Festivalul Internațional de Psihanaliză și Film, în memoria lui Ivan Patzachin și Ion Caramitru

29 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Este prima ediție în format fizic găzduită de România, după ce anul trecut, ediția pilot s-a desfășurat online, din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

 

A doua ediție a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi FilmEcranul şi divanul” a debutat vineri, de la Cluj, pentru prima dată cu participare în mod direct la acest eveniment, din sala de cinema. Prima ediție a fost una pilot și s-a desfășurat anul trecut online, pentru că restricțiile impuse de pandemie nu au permis organizarea în format fizic.

Festivalul de la Cluj preia ideea European Psychoanalytic Film Festival, organizat la Londra din 2001, o dată la doi ani, de Institutul de Psihanaliză de la Londra, fiind prezidat de marele regizor italian Bernardo Bertolucci. Scopul evenimentului este acela de a folosi psihanaliza pentru a trăi viața mai liber și mai creativ și a se pătrunde în nivelul profund al psihicului uman, prin cinema, ca o formă de cultură şi exprimare.

Gazda evenimentului este cinematograful Victoria din Cluj-Napoca, iar organizatorii au decis să dedice această ediție memoriei lui Ivan Patzachin și Ion Caramitru, două mari personalități care au trecut recent în neființă.  De asemenea, organizatorii au fost nevoiți să modifice programul inițial pentru a respecta prevederile recent adoptate de guvern, astfel că activitățile programate pe parcursul celor 3 zile ale festivalului se vor încheia la ora 21.00.

 

Programul din cele trei zile include, în premieră, proiecţii speciale in memoriam Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru, filme de lungmetraj pentru copii şi adulţi, scurtmetraje, un cine-concert şi un spectacol-lectură. Evenimentele vor fi susţinute de discuţii cu terapeuţi şi psihanalişti, prezenţi în calitate de invitaţi speciali ai ediţiei din acest an, alături de Irina-Margareta Nistor – cine-interpret și directorul festivalului, Andrea Sabbadini – psihanalist, fondatorul festivalului cu origini londoneze și regizorii Bogdan Ilieşiu, Dan Tudor, Nicolae Mărgineanu şi Ionuţ Lucian Rusu.

În cadrul acestei ediții, vom vorbi şi viziona despre Neuitare, pentru cei de care ne-am despărţit cu durere, de la Ivan Patzaichin, la Ion Caramitru, trecând printr-un trecut spectaculos al unor actriţe înnobilate de regina Angliei, ori tratarea cu umor a unei întâmplări într-o orchestră simfonică, amintiri tulburătoare şi interzise de cenzură despre cutremurul din ’77, un clasic mut, preferat de Tudor Caranfil, o poveste de dragoste, un taximetrist şi un Moş Crăciun adevărat, ca să urcăm sus, spre stelele de cinema, totul psihanalizat pe un divan imaginar”, a declarat directorul festivalului, Irina Margareta Nistor.

 

Pentru vineri au fost programate trei proiecții cinematografice, cu începere de la ora 14.00. Prima dintre ele, un documentar despre Ivan Patzachin și Vlad Ivanov, urmat de proiecția filmului Ștefan Luchian, cu Ion Caramitru în rolul principal, iar de la ora 19.00, proiecția filmului Un divan a Tunis. La finalul fiecărei proiecții, filmele sunt analizate de psihanaliști și specialiști în domeniul cinematografic, împreună cu publicul prezent în sală.

Pentru sâmbătă este programat un cine-concert ce își propune reconstituirea coloanei sonore a unei pelicule celebre, urmat de un spectacol – lectură multimedia, cu muzică live. Seara se va încheia cu pelicula Tea with the Dames, și de această dată fiecare moment fiind supus unei psihanalize amănunțite.

Ziua de duminică va debuta cu un spectacol de animație pentru copii, urmat de o serie de scurt-metraje realizate de regizori români. Festivalul se va încheia cu proiecția filmului Concertul și cu obișnuita ședință de psihanaliză care va însoți fiecare moment din cadrul festivalului.

 


Adaugati un comentariu


 

*