Reabilitarea Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” va costa cu 47% mai mult decât s-a estimat inițial

12 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Lucrările vor începe la începutul lunii mai, iar în mai puțin de doi ani, clădirea de patrimoniu aflată în proprietatea Consiliului Județean Buzău ar urma să devină sigură și funcțională, dar și un obiectiv turistic important.

 

Scumpirile de pe piața materialelor de construcții afectează și investițiile publice programate sau începute deja în Buzău, iar în cazul Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”, clădire de patrimoniu veche de peste o sută de ani, aflată într-un stadiu avanat de degradare, consolidarea și modernizarea va costa cu 47 % mai mult decât s-a estimat. Chiar și așa, lucrările care ar urma să transforme instituția de cultură, aflată în proprietatea Consiliului Județean Buzău, într-una sigură, vor începe „la începutul lunii mai, când o să dau ordinul de începere al lucrărilor, și vor dura 19 luni”, a anunțat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, după ședința extraordinară în cadrul căreia s-a votat proiectul, actualizat.

Prin lucrările de proiectare generale se urmărește consolidarea, restaurarea și dotarea clădirii Bibliotecii Județene, dar și punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu, atragerea de turiști și vizitatori, activități de marketing și promovare turistică a obiectivului de patrimoniu, potrivit proiectului aprobat de consilierii județeni.

 

Reabilitarea fostului sediu al Bibliotecii Județene din Buzău va costa, potrivit noilor calcule, peste 20 de milioane de lei, cu 47% față de suma calculată după prima expertiza tehnică și DALI, elaborată în anul 2016, iar cea mai mare parte a banilor provin din fonduri europene. Cauzele creșterii valorii proiectului au fost explicate în expunerea de motive a proiectului votat de consilierii județeni. „În etapa de proiectare s-a constatat că s-au produs o serie de degradări suplimentare la elementele de arhitectură, față de cele prevăzute în DALI, având în vedere că au trecut aproximativ 6 ani de la realizarea Expertizei tehnice și implicit a DALI. Aceste aspecte au condus la suplimentarea cantităților prevăzute în DALI și a costurilor alocate capitolului de arhitectură, atât pentru restaurarea/conservarea elementele de arhitectură de la interior, cât și pentru cele de la exterior (finisaje interioare-exterioare, ornamente etc). De asemenea, în urma analizelor realizate pe tâmplăria existentă s-a constatat că aceasta se află într-o stare avansată de degradare motiv pentru care este necesar ca tâmplăria exterioară să fie schimbată în integralitatea ei”, se arată în proiect.

Au fost depistate probleme suplimentare și la subsolul clădirii și s-a constatat că sunt necesare mai multe corpuri de iluminat pentru evacuare, mai mulți hidranți și echipamente cu rol de securitate la incendiu și chiar de o centrală termică în plus față de ceea ce se prevăzute inițial. „Toate aceste propuneri au condus la creşterea valorii ofertate cu un procent de 47% (…), astfel încât să fie îndeplinite cerințele minime de calitate și funcționalitate impuse prin DALI”, se menționează în proiect.

 

Costul total al reabilitării a ajuns, astfel, la 20.555.298,85 lei, din care 14.298.539,91 lei – costuri eligibile din fonduri europene, iar 6.256.758,94 lei – cheltuieli neeligibile suportate de Consiliul Județean, care va achita și cota de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, de 340.298,49 lei. Sumele menţionate nu includ TVA.

Licitația a fost adjudecată de mai multă vreme, dar a fost nevoie să se facă proiectarea și s-au așteptat toate avizele de la Ministerul Culturii, fiind clădire de patrimoniu, și avizarea proiectului de la ADR Sud Est, fiind proiect cu fonduri europene. S-a terminat perioada de avizare, proiectul a fost acceptat și de Comisia Europeană și trebuia trecut prin comitetul tehnic, apoi votat de consilierii județeni, așa cum a fost avizat de ADRE Sud Est. Soluțiile au fost schimbate în funcție de cerințele celor de la Ministerul Culturii și ADR Sud Est, pentru că este o clădire veche, cu multe probleme. Între timp s-au făcut studiile, s-a făcut proiectarea, s-a văzut despre ce este vorba și proiectul a fost acceptat la finanțare. A crescut cu 47% valoarea totală față de cea propusă inițial, pentru că în cei doi-trei ani, de când s-a început proiectarea, aceasta este valoarea actualizată, materialele de construcții s-au scumpit”, a mai spus Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

Sediul Bibliotecii Judeţene din Buzău a fost construit în 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez şi găzduieşte instituţia de cultură din anul 1984.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*