EXCLUSIV: Tânăra doctoriță Andreea Gibă-Păscuțoi aduce Chirurgia minim invazivă la Râmnicu Sărat

12 aprilie 2022 | 0 comentarii |

O echipă de chirurgi din Târgu Mureș va învăța personalul medical din Spitalul Municipal Rm. Sărat, în cadrul unui work-shop, să trateze boala varicoasă, minim invaziv.

 

Diana Munteanu, Adnan Al Aloul, Andreea Pascutoi

Echipa de chirurgi a Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat s-a întărit, de curând, cu două doctorițe tinere și dornice să aplice în unitatea medicală ceea ce au învățat în clinicile universitare în care s-au specializat, iar în același timp să demonstreze că și într-un spital mic, de provincie, se poate face performanță.

Tinerele doctorițe Diana Munteanu și Andreea Gibă-Păscuțoi, împreună cu dr. Adnan Al-Aloul – șeful secției Chirurgie generală, care din 2018, de când lucrează în unitatea medicală râmniceană a „bifat” câteva premiere medicale, spun că au format „o familie”.

Doctorului Adnan, medic de origine palestiniană, în vârstă de 51 de ani, care spune că este „mândru că face parte din echipa Spitalului Municial Râmnicu Sărat”, i se spune acum, în spital, și „tata cu două fete”, pentru că își tratează colegele mai tinere cu aceeași dragoste și aceeași exigență cu care-și tratează copiii proprii. Împreună reușesc să ofere pacienților servicii medicale de calitate și tot împreună au decis să pună umărul la promovarea activității spitalului și să încerce să aplice „noutățile în domeniu”. „Realizăm împreună intervenții chirurgicale clasice și laparoscopice, asigurăm activitatea secției de Chirurgie generală, Blocul operator și ambulatorul, dar vrem să aducem la Râmnicu Sărat și chirurgia minim invazivă, pentru că pacienții au nevoie de tehnici moderne care să-i ajutate să se vindece ușor, rapid și eficient”, a precizat pentru sanatateabuzoiana.ro, dr. Andreea Gibă-Păscuțoi.

 

Promovarea secției pe rețelele sociale

 

Andreea Pascutoi si Diana Munteanu

Tinerele doctorițe au adus la Râmnicu Sărat suflul nou al tinerei generații, care conștientizează că interacțiunea cu pacientul în mediu online crește încrederea acestuia în personalul medical căruia i se adresează, așa că au deschis o pagină pe Facebook dedicată Secției de chirurgie, în care postează, periodic, imagini și informații despre personalul medical și activitatea acestuia. În plus, și-au propus să schimbe mentalitatea potrivit căreia doar în spitalele private sau în clinici pot avea loc intervenții cu grad ridicat de dificultate și mai ales să ajute pacienții să înțeleagă de ce, cum și mai ales când să apeleze la medicii de care au nevoie.

Râmnicenii și nu numai ei au astfel posibilitatea să cunoască mai bine echipa medicală, să înțeleagă care sunt intervențiile chirurgicale care se fac aici și cum anume se realizează, când, cum și de ce este nevoie să apeleze la un chirurg și care sunt opțiunile pe care le au la dispoziție în funcție de afecțiunea pentru care ajung în spital, care este conduita pre- și post operatorie, care sunt riscurile și beneficiile. Cu alte cuvinte, încercăm să facem și educație medicală, pentru că în aceste vremuri, în care în mediul online sunt tot felul de sfătuitori neavizați, este bine să aibă surse de încredere din care se pot informa”, a mai spus medicul chirurg râmnicean.

 

Work-shop pentru personalul spitalului

 

Chirurgii râmniceni și-au propus, așadar, să abordeze și domeniile în care spitalele publice sunt deficitare, iar un prim pas în această direcție s-a realizat în urma unei inițiative a tinerei doctorițe Andreea Gibă-Păscuțoi, care a încheiat un parteneriat cu foștii săi colegi de la Centrul de Medicină Vasculară „Angio CENTER” din Târgu Mureș. În zilele de 14 și 15 aprilie, o echipă a clinicii mureșene se va afla la Râmnicu Sărat, unde va susție un prim work-shop despre managementul bolii varicoase și intervențiile minim invazive în flebologie.

