instalate majoritatea laboratoarelor Facultăţii de Farmacie este distrusă.

* 1948-1949 – Institutul Medico-farmaceutic din Bucureşti are în componenţa sa şi Facultatea de Farmacie cu 2 secţii distincte: „Secţia receptură” (3 ani studiu şi 1 an de practică) şi „Secţia de ştiinţe farmaceutice” (4 ani de studiu şi 1 an de practică).

* 1976 – facultatea se mută din Str. Dimitrie Gerota (fostă Sahia) nr.1 în actualul sediu din Str. Traian Vuia nr. 6. Numărul catedrelor se ridică la 18.

* 1986 – Facultatea de Farmacie îşi pierde identitatea, dar în 1989 revine la statutul de facultate independentă în cadrul U.M.F. Carol Davila.

* 1990 – are loc o reformă de fond în învăţământul farmaceutic, prin eliminarea disciplinelor cu caracter politic, practica agricolă şi militară.

* 1993 – Facultatea de Farmacie Bucureşti este prima organizatoare a rezidenţiatului prin care se pregătesc anual un număr semnificativ de absolvenţi ai facultăţilor de farmacie, în specialităţile: Farmacie generală, Farmacie clinică, Laborator farmaceutic, Industrie farmaceutică şi cosmetică.

În prezent, alături de continuarea pregătirii prin Doctorat şi Cursuri postuniversitare, s-a urmărit şi îmbunătăţirea planurilor de învăţământ prin introducerea unor discipline noi, ca: Informatica, Propedeutica Farmaceutica, Biofarmacie, Farmacie Clinică, Patologie şi Urgenţe medicale, Matematica şi Biostatistica, Chimie Analitică şi Metode fizico-chimice de analiză, Farmacognozie, Fitochimie, Fitoterapie, Management şi Marketing farmaceutic, Industria medicamentelor şi Biotehnologii farmaceutice.

 


Adaugati un comentariu


 

*