În premieră, neurochirurgii de la Spitalul Militar Central au rezecat cinci tumori în același timp operator – VIDEO

12 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Intervenția a durat aproximativ șapte ore, iar rezecția tumorilor s-a făcut prin intermediul a cinci incizii minim invazive, cu ajutorul sistemului de neuronavigație.

 

Neurochirurgii de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” au început săptămâna cu o premieră medicală. Luni, în cadrul Blocului operator al Secției Neurochirurgie a spitalului a avut loc o interventie neurochirurgicală realizată în premieră pentru unitatea medicală.

Procedura chirurgicală a vizat o pacientă în vârstă de 41 de ani, diagnosticată, în anul 2019, cu adenocarcinom ovarian, dublu operat, care s-a adresat spitalului acuzând frecvente episoade cefaleice (o aparentă durere de cap banală). Trebuie menționat că, în cazul pacienților cu istoric oncologic, durerea de cap poate sugera prezența unor metastaze cerebrale, motiv pentru care aceștia trebuie investigați prin mijloace specifice. În cazul de față fost necesar un examen CT cerebral cu substanță de contrast care a relevat prezența a 5 leziuni cu dimensiuni cuprinse între 10 si 43 mm, dispuse câte două în fiecare emisfer cerebral si una în cerebel. Pentru a evalua corect si rapid extensia bolii de bază, investigațiile imagistice au fost completate cu un CT toraco-abdomino-pelvin cu substanță de contrast, investigație imagistică ce a evidențiat alte trei  metastaze cu localizare pulmonară, cu dimensiuni reduse, în progresie de la 2 la 5 mm în 6 luni”, precizează unitatea medicală.

 

În urma examinării clinice și neurologice a pacientei, medicii au constatat un minim deficit motor la nivelul membrului inferior stâng, în porțiunea sa distală, cauzat, aparent, de una dintre metastazele de dimensiuni mai mici. Ținând cont de vârsta pacientei, caracterul paucisimptomatic al leziunilor precum și de absența altor leziuni semnificative la o pacientă aflată la a doua linie chimioterapică, cu leziuni cerebrale voluminoase care nu se pretează la radioterapie cerebrală, s-a pus problema rezecției metastazelor cerebrale. Pentru a se găsi un răspuns la întrevbarea „dacă și câte dintre tumori trebuie rezecate” s-a creat o echipă medicală multidisciplinară, formată din oncologul curant, neurochirurg și radioterapeut, care „a stabilit necesitatea intervenției chirurgicale având ca viză ablația completă a leziunilor, însă numai dacă aceasta este posibilă fără a avea ca urmare crearea unui deficit neurologic postchirurgical”, menționează SUUMC.

 

S-a decis intervenția chirurgicală, care a durat aproximativ 7 ore.Pacienta a fost operată în trei poziții: sitting, semisitting și decubit dorsal, pozitii care diferă numai prin modificarea mesei chirurgicale, nu și prin poziționarea pacientului, câstigându-se, astfel, timp prețios. Ablația țesutului tumoral s-a realizat cu o înaltă precizie, obținută prin utilizarea aspiratorului ultrasonic, iar rezecția tumorilor prin intermediul a cinci incizii minim invazive a fost posibilă cu ajutorul sistemului de neuronavigație. Un alt element principal al planificării preoperatorii a avut la bază reconstrucția tridimensională a formațiunilor tumorale, tehnică folosită rareori în neurochirugie, însă care oferă o viziune în detaliu asupra intervenției ce urmează”, explică specialiștii SUUMC.

Intervenția a fost pregatită de echipa chirurgicală condusă de căpitan medic Georgian Ciobotaru, un medic tânăr aflat abia în cea de-a treia lună de la finalizarea rezidențiatului, iar protocolul intra- și post-operator anestezic a fost asigurat de ehipa condusă de col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci.

Ținând cont de ameliorarea examenului neurologic, acesta fiind în parametri normali la 24 de ore postoperator, pacienta a putut fi externată marți, în siguranță, la aproape 36 de ore de la finalizarea intervenției.

 

Sursă FOTO și VIDEO: SUUMC


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*