INEDIT: Muzeu de aparatura medicala la Institutul de Psihiatrie Socola

19 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Initiativa apartine directorului institutului care, dupa descoperirea unui bloc operator din anii ’60, foarte bine conservat, a decis expunerea acestuia intr-un pavilion al unitatii medicale.

 

Spitalul Socola

Spitalul Socola

A devenit primul Institut de Psihiatrie din tara, dar ar putea deveni si prima unitate medicala care adaposteste intr-unul din pavilioanele sale un muzeu dedicat propriei istorii. Directorul Institutului de Psihiatrie Socola, medicul Lucian Burlea, a avut ideea infiintarii acestui muzeu, inspirat de existenta numeroaselor echipamente medicale vechi si foarte bine pastrate care mai exista inca in unele sectii ale spitalului.

Managerul de la Socola a povestit ca ideea i-a venit in momentul in care, cu ocazia reamenajarii sanatoriului Barnova, care este acum una din cele doua sectii exterioare ale institutului, s-a constatat ca una dintre salile de operatii era extrem de bine conservata, desi nu mai fusese folosita din anii ’80. Aparatura, instrumentarul si celelalte dotari erau intr-o stare destul de buna, tinand cont de vechimea lor, iar managerul institutului a considerat ca ar fi pacat ca acestea sa fie date la casat. Blocul operator nu a mai fost folosit de la sfarsitul anilor ’80, insa atat sala, cat si aparatul de anestezie, ventilatorul, electrocauterul, sterilizarea sunt foarte bine conservate. Avem chiar si un pupinel fabricat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Intentionez sa reabilitez acel bloc operator, cat si echipamentele existente, pentru ca intr-un final sa-l transformam in muzeu”, a precizat dr. Lucian Burlea.

 

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Blocul operator a fost infiintat in anii ’60, pe vremea cand director al sanatoriului Barnova era Alexandru Burlea, unchiuil tatalui managerului actual de la Socola si unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in chirurgie toracica. Timp de mai bine de 20 de ani, aici au fost efectuate nenumarate interventii chirurgicale, dar la sfarsitul anilor ’80, a fost inchis, intrand in conservare. De atunci, usile salii de operatie au fost permanent cu lacatul pus, fiind descuiate recent, cu ocazia lucrarilor de reamenajare prilejuite de transformarea spitalului Socola in Institut de Psihiatrie.

S-a constatat astfel ca, desi acoperite de praf si purtand amprenta timpului, aparatele si celelalte dotari erau inca intr-o stare buna, unele dintre ele chiar functionale. Intrucat nu se mai punea problema utilizarii lor, data fiind vechimea, directorul institutului a considerat ca acestea sunt numai bune de expus ca piese de muzeu si a decis sa le schimbe destinatia.

 

Dr. Lucian Burlea

Dr. Lucian Burlea

Muzeul urmeaza a fi amenajat intr-unul din pavilioanele spitalului, iar pe langa aparatura si instrumentarul din blocul operator, vor fi expuse si condici medicale, materiale sanitare de la acea vreme si chiar jurnale medicale ale celor care si-au desfaşurat activitatea la Sanatoriul Barnova, in urma cu 68 de ani.

Totodata, muzeul se vrea a fi si un omagiu adus celor care au lucrat aici de-a lungul timpului, inclusiv directorului Alexandru Burlea, cu care actualul manager nu neaga ca are o legatura de rudenie, declarandu-se chiar mandru de acest fapt. „Alexandru Burlea a fost modelul tatalui meu, Marin Burlea, care, cu 51 de ani in urma, la doar 14 ani, s-a mutat in Iasi din dorinta de a studia medicina si de a calca pe urmele unchiului sau. Tata este unul dintre vectorii profesionali din Romania, nu in chirurgia toracica, ci in pediatrie. La randul sau, a fost si este exemplu si sursa de inspiratie. Suntem trei generatii de medici proveniti din aceeasi familie, legati de acest loc. Sper ca la randul meu sa devin un model bun de urmat pentru fiica mea, Katerina. Pentru mine, Socola nu este doar locul unde lucrez, nu doar locul unde am acumulat o parte din amintirile din copilarie, este pariul meu cu viata”, a mai declarat medicul Lucian Burlea.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*