Influența pandemiei asupra pieței farmaceutice din România
Antibiotice Iași, cel mai important producător de medicamente din România, a înregistrat o scădere a veniturilor și aprofitului.
Compania Antibiotice Iași citează într-un raport de activitate pe anul trecut datele oferite de CEGEDIM, conform cărora piața farmaceutică din România, calculată după valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienți prin farmacii și spitale, a crescut anul trecut cu 1,3%, ajungând la 18,05 miliarde de lei (3,73 miliarde de euro). Numărul de cutii de medicamente eliberate anul trecut a ajuns la 625,6 milioane, fiind relativ egal cu cel din 2019. Piața a fluctuat sensibil anul trecut, ca urmare a pandemiei de Covid-19, care a afectat eliberările de medicamente în anumite perioade. „Vârful vânzărilor a fost înregistrat în luna martie, iar în lunile aprilie și mai s-a înregistrat o contracție majoră a consumului pe toate canalele de vânzare, ca urmare a restricțiilor aplicate odată cu intrarea în vigoare a stării de urgență și, ulterior, a stării de alertă. Acest fapt se explică prin scăderea abruptă a numărului de consumatori în farmaciile cu circuit deschis, dar și a numărului de internări în spitale. Din luna septembrie, vânzările și-au reluat ritmul, înregistrând un plus de 6,7% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Luna noiembrie s-a remarcat prin cele mai însemnate creșteri ale vânzărilor de după starea de urgență, comparativ cu perioada similară a anului precedent: 16,7% valoric și 10,7% cantitativ”, se mai arată în raport.
Piața farmaceutică din România este dominată de medicamentele cu prescripție medicală, cu o pondere de aproape două treimi din totalul consumului de medicamente, urmate de medicamentele eliberate fără prescripţie și cele eliberate în spitale.
Producătorul român de medicamente generice Antibiotice Iași a transmis Bursei de Valori București rezultatele financiare preliminare pe anul 2020, din care reiese că situația generată de pandemia a afectat veniturile și profitul companiei. Astfel compania ieșeană a încheiat anul precedent cu venituri totale de 380,39 milioane de lei (78,6 milioane de euro), în scădere cu 6,7% față de anul 2019, și un profit net de 25,06 milioane de lei, mai mic cu 18,7%. În comparație, la finele lui 2019, compania a înregistrat venituri totale de 407,8 milioane lei (86 de milioane de euro) și un profit net de 30,82 de milioane de lei.
Antibiotice Iași a fost afectată mai ales de scăderea cu 10,3% a vânzărilor de medicamente către spitale, în timp ce vânzările către pacienți, în farmacii, s-au redus cu 5,2%. În ciuda scăderii veniturilor totale, exporturile companiei au crescut anul trecut cu 4%, ajungând la 158,3 milioane de lei, iar astfel, ponderea exportului în cifra de afaceri a companiei a urcat la 46,6%, de la 39% în anul anterior. Datorită acestei creșteri a exportului, compania a reușit să devină principalul exportator român pe piața din Vietnam, cu o valoare tranzacționată de aproximativ 10 milioane de dolari.
Totodată, pe parcursul anului trecut s-au triplat vânzările de pulberi sterile injectabile pe piețele din Europa și s-au consolidat vânzările de Nistatină pe piețele din Asia, Australia, America de Nord și Africa.
Pe plan extern, Antibiotice Iași rămâne lider mondial pe segmentul medicamentului Nistatină – un antifungic pentru tratarea infecţiilor determinate de ciuperca Candida albicans la nivelul tractului digestiv. Compania vinde Nistatina în principal pe piața din SUA, unde compania deține certificare din partea autorității americane de reglementare în domeniul medicamentelor. Alte produse cu vânzări în creștere la export sunt ampicilina si nafcilina sub formă pulberi sterile injectabile.
Producătorul de medicamente este listat la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 349,1 milioane de lei (72 de milioane de euro), calculată la ultimul preț de închidere a ședinței bursiere.