Farm. Oana Gheorghiu și dr. Alina Iordache – sfaturi de sezon, la început de an școlar

31 august 2020 | 1 comentariu |

 În contextul pandemiei de Covid-19, cele două specialiste vor răspunde întrebărilor părinților și copiilor interesați despre modul în care se pot proteja de noul virus, dar și de gripa sezonieră și de răcelile obișnuite, în cadrul unui eveniment organizat duminică, 13 septembrie, în parcul Marghiloman din Buzău.

 

Farm. Oana Gheorghiu

În contextul epidemiologic actual, când prezența temutului virus SARS-CoV-2 îi îngrijorează atât pe părinți cât și pe copii în pragul începerii unui nou an școlar, o farmacistă și o doctoriță pediatru s-au oferit să organizeze o întâlnire cu părinții și copiii care au nelămuriri în legătură cu felul în care trebuie protejată sănătatea în vreme de pandemie.

Cu sprijinul MaxiFarma, unde este coordonator regional, farmacista Oana Gheorghiu, împreună cu medicul pediatru Alina Iordache, care nu sunt la „prima abatere” privind îndrumarea copiilor și a părinților în legătură cu diverse teme medicale de interes, s-au gândit să ofere sfaturi și informații despre siguranța noului an școlar, în contextul evoluției epidemiologice actuale, sub genericul „Ne protejăm sănătatea pe timp de pandemie! Mă informez corect!”.

Pentru că nimeni nu este lămurit cum se vor desfășura cursurile anul acesta, cele două specialiste au considerat că este oportun ca cei interesați să primească lămuriri esențiale din partea unor persoane avizate, pentru „a putea diferenția problemele frecvente care apar în această periodă și care se pot suprapune cu simptomatologia cauzată de Covid-19. În acest scop, împreună cu d-na dr. Alina Iordache, am organizat un work-shop în aer liber, în parcul Marghiloman, în data de 13 septembrie, la ora 10:30, în cadrul căruia vom răspunde la întrebări și vom încerca să clarificăm anumite nelămuriri ale părinților și ale copiilor, în legătură cu modul în care gtrebuie să se protejeze, cu riscurile care există și cum pot fi ele evitate, cu simptomele care trebuie să pună părinții în alertă și mai ales în legătură cu diferențierea simptomatologiei Covid-19 de cea a virusui gripal și ale altor afecțiunni de sezon, având în vedere că toamna și iarna ne confruntăm cu numeroase boli respiratorii”, a explicat Oana Gheorghiu.

 

Dr. Alina Iordache

Medicul Alina Iordache, care a mai avut astfel de întâlniri la Consiliul Județean, în cadrul cărora a acordat consiliere gratuită părinților, bunicilor și copiilor în legătură cu afecțiunile sezonului rece, consideră că și acum, în prag de an școlar, este utilă o întâlnire cu buzoienii interesați de modul în care pot fi gestionate afecțiunile frecvente în sezonul rece (viroze, pneumonii, răceli obișnuite sau alte afecțiuni specifice copilăriei), în contextul în care există riscul suprapunerii lor cu infecția cu noul virus SARS-CoV-2. „La fel ca și în alte ocazii, d-na dr. Alina Iordache va oferi cele mai bune sfaturi și va răspunde la întrebări, astfel încât părinții să nu se panicheze, dar nici să nu ignore simptomatologia specifică și mai ales să nu-și trateze copiii după sfaturile găsite pe internet, dacă acestea nu sunt girate de un specialist în domeniu. De asemenea, eu voi încerca să răspund întrebărilor legate de medicație, pentru că este foarte important să nu apelăm la tot felul de medicamente care în anumite cazuri pot face mai mult rău decât bine. Totodată, vom încerca să arătăm în ce măsură și când se poate apela la leacurile bunicii, pentru că și acestea sunt bune, în completarea unor tratamente sau în prevenție. Trebuie să știm însă ce anume și cum se folosește, în funcție de context, pentru că plantele, combinate nefericit, pot face rău sau, în cel mai fericit caz, nu vor avea niciun efect, dacă nu sunt folosite cum trebuie”, a mai spus Oana Gheorghiu, menționând că în organizarea evenimentului, un rol important îi revine d-nei bibliotecar Valentina Andrei, de la Centrul Cultural „Al. Marghiloman”.

 

Deși este candidat pe lista de consilieri municipali PSD la Primăria Buzău, Oana Gheorghiu spune că organizează această întâlnire în scop exclusiv medico-farmaceutic, așa cum a mai organizat, de-a lungul timpului, și alte acțiuni de screening în anumite afecțiuni (ex. măsurarea glicemiei, la Buzău și la Rm. Sărat) sau de informare și educație în întâlniri cu copiii, părinții și bunicii, despre medicamente, despre vaccinuri, despre anumite afecțiuni și despre igienă.

Eu cred că este timpul ca farmacistul să nu  mai stea doar în spatele tejghelei și să elibereze medicamente, ci să fie între oameni, să-i consilieze, să le afle problemele și să-i lămurească în legătură cu anumite tratamente, dar mai ales să-i îndrume dacă și când este cazul să apeleze la un consult medical de specialitate, pentru că vedem bine, tratamentele după ureche au dus la o anumită rezistență și nu-și mai fac efectul dacă s-a abuzat de ele, cum este cazul antibioticelor. Este o bucurie să întâlnești copiii care, în alte ocazii, am avut surpriza plăcută să pună întrebări foarte pertinente și uneori surprinzătoare pentru vârsta lor. Eu cred că este nevoie de educație medicală, dacă ne dorim să avem o comunitate mai sănătoasă și să evităm bolile prevenibile. Am convingerea că fiecare dintre noi poate face mai mult pentru cei din jur, de aceea m-am și implicat în politică, deși profesia îmi oferă foarte multe satisfacții, dar cred că dacă vrem să se schimbe lucrurile în bine, este nevoie de implicare, nu putem doar să cerem și să așteptăm să facă alții ceea ce putem face noi înșine pentru noi și pentru cei apropiați”, a subliniat tânăra farmacistă, promițând că pentru întâlnirea din 13 septembrie a pregătit și multe surprize pentru cei mici.

 



Comentarii (1)

  1. Nicolae Grigorescu spune:

    Felicitari pentru cele doua doamne si mult succes in toate actiunile ce le organizeaza spre informarea tuturor despre problemele de sanatate !

Adaugati un comentariu


 

*