Platformă de telemedicină pentru pregătirea viitorilor neurochirurgi

Aceasta a fost lansată la Sibiu, în deschiderea primei ediții a Școlii de Vară în Neurochirurgie și Bioinginerie ce reunește tineri studenți și rezidenți din trei țări, care-și doresc o carieră în neurochirugie, alături de renumiți specialiști în domeniu, din țară și din străinătate.

 

Astăzi a debutat la Sibiu prima ediție a Scolii de Vară de Neurochirurgie și Bioinginerie, eveniment științific interdisciplinar la care participă, alături de medici specialiști renumiți în domeniu din RomâniaItalia și Spania, studenți din anii 3-6 și rezidenți selectați din cele trei țări. Școala de vară are loc în cadrul proiectului „Brain Revealed: Innovative Technologies in Neurosurgery Study: BrainIT”, demarat în noiembrie 2018 de medicul neurochirurg sibian Vicențiu Săceleanu, care se va desfășura timp de 3 ani, până în 2021.

Școala de vară, care vizează pregătirea tinerilor neurochirurgi și studenți, a debutat printr-o premieră, constând în prima transmisie live a unei intervenții neurochirurgicale. Momentul a reprezentat, totodată, lansarea platformei de telemedicină în neurochirurgie, destinată în principal studenților Facultății de Medicină din Sibiu care doresc să devină neurochirurgi. Viitorii doctori vor avea astfel posibilitatea să urmărească în direct intervenții chirurgicale efectuate în cadrul secției de Neurochirurgie a Spitalului Clinic județean de Urgență Sibiu.

De altfel, chiar școala de vară care a debutat azi reprezintă o premieră, fiind un proiect internațional finanțat prin programul Erasmus+, din fonduri europene. „Acest proiect este o colaborare interdisciplinară între echipa de Neurochirurgie şi echipele de Bioinginerie medicală. Intervenim în a ajuta studenţii a putea lucra practic mai uşor, a putea înţelege, a putea pune mâna, cum se spune în Chirurgie. Se va face o reconstrucţie 3D a craniului şi a creierului, alături de patologia traumatică, după care studenţii vor lucra practic pe aceste mulaje 3D refăcute în laborator. Vor experimenta operaţii şi vor putea aprofunda cunoştinţele de Neurochirurgie”, a declarat, în deschiderea evenimentului, dr. Vicenţiu Săceleanu, şeful secţiei de Neurochirurgie a spitalului din Sibiu.

 

Dr. Vicentiu Saceleanu

În proiect sunt implicate patru instituții cu profile complementare, de neurochirurgie și bioinginerie, respectiv, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Universita degli Studi Niccolo Cusano, Italia și Universidad de las Palmas de Gran Canaria, Spania. 

În ceea ce privește platforma de telemedicină care a fost lansată azi, dr. Săceleanu a precizat că va fi folosită în egală măsură pentru pregătirea studenților și pentru transmiterea imaginilor din timpul operațiilor către alți medici din țară și din străinătate, urmând a fi încheiate colaborări în acest sens cu alte centre medicale și universitare.

Fiecare student va avea un cont pe platforma respectivă prin intermediul căruia va putea urmări transmisiile live din sala de operație, având totodată posibilitatea de a accesa cursuri și studii de caz.  „Proiectul BrainIT urmărește îndeplinirea câtorva obiective îndrăznețe printre care implementarea tehnologiei ICT în activitățile de predare și instruirea prin utilizarea de telemedicină, sub forma de transmisii live din sala de operații; crearea de materiale interactive de predare, prin utilizarea de tehnologie 3D pentru reconstrucția fidelă a craniului pe diverse patologii: tumori, traume; organizarea a trei școli de vară; publicarea unei cărți disponibilă în formă fizică și digitală și crearea unei platforme online cu acces gratuit la materialele educative inovative și de actualitate în domeniul neurochirurgiei și bioingineriei”, a explicat medicul sibian.

Prima transmisie live prin intermediul platformei de telemedicină de la Sibiu a fost operația efectuată în cazul unui pacient care suferise o deplasare a vertebrelor lombare, echipa medicală coordonată de dr. Vicenţiu Săceleanu fixând coloana, pentru a preveni apariția unor complicații ulterioare.

 

În cadrul facultății de Medicină de la Sibiu există, la acest moment, peste 60 de studenți care doresc să se specializeze în neurochirurgie, iar doi și-au terminat studiile și deja își continuă procesul de pregătire participând la operații în cadrul secției de profil a spitalului sibian.

„Surprinzător, am înfiinţat Cercul de Neurochirurgie acum patru ani şi am, actualmente, peste 60 de studenţi membri cu drepturi depline, care vin la congrese, vin la lucrări, participă la congrese internaţionale, au luat şi premii. Avem deja doi care au ieşit neurochirurgi de la Sibiu și sunt în pregătire pe Neurochirurgie. Sper să le pot insufla microbul Neurochirurgiei la fel cum profesorul Ciurea şi Florian mi-au insuflat mie. Mesajul principal al școlii de vară este că trebuie să ne dezvoltăm pentru că aceşti tineri ne vor continua munca, iar un alt mesaj este legat de munca de echipă. Echipele mixte de Neurochirurgie şi de Bioinginerie medicală duc la rezultate bune, care vor avea ca şi scop final creşterea calităţii actului medical, în beneficiul pacientului” a mai precizat șeful secției de Neurochirurgie. Acesta mai spune că blocul operator al secției pe care o conduce este cel mai modern și mai bine dotat din întreg spitalul, intervențiile efectuate aici putând acoperi toată patologia specifică.

La conferința de deschidere a Școlii de vară de la Sibiu au fost prezenți profesorul Vlad Ciurea –UMF „Carol Davila”, renumit neurochirurg la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” București (a realizat peste 20.000 de operații pe creier din care jumătate la copii) și președinte al Societății de Neurochirurgie din România timp de două mandate, profesorul Iulian Antoniac – Universitatea Politehnică București, profesorul Florian Ștefan -UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca, dar și profesorii Juan Ruiz din Spania și Ilaria Cacciotti din Italia.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*