Inteligența artificială în cardiochirurgia minim invazivă, utilizată în premieră națională de echipa dr. Victor Costache

26 martie 2024 | 0 comentarii |

Intervențiile s-au desfășurat în primul bloc operator complet digitalizat din România, cu ajutorul angiografului mobil și al sistemului de fuziune și navigare intraoperatorie bazat pe inteligență artificială de care dispune Spitalul Clinic Sanador.

 

Sistemul medical din România marchează o nouă premieră. Chirurgia cardiovasculară minim invazivă a fost dusă la un nivel superior de eficiență, precizie și siguranță pentru pacient prin utilizarea inteligenței artificiale pentru protezarea endovasculară a aortei abdominale, în premieră pentru România, în cadrul unui spital privat.

Intervenția a fost realizată în cadrul primului bloc operator complet digitalizat din România, de echipa condusă de prof. dr. Victor Costache, cu ajuorul angiografului mobil și al sistemului de fuziune și navigare intraoperatorie bazat pe inteligența artificială, transmite clinica, printr-un comunicat.

Continuăm seria de premiere din cadrul Centrului de excelență și training în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din România acreditat internațional, prin utilizarea unui sistem bazat pe inteligență artificială, în beneficiul maxim al pacienților noștri, a declarat prof. dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR.

 

Sistemul de inteligență artificială din sala hibridă mobilă permite planificarea preoperatorie detaliată a procedurii, ceea ce înseamnă o siguranță sporită pentru pacient, dar și timpi operatorii reduși, pe lângă iradierea foarte mult diminuată și volumul mult mai mic de substanță de contrast necesară, în comparație cu procedurile efectuate în Laboratorul de Angiografie. Prin reducerea volumului substanței de contrast se realizează o protecție sporită a funcției renale a pacientului.

Am început cu mai multe proceduri de reparare endovasculară a anevrismului de aortă, așa-numita procedură EVAR, dar vom extinde tratamentele realizate cu ajutorul AI și pentru boala arterială periferică, precum și pentru procedurile de reparare sau protezare valvulară realizate transcateter. În felul acesta, reducem la mai puțin de o treime substanța de contrast necesară în timpul procedurilor și, de asemenea, reducem foarte mult iradierea intraprocedurală, adăugând totodată un nivel superior de siguranță”, a explicat dr. Victor Costache.

 

Cu ajutorul angiografului mobil și al sistemului de inteligență artificială cu care este dotată sala hibridă de la Spitalul Clinic Sanador, se pot obține, în blocul operator digitalizat, capabilitățile unei săli de angiografie fixă tradiționale. Sistemul AI fuzionează imaginile obținute prin examenul CT preoperator cu imaginile fluoroscopice obținute de angiograful mobil în timp real, rezultând o reconstrucție vasculară tridimensională superioară imaginilor 2D obținute de un angiograf clasic.

Fuziunea 3D a imaginilor intraoperatorii este de mare ajutor pentru procedurile structurale complexe, precum EVAR, TEVAR (repararea endovasculară a anevrismului de aortă toracică) sau TAVI (înlocuirea trancateter a valvei aortice), iar beneficiul maxim se obține în procedurile complicate, cum sunt cele EVAR fenestrate sau ramificate, în care se folosesc proteze endovasculare personalizate pentru anatomia fiecărui pacient, unde este obligatorie o precizie maximă. În plus, chirurgul are în tot timpul procedurii acces la interfața sistemului EndoNaut, controlând complet fiecare pas al procedurii și putând adăuga oricând măsurători suplimentare.

Pentru determinarea exactă a protezei endovasculare necesare fiecărui pacient, medicii utilizează sistemul EndoSize, care identifică rapid și cu acuratețe maximă protezele vasculare potrivite, eliminând orice risc de eroare.

 

SANADOR deține primul bloc operator complet digitalizat din România. Sălile de operație sunt dotate cu mai multe monitoare mobile de mari dimensiuni, o consolă de control aflată în apropierea mesei de operație și un sistem central fix, cu monitor de mari dimensiuni. Pe fiecare ecran poate fi proiectată oricare din imaginile cerute de chirurg: imaginea 4K filmată de camera de pe lampa principală, cea de pe camera din tavan sau camera 4K a videoendoscopului operator. Pe lângă acestea, pot fi proiectate pe oricare dintre monitoare informații din dosarul electronic al pacientului, inclusiv rezultatele unor investigații imagistice anterioare, dar și imagini oferite de surse auxiliare, precum angiograful mobil, ecocardiograful, monitorul de terapie intensivă cu semnele vitale.

Sălile operatorii sunt dotate cu mese operatorii radiotransparente, cu blat de carbon, ce asigură o radiotransparență totală, de 360 de grade, astfel că pot deveni o sală hibridă mobilă atunci când echipa operatorie folosește angiograful mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition, cel mai avansat model de braț C mobil disponibil la acest moment în lume. Prin utilizarea consolei EndoNaut, bazate pe inteligență artificială, și a sistemului EndoSize, medicii pot realiza proceduri endovasculare deosebit de complexe, în deplină siguranță pentru pacient.

Intervențiile cardiovasculare complexe sunt posibile și datorită Secției ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă. Secția de terapie intensivă cardiovasculară dispune de echipamente de ultimă generație, inclusiv ECMO (așa-numitul „plămân artificial”), integrate informatic într-o platformă digitală.

Centrul de excelență și training în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR este primul din România acreditat internațional.

 

Credit foto: SANADOR

 


Adaugati un comentariu


 

*