Vrem să fim primul spital public în care se va trata boala varicoasă la nivel modern, prin termoablație laser, o procedură minim invazivă cu anestezie locală, care oferă pacientului posibilitatea să plece acasă în câteva ore, pe picioarele sale, fără dureri, fără disconfort și fără grija că recuperarea ar putea fi un proces de lungă durată și greu de realizat. Am început prin a gândi un work-shop, astfel încât personalul din spital să învețe tot ce înseamnă managementul acestei boli.  Totodată, vrem ca și conducerea spitalului și a Primăriei – în subordinea căreia funcționează unitatea medicală -, să vadă ce înseamnă acest tip de intervenții și să înțeleagă de ce am propus achiziționarea unei linii de chiurgie minim invazivă, care costă aproximativ 50.000 de euro”, a explicat dr. Andreea Păscuțoi pentru sănătateabuzoiana.ro.

 

Brașoveancă, școlită la Târgu Mureș

 

Dr Andreea Giba-Pascutoi

Doctorița Andreea Păscuțoi este originară din Brașov și de mică i-a plăcut să ajute, a avut o predispoziție aparte pentru colaborare și empatie și i-au plăcut activitățile desfășurate în echipă. Nu a visat, ca alți copii, să devină medic, dar s-a implicat permanent în activități de voluntariat. A absolvit Liceul „Gr. Antipa” (fost sanitar) și, fiind șefă de promoție, a optat pentru facultate la Limbi moderne aplicate. „În același timp m-am decis să urmez și cursurile Școlii Postliceale Sanitare, cu gândul că aici voi învăța mult lucruri utile în viață. După câteva săptămâni am început să fac voluntariat la SMURD, iar în scut timp, după ce am luat contact și cu o sală de operații, am înțeles că ceea ce mi se potrivește este, de fapt, Chirurgia. Am dat la Medicină la Târgu Mureș, unde am avut parte de profesori extraordinari. Din anul IV am avut acces la sala de operații în Spitalul Clinic Județean Mureș și am început voluntariatul la Centrul de Medicină Vasculară, unde am continuat și în perioada Rezidențiatului. Chiar din primul an de Rezidențiat am început să particip la work-shopuri în care se aborda intervenția laparoscopică, iar la unul dintre acestea l-am cunoscut pe dr. Adnan. L-am reîntâlnit și la alte evenimente și am văzut că este un om și un medic deosebit, am putut să înțeleg cum vede viața și profesia. Pentru că întotdeauna mi-am dorit să lucrez în sistemul public, pentru că mi-am dorit ca și oamenii care nu-și pot permite să se trateze în privat să aibă acces la servicii medicale de ultimă oră”, se confesează tânăra doctoriță.

 

Cum se prind rădăcini la Râmnicu Sărat

 

Dornică să aplice ceea ce a învățat în clinica privată și în clinici universitare într-un spital public de provincie, unde să nu stea în umbra profesorilor universitari, doctorița Andreea Păscuțoi a decis, după pandemie, să vină la Râmnicu Sărat. „Am văzut un anunț al spitalului care căuta medici și, profitând și de faptul că îl cunoșteam pe domnul doctor Adnan am decis să venim aici. Am văzut spitalul, am constatat că are adresabilitate, are urgențe, că există condiții să pot să-mi fac meseria în condții decente și mai ales că există o echipă în care încrederea este prioritară. Un plus de încredere mi-a oferit și disponibilitatea pentru dezvoltare a echipei manageriale, așa că n-am stat pe gânduri și, împreună cu familia, care înțelege ce înseamnă chirurgia, ne-am mutat la Râmnicu Sărat. Sunt mulțumită că aici există multă liniște și armonie, că pot spune ce gândesc, că nu există stresul marilor orașe. În plus, am primit și locuință într-un bloc ANL și mi se decontează chiria și întreținerea. Așa că… da, se pot prinde rădăcini într-un oraș mic, dacă ți se oferă posibilitatea și condițiile de a te manifesta și dezvolta profesional, dacă ești acceptat ca și când ai face parte din comunitate și chiar ca într-o familie”, concluzionează dr. Andreea Păscuțoi.

Acum se pregătește pentru work-shop și speră ca atât cei 7 pacienți selectați pentru a beneficia de intervenția chirurgicală minim invazivă, ca și colegii și conducerea unității medicale să aprecieze ceea ce ea și ceilalți chirurgi râmniceni vor să facă să devină rutină în acest spital.

 


Adaugati un comentariu


 

*