Incapabil sa rezolve criza de medicamente, Bodog ameninta cu sanctiuni

Ministrul Sanatatii spune ca de la 1 martie a implementat un nou sistem de raportare, iar producatorii de medicamente care nu il vor utiliza corespunzator isi pot pierde autorizatiile.

 

Florian Bodog

Florian Bodog

Criza de medicamente oncologice se accentueaza, iar bolnavii sunt nevoiti sa lupte nu numai cu boala nemiloasa, ci si cu sistemul medical, care se dovedeste incapabil sa le asigure accesul la tratamente. Din spitalele romanesti lipsesc mai multe citostatice, asa ca medicii sunt in imposibilitatea de a administra terapiile conform protocoalelor, desi unii pacienti risca sa-si piarda viata din aceasta cauza. Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, spune ca se cauta solutii, dar nu stie cand se va rezolva problema. Nu uita, insa, ca la fiecare aparitie publica sa arunce vina pe fostul predecesor, pe care il considera responsabil, in mare parte, de problemele din sistem. O noua aluzie la „greaua mostenire” a facut-o Florian Bodog ieri, cand si-a anuntat intentia de a modifica ordinul de ministru privind achizitia de medicamente pe nevoi speciale. Conform propriilor declaratii, aceasta decizie se datoreaza faptului ca fostul ministru introdusese, in vechiul ordin, o prevedere care ar sta la originea crizei de medicamente pe nevoi speciale, resimtite din plin de pacienti. „Am avut surpriza sa constat ca fosta conducere a ministerului, in decembrie, a schimbat ordinul de nevoi speciale si a prevazut ca pretul nu poate depasi cel mai mic pret din cosul de 12 tari. Acest lucru este absolut imposibil de realizat, pentru ca daca eu gasesc medicamentul intr-o tara in care nu plateste clawback, firma nu are niciun interes sa mi-l aduca sub pretul respectiv, mai ales ca exista un mecanism de raportare european la preturile cele mai mici din Europa. In momentul de fata, in paralel cu procedurile de achizitie care merg prin Unifarm si cu procedurile de autorizare care merg prin ANMDM, am pornit modificarea ordinului de nevoi speciale in sensul reglarii. Ordinul este deja pe circuitul de avizare, dar in timp ce noi lucram la ordin procedurile de achizitionare de medicamente merg in continuare”, a sunat anuntul facut de Florian Bodog.

 

depozit medicamenteInteresant este ca fix aceasta masura a fost decisa de actualul ministru pentru toate medicamentele, si nu etapizat, cum stabilise ministrul anterior, ci dintr-o data, decizia fiind ca de la 1 martie, toate medicamentele sa fie ieftinite cu 35%, ceea ce a generat retragerea de pe piata a unora devenite nerentabile, de catre producatori. Acum, insa, arunca responsabilitatea pe fosta guvernare, iar ca masura de prevenire a unor noi situatii in care medicamentele vor disparea de pe piata autohtona, a anuntat ca de la 1 martie s-a schimbat mecanismul de raportare a stocurilor de medicamente, iar cei care nu vor raporta la timp lipsa unor astfel de produse risca sanctiuni drastice. Mecanismul de raportare a fost implementat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicati Speciale si al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si se adreseaza producatorilor de medicamente. O parete dintre acestia au aderat deja la noul mecanism, iar cei care nu au facut-o inca vor fi obligati sa o faca, dupa cum a precizat Florian Bodog. Acesta a mai declarat ca odata cu implementarea noului mecanism va incepe sa aplice si sanctiuni drastice producatorilor care nu vor raporta lipsa stocurilor de medicamente, sanctiuni ce pot ajunge pana la ridicarea autorizatiei de productie.

 

vaccinuri1Ministrul a vorbit si depre criza vaccinurilor, fara a veni insa cu noutati fata de declaratiile anterioare, ci doar cu promisiuni certe ca problema se va rezolva in cel mai scurt timp. Astfel, Bodog a reamintit de mecanismul european declansat pentru achizitia de vaccin importiva hepatitei B si despre negocierile care se poarta cu producatori din Norvegia pentru aducerea vaccinului in tara, de faptul ca pentru vaccinul hexavalent a fost deja semnat contractul si ca se asteapta ca vaccinul sa ajunga in tara, fara a uita sa reraminteasca faptul ca anul acesta va fi introdus un nou vaccin, cel pneumococic. Singura certitudine prezentata de ministru se refera la vaccinul tetravalent, care deja a sosit in tara si este distribuit in teritoriu.

Pe aceeasi tema, Florian Bodog a adus in discutie si Legea Vaccinarii, care asteapta de mai bine de doi ani sa fie elaborata intr-o forma finala si apoi adoptata. La ora actuala, exista doua drafturi ale proiectului legislativ, care au fost imbunatatite pe parcurs si care vor fi reunite intr-un nou proiect, care va fi lansat in dezbatere publica. Practic, se va lua de la capat intregul proces desfasurat in ultimii ani, cand proiectul a fost modificat de mai multe ori, insa niciodata nu a ajuns sa fie publicat ca lege in Monitorul Oficial.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*