Incepe o noua campanie de examinare gratuita pentru cancerul de san

6 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Actiunea este adresata femeilor din mediul rural, intrucat statisticile indica faptul ca acestea ajung foarte rar la medic pentru controale de rutina, savand astfel mai putine sanse sa li se descopere aceasta afectiune in faza incipienta.

 

mamografLa jumatatea acestei luni, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), in colaborare cu voluntari din cadrul Societatii Studentilor de la Medicina Bucuresti, va demara pentru al treilea an consecutiv o campanie de examinare gratuita pentru depistarea precoce a cancerului de san, actiune care se adreseaza femeilor din mediul rural.

Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer in cazul femeilor, esentiala fiind depistarea sa in stadiile incipiente, atiunci cand sansele de vindecare sunt mari. Autoexaminarea si vizitele regulate la medic sunt cele mai sigure metode de a depista in faza prococe cancerul de san, insa statisticile indica fpatul ca majoritatea femeilor din mediul rural ajung rar la un control medical, de obicei atunci cand au probleme de sanatate. Din aceasta cauza, incepand cu anul 2014, FABC organizeaza, anual, campania „Nu am facut destul”, in cadrul careia echipe medicale se deplaseaza in zonele rurale, asigurand examinari gratuite pentru depistarea eventualelor semne ce ar putea indica aparitia cancerului la san.

 

autoexaminare saniAnul trecut, 8,5 la suta din cele 1.025 de paciente examinate au fost sfatuite sa isi faca investigati suplimentare, fiind suspecte de cancer de san, acest control fiind pentru multe sansa lor la viata, pentru ca, fara aceste indicatii primite in cadrul campaniei, ar fi ajuns la medic prea tarziu.

Si anul acesta, initiatorii campaniei spun ca vor fi examinate peste 1.000 de femei, in acelasi timp acestea fiind sfatuite sa mearga la medic constant, astfel incat sa poata preveni instalarea bolii si, atunci cand e cazul, sa inceapa tratamentul la timp, inainte sa fie prea tarziu.

Campania din acest an va incepe pe 15 octombrie, cand membrii FABC si voluntarii Societatii Studentilor la Medicina vor ajunge in judetul Gorj, unde vor asigura consultatii gratuite timp de doua zile in localitatile Glogova, Samarinesti, Sivilesti si Catunel.

 

medic de familie consultSaptamana urmatoare, in perioada 22-23 octombrie, campania se va desfasura in localitatile Susani, din Judetul Valcea, Prejmer si Tarlungeni, din Brasov.

Ultima etapa a campaniei se va desfasura in ultimul week-end al lunii, cand caravana va ajunge in comunele Gogosu si Godeanu din judetul Mehedinti si in localitatea Optasi, din judetul Olt.

Pe langa examinarile gratuite pentru depistarea eventualelor semne ale cancerului la san, pacientele vor mai beneficia cu aceeasi ocazie si de alte teste menite sa indice prezenta unor afectiuni. Astfel studentii la medicina si membrii FABC le vor  masura gratuit valorile glicemiei si ale tensiuinii arteriale. Totodata pacientilor li se vor face si electrocardiograme, consultatii oftalmologice si pulsoximetrie, de aceste inverstigatii putand beneficia si barbatii.

In prezent, rata mortalitatii datorate cancerului de san este in Romania de 36 la suta, depasind media europeana, care este de 29 la suta.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*