Fundația Motivation România a reluat campania Fondul Scaunelor Rulante

4 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Campania nu a fost întreruptă, însă în perioada mai-octombrie, fondurile strânse din donații au fost folosite pentru a satisface alte nevoie ale persoanelor cu dizabilități, în condițiile pandemiei.

 

Începând cu luna noiembrie, fundația Motivation România a anunțat că reia campania de strângere de fonduri în vederea donării de scaune rulante persoanelor cu dizabilități locomotorii. Moto-ul campaniei Fondul Scaunelor Rulante este „Sunt pantofi care te duc departe! La fel şi scaune rulante!”, iar ideea este că așa cum o pereche de încălțări trebuie să fie potrivită pentru cel care o poartă și pentru condițiile în care este utilizată, și un scaun rulant trebuie să se potrivească stilului de viaţă sau mediului în care trăieşte cel ce îl foloseşte.

Proiectul este derulat de fundaţia Motivation România în colaborare cu parteneri internaţionali, şi constă în importul de scaune rulante second hand de calitate, recondiţionarea şi livrarea lor către persoanele care au nevoie de ele. Tot acest proces necesită un cost mediu de 100 de euro pentru fiecare scaun rulant, iar fondurile necesare se obțin din donații trimise prin SMS cu textul ACTIV, la numărul 8844. Costul unui mesaj este de 2 euro pe lună, bani care ajung în conturile fundației, pentru a fi folosiți în această campanie. Practic, pentru fiecare 50 de SMS-uri trimise, fundația donează un scaun rulant recondiționat unei persoane cu dizabilități, care are nevoie de el. Inițiatorii își propun ca în acest mod să acopere cel puțin  30% din valoarea totală necesară sprijinirii, an de an, a peste 1.000 de copii şi adulţi cu dizabilităţi, care au nevoie de un scaun rulant pentru a se deplasa.

 

În perioada mai-octombrie, scopul campaniei a fost deturnat de pandemia de Covid-19, pe fondul acestei situații apărând noi nevoi urgente ale persoanelor cu dizabilități. Campania nu a fost întreruptă, doar că fondurile strânse din donații au fost folosite pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi urgente, prin achiziționarea de produse destinate îngrijirii sănătății persoanelor cu dizabilități.

De la 1 noiembrie, campania a revenit la scopul propus inițial, iar organizatorii fac un nou apel la cei care vor să îi sprijine în acest demers. „Copiii şi adulţii cu dizabilităţi din România au în continuare nevoie de scaune rulante adaptate, pentru a-şi recăpăta independenţa şi pentru a avea acces la o viaţă activă. Prin Fondul Scaunelor Rulante facem acest lucru an de an – donăm peste 1.000 de scaune rulante personalizate copiilor şi adulţilor care, fie s-au născut cu o dizabilitate, fie au dobândit-o în urma unui accident”,a declarat Cristian Ispas, directorul general al fundaţiei.

 

Acesta a adăugat că în România, sistemul public de sănătate acoperă, odată la 3 ani, costul unui scaun rulant de slabă calitate, nepotrivit abilităţilor şi nevoilor celor mai mulţi utilizatori. În acest timp, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră scaunul rulant o componentă vitală a reabilitării, care trebuie să corespundă cerinţelor individuale ale utilizatorului şi mediului în care acesta trăieşte.

Motivation România este o organizaţie neguvernamentală, non-profit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare şi echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilităţi motorii, la recuperare activă şi instruire pentru viaţă independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanţă pentru accesibilizarea spaţiilor şi sport adaptat.

Până în prezent, organizația a redat libertatea de mişcare şi speranţa într-o viaţă împlinită pentru mai mult de 25.000 de persoane cu dizabilităţi din România.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*