Fostul ministru al Sănătății Florian Bodog a pierdut titlul de doctor în Management

3 august 2019 | 0 comentarii |

Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în unanimitate, că și-a plagiat teza de doctorat.

 

Consiliul General al CNATDCU a validat rezoluția de retragere a titlului științific de doctor în Management deținut de Bodog în unanimitate, cu 37 de voturi „pentru” din 37 de membri prezenți.

Decizia a fost dată în ultima ședință din luna iulie, confirmând astfel decizia din 18 iulie 2018, a Comisiei de Etică a Universității de Vest (UVT) din Timișoara, unde Bodog a obținut titlul științific de doctor în Management, care a constatat că fostul ministru a plagiat o treime din teza sa de doctorat. Decizia a fost luată cu 7 voturi „pentru”, niciun vot împotrivă și nicio abținere, în urma a două sesizări, dintre care una făcută chiar de către CNATDCU.

În urma procedurii de verificare a tezei intitulate „Managementul și marketingul unităților sanitare”, comisia de experți a stabilit că 36% din teza fostului ministru nu respectă standardele de calitate actuale și etica profesională în modul de elaborare și redactare a tezelor de doctorat”, iar 2.988 rânduri, dintre cele 8.190 ale tezei „reprezintă text similar cu cel al altor cărți, fără intervenții consistente din partea autorului tezei, fără a fi evidente poziții critice ale acestuia față de conținutul și structura ideilor din textul-sursă”.

În final, Universitatea de Vest din Timișoara a înaintat CNATDCU o adresă prin care a cerut retragerea titlului de doctor al lui Florian Bodog.

 

Florian Bodog

Florian Bodog s-a înscris la primul doctorat în 1997, imediat după absolvirea Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, unde a obținut și titlul de doctor în Științe Medicale, în 2001. În paralel s-a specializat în chirurgie plastică, la UMF Timișoara.

În 1999 s-a înscris şi la doctoratul în Management, tot la Universitatea din Oradea, pe care l-a absolvit în 2008.

Cariera academică a lui Florian Bodog, în prezent senator PSD, a fost pusă sub semnul întrebării în mai multe investigații ale presei locale din Oradea, după ce acesta a devenit secretar de stat și apoi ministru al Sănătății, fiind, concomitent, senator, profesor universitar, conducător de doctorate și decan al Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, unde acum este prodecan responsabil cu managementul resurselor materiale, financiare şi de patrimoniu.

CNATDCU i-a retras, în 2016, calitatea de conducător de doctorate, Ordinul prin care decizia a devenit defintitivă fiind semnat de ministrul de atunci al Educaţiei, Mircea Dumitru.

Bodog a contestat ordinul în instanță, obținând o hotărâre de anulare din partea Curții de Apel Oradea în data de 25 septembrie 2017. Hotărârea a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar primul termen de judecată va avea loc în martie 2020.

Într-o declaraţie făcută unui cotidian local, ex-ministrul a spus că CNATDCU nu i-a solicitat un punct de vedere, iar Comisia de Etică a UVT n-a ţinut cont de explicaţiile sale.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